DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

dimecres, 21 març, 2018

Cada any, el Dia Internacional dels Boscos celebrem les formes en què els boscos i els arbres sostenen i ens protegeixen. Un dia que neix amb la finalitat de celebrar la importància dels boscos i de la necessitat de preservar-los com a pulmons per a la humanitat.

Aquesta celebració global dels boscos proporciona una plataforma per donar a conèixer la importància de tot tipus de boscos i arbres, i celebrar les maneres en què ens sustenta i protegeix.

Missatges clau:

 • Els boscos i els arbres emmagatzemen el carboni, que ajuda a mitigar els impactes del canvi climàtic a les zones urbanes i als voltants.
 • Els arbres també milloren el clima local, ajudant a estalviar energia que s'utilitza per escalfar en un 20-50 per cent.
 • La col·locació estratègica dels arbres a les zones urbanes permet refrigerar l'aire fins a 8 graus centígrads, reduint les necessitats d'aire condicionat en un 30%.
 • Els arbres urbans són excel·lents filtres d'aire, eliminant contaminants nocius a l'aire i partícules fines.
 • Els arbres redueixen la contaminació acústica, ja que protegeixen les cases dels camins veïns i les zones industrials.
 • Les poblacions locals utilitzen les fruites, fruits secs, fulles i insectes que es troben als arbres urbans per produir aliments i medicaments per al seu ús a la llar o com a font d'ingressos.
 • El combustible de fusta procedent dels arbres urbans i els boscos plantats als afores de les ciutats proporciona energies renovables per a la cuina i la calefacció, la qual cosa redueix les pressions sobre els boscos naturals i la nostra dependència dels combustibles fòssils.
 • Els boscos de les zones urbanes i els seus voltants ajuden a filtrar i regular l'aigua, aportant subministraments d'aigua dolça d'alta qualitat per a centenars de milions de persones. Els boscos també protegeixen les conques hidrogràfiques i eviten les inundacions, ja que emmagatzemen aigua a les branques i al sòl.
 • Els boscos i arbres ben gestionats de i al voltant de les ciutats proporcionen hàbitats, aliments i protecció per a moltes plantes i animals, ajudant a mantenir i augmentar la biodiversitat.
 • Els boscos de les ciutats i els seus voltants generen turisme, creen desenes de milers de llocs de treball i afavoreixen els sistemes d'embelliment de la ciutat, construint economies verdes dinàmiques, energètiques i pròsperes.
 • Els espais verds urbans, inclosos els boscos, fomenten estils de vida actius i saludables, milloren la salut mental, prevenen malalties i proporcionen un lloc per socialitzar-se.

La diada serveix per explicar quines accions es desenvolupen i es recomana fer servir les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram...) i el hashtag / paraula clau #diadelsboscos #boscos #dayofforests .

Més informació a l'enllaç.


 

Categories: 
Biodiversitat

Relacionats

Notícia
Erugues. Primer estadi. Autor: L.Brotons

Erugues. Primer estadi. Autor: L.Brotons

La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal ha rebut l’avís de l’aparició de les primeres erugues de processionària a Catalunya, que ja han començat a sortir dels ous en les zones de Prepirineu. L’equip científic de la iniciativa, coordinada pel CREAF dins del projecte ‘Boscos Sans per una Societat Saludable’ adverteix que la nova campanya d’Alerta Processionària es preveu tan complicada com l’anterior, sobretot si  la tardor es manté càlida com aquests darrers anys.

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Notícia

En el marc del Cap de Creus Autumn Weekend, el Parc Natural del Cap de Creus ha confirmat la primera cita d’aquest ocell migratori, i la tercera del mosquiter reietó. Les cites confirmen el potencial del Parc Natural del Cap de Creus per a l’observació d’aus, especialment migratòries, per la seva ubicació privilegiada.

Butlletí