"Evapotranspiració, agricultura de precisió i observació de la Terra"

dimarts, 15 maig, 2018 - 10:00
Sala d'Actes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Geolocation
Sens dubte, l'ús de la teledetecció en l'agricultura està de moda. En els darrers anys, el nombre d'empreses que es dediquen a donar serveis de teledetecció al sector agrícola ha augmentat substancialment, però encara existeixen moltes possibilitats, al mateix temps que incerteses, en l'adaptació d'aquestes tecnologies al sector agrícola.
 
Entre d'altres aplicacions, la teledetecció es presenta com una eina que ofereix la possibilitat de gestionar el reg a partir de la determinació de les necessitats hídriques dels cultius.
 
En aquesta jornada, investigadors del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) i de Catalunya (IRTA i ICGC) ens presentaran els nous avenços en l'ús de la teledetecció en l'agricultura de precisió.
 
S'exposaran conceptes teòrics per a l'estimació de l'evapotranspiració en diferents cultius utilitzant imatges de Sentinel i Landsat, tècniques de fusió de dades òptiques i microones per estimar la humitat al sòl, i s'exposaran casos pràctics en què s'ha utilitzat la teledetecció per a programar el reg.

Programa

 
09.30 - 10.00
Lliurament d'acreditacions als assistents
 
10.00 - 10.10
Presentació de la jornada
Dr. Julià Talaya, subdirector general de Geodèsia i Cartografia, ICGC
 
10.10 - 10.35
The Influence of Vine Management on Evapotranspiration from Adjacent Vineyards in California's Central Valley (en anglès)
Sr. Joseph Alfieri, USDA-ARS Hydrology & Remote Sensing Lab
 
10.35 - 11.10
GRAPEX: A Project to measure and model vineyard water and energy exchange (en anglès)
Sr. Bill Kustas, USDA-ARS Hydrology & Remote Sensing Lab
 
11.10 - 11.30
Pausa
 
11.30 - 12.00
Agricultura, vegetació i observació de la Terra a l'ICGC: experiències amb sensors hiperespectrals i Sentinel 2
Sr. Vicenç Palà i Dr. Jordi Corbera, ICGC
 
12.00 - 12.30
Fusió de dades d'observació de la Terra òptiques i de microones: el repte de la humitat superficial del sòl
Sr. Jordi Castellví i Dr. Jordi Corbera, ICGC
 
12.30 - 13.00
SEN4ET: The ESA 'Sentinels for Evapotranspiration' Project (en anglès)
Sr. Héctor Nieto, Programa Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura, IRTA
 
13.00 - 13.30
De la teoria a la pràctica: la teledetecció com a eina de maneig del reg
Sr. Joaquim Bellvert, Programa Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura, IRTA
 
13.30
Fi de la jornada
Contacte: 

L'assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, és indispensable inscriure’s al més aviat possible.

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través de l’enllaç Jornada Teledetecció, o bé del IRTA-Lleida.
Sra. Dolors Rius (Tel.: 973 032850 ext. 1519 A/e: dolors.rius@irta.cat)
També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt

 

Categories: 
Agricultura

Relacionats

Notícia

Els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet i el Prat han pactat l'Estratègia delta del Llobregat. El pla s'estructura en 30 projectes, que es faran durant els propers set anys, amb l'objectiu de donar un impuls a aquest espai. La idea és promoure activitats econòmiques més sostenibles i inclusives que puguin conviure bé amb l'ús ciutadà

Notícia

12 mesos, 12 varietat locals és un projecte de reintroducció d’hortalisses tradicionals a les hortes de Caldes de Montbui que promou la recuperació de l’hort de proximitat i del treball col·lectiu

Article
Espigoladors entrega els premis de la primera edició infantil del seu concurs, que pretén conscienciar sobre la importància de no descartar els aliments per criteris estètics.

Unes 300 persones, entre infants, famílies i representants de les escoles, van participar a la presentació del llibre ”El món a través del forat d’una poma”, que va tenir lloc el passat abril  i que inclou una selecció de 27 contes il·lustrats d'entre els 390 que es van presentar al concurs organitzat per l'entitat sense ànim de lucre Espigoladors. Els protagonistes d'aquests relats, dels quals han sortit 4 guanyadors i 24 seleccionats més, són fruites i verdures "imperfectes" que van ser imaginades per infants d'entre 6 i 12 anys i que, a través de les seves històries il·lustrades, transmeten la importància tant del menjar com d'evitar llençar-lo només per criteris estètics, mirant de generar consciència sobre el problema que suposa el malbaratament alimentari.

Butlletí