Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

dilluns, 8 maig, 2017 - 10:00 a 14:00
Sala cotxeres del Palau Robert de la Generalitat de Catalunya
Geolocation

El llibre blanc de l’Energia a Catalunya de l’any 1981, analitzava per primera vegada els escenaris de demanda i oferta energètica en els contexts del Pla Nacional Energètic d’Espanya i de la incipient Comunitat Europea. Garantir el subministrament energètic i reduir la dependència exterior marcaven
el camí. Per a les energies renovables eòlica i solar s’apuntava un paper incert on la investigació centraria la política dels anys següents i la industria representava el 47% del consum energètic avui, tot just suposa el 27%.

Catalunya, 36 anys després, inicia una nova etapa marcada per un consens ampli de la necessitat d’un nou model energètic competitiu, sostenible, distribuït i democràtic on el ciutadà tindrà un paper essencial i actiu que ens portarà, en 33 anys a l’objectiu del 100% d’energies renovables al 2050.

L’energia neta, la digitalització de les xarxes, l’emmmagatzematge de l’energia elèctrica, el vehicle elèctric i el baix preu de les instal·lacions solars permetran un canvi del model energètic que ni tan sols entra en el plantejament de la major part de les estratègies sectorials i territorials avui vigents ni en les inquietuds dels seus agents prescriptors.

El moment és apassionant però ple d’incertesa i de resistències, no solament dels sectors energètics tradicionals, també dels professionals d’altres àmbits que es resisteixen a entendre la diferència entre les energies fòssils i l’urani i les energies renovables. Milers d’anys concentrant energia avui utilitzada en plantes centralitzades que ocupen poc espai versus fluxos energètics del vent, sol i aigua que requereixen de gran superfície de captació.

1. Transició, cap a on? Un nou model energètic en un món canviant
2. Som prou conscients del repte al què ens enfrontem?
3. Estem preparats mentalment i professionalment?
4. Digitalització de l’energia
5. El paper de la xarxa de distribució
6. Els prosumers i agregadors energètics canvien el mercat elèctric?
7. Edificis que produeixen energia i la subministren als cotxes
8. Nous models de finançament

Més informació: Programa i inscripcions


 

Organitzador: 
Institut Català d'Energia
Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Article

La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu ASSIST, que busca solucions tècniques i socials per a aquest problema. Prop de 90 professionals podran identificar i gestionar situacions de vulnerabilitat energètica.

Notícia

Fabricat al País Basc, destaca per les solucions avançades en tecnologia i l'estètica audaç. Però el seu punt fort és el medi ambient, ja que no emet cap tipus de contaminant.

Article

Els nous 145 cotxes patrulla híbrids de la Guàrdia Urbana substitueixen gairebé tots els turismes dièsel de la flota de vehicles i estan equipats amb tecnologia avançada.

Butlletí