"Evapotranspiració, agricultura de precisió i observació de la Terra"

dimarts, 15 maig, 2018 - 10:00
Sala d'Actes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Geolocation
Sens dubte, l'ús de la teledetecció en l'agricultura està de moda. En els darrers anys, el nombre d'empreses que es dediquen a donar serveis de teledetecció al sector agrícola ha augmentat substancialment, però encara existeixen moltes possibilitats, al mateix temps que incerteses, en l'adaptació d'aquestes tecnologies al sector agrícola.
 
Entre d'altres aplicacions, la teledetecció es presenta com una eina que ofereix la possibilitat de gestionar el reg a partir de la determinació de les necessitats hídriques dels cultius.
 
En aquesta jornada, investigadors del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) i de Catalunya (IRTA i ICGC) ens presentaran els nous avenços en l'ús de la teledetecció en l'agricultura de precisió.
 
S'exposaran conceptes teòrics per a l'estimació de l'evapotranspiració en diferents cultius utilitzant imatges de Sentinel i Landsat, tècniques de fusió de dades òptiques i microones per estimar la humitat al sòl, i s'exposaran casos pràctics en què s'ha utilitzat la teledetecció per a programar el reg.

Programa

 
09.30 - 10.00
Lliurament d'acreditacions als assistents
 
10.00 - 10.10
Presentació de la jornada
Dr. Julià Talaya, subdirector general de Geodèsia i Cartografia, ICGC
 
10.10 - 10.35
The Influence of Vine Management on Evapotranspiration from Adjacent Vineyards in California's Central Valley (en anglès)
Sr. Joseph Alfieri, USDA-ARS Hydrology & Remote Sensing Lab
 
10.35 - 11.10
GRAPEX: A Project to measure and model vineyard water and energy exchange (en anglès)
Sr. Bill Kustas, USDA-ARS Hydrology & Remote Sensing Lab
 
11.10 - 11.30
Pausa
 
11.30 - 12.00
Agricultura, vegetació i observació de la Terra a l'ICGC: experiències amb sensors hiperespectrals i Sentinel 2
Sr. Vicenç Palà i Dr. Jordi Corbera, ICGC
 
12.00 - 12.30
Fusió de dades d'observació de la Terra òptiques i de microones: el repte de la humitat superficial del sòl
Sr. Jordi Castellví i Dr. Jordi Corbera, ICGC
 
12.30 - 13.00
SEN4ET: The ESA 'Sentinels for Evapotranspiration' Project (en anglès)
Sr. Héctor Nieto, Programa Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura, IRTA
 
13.00 - 13.30
De la teoria a la pràctica: la teledetecció com a eina de maneig del reg
Sr. Joaquim Bellvert, Programa Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura, IRTA
 
13.30
Fi de la jornada
Contacte: 

L'assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, és indispensable inscriure’s al més aviat possible.

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través de l’enllaç Jornada Teledetecció, o bé del IRTA-Lleida.
Sra. Dolors Rius (Tel.: 973 032850 ext. 1519 A/e: dolors.rius@irta.cat)
També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt

 

Categories: 
Agricultura

Relacionats

Notícia

El programa de bancs de terres que impulsa la Diputació a les comarques de València des de 2015 ja proporciona el seu suport tècnic a 43 municipis per tal de desenvolupar aquests registres de terrenys abandonats, i compta amb 89 parcel·les disponibles a la plataforma provincial. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han participat a la jornada ‘Bancs de terres de gestió municipal a les comarques valencianes’, unes ferramentes que, en paraules de la vicepresidenta, “són clau per buscar una solució a totes les terres fèrtils que han caigut en desús”.

Notícia

Després d’un divendres marcat pel Black Friday i el consumisme que aquest esdeveniment representa, la plataforma Aprofitem els Aliments ha decidit organitzar la jornada #ZeroFoodWasteBCN, un altaveu per a les persones i projectes que treballen en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari, la cultura de l’aprofitament i l’horitzó de residus zero.

Notícia
Una zona de conreu a Cardedeu. Griselda Escrigas

L’Ajuntament de Cardedeu ha obert una convocatòria per concedir set subvencions de 1.000 euros a set empreses del sector agrari local amb l’objectiu de promocionar l’agricultura i l’elaboració ecològica al municipi.

Butlletí