42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu

27/10/2018 - 08:00

En el marc del Dia Internacional d’Anar a Peu a l’Escola (Walk to School Day), el grup de 10 AMPAs de Camí Escolar Terrassa, han presentat els resultats de l’enquesta 2018 sobre la mobilitat a les escoles de primària de Terrassa.

L’objectiu de l’estudi és conèixer com són els hàbits de mobilitat de les famílies en el trajecte d’anada i tornada a l’escola, els problemes amb els que es troben i les accions que consideren prioritàries per millorar aquest camí a l’escola. 

A la foto: (Esquerra) Chus Forte, presidenta de l’AMPA Petit Estel – La Nova i (Dreta) Haritz Ferrando, portaveu del grup Camí Escolar Terrassa.

Aquesta enquesta s’ha dut a terme durant els mesos de juny i juliol 2018 i han participat 756 famílies de 27 escoles. Tot i que l’estudi no té valor estadístic representatiu, és una aproximació a la qüestió i s’espera que en el futur es puguin fer enquestes més ambicioses i representatives.

LLEGIR INFORME DELS RESULTATS DE L’ENQUESTA 

 • 42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu
 • Només 35% dels nens/es de cicle superior (10 a 12 anys) tenen l’oportunitat de fer el camí a l’escola pel seu compte.
 • 76% de les famílies creuen que cal reduir la intensitat de vehicles que accedeixen a l’escola per a que els seus fills/illes pugui anar-hi sols.
 • 63% dels desplaçaments es fan a peu, 29% en cotxe i 4% en autobús. Dades molt similars a l’enquesta del 2014.
 • El 5% de les famílies que van en cotxe a l’escola, trigarien menys de 10 minuts, si hi anessin caminant, i el 30% menys de 20 minuts.
 • Del 65% de l’alumnat de cicle superior que va acompanyat a l’escola, el 26% de les raons per fer-ho són la por al trànsit i el 19% perquè els consideren massa petits. Aquí pot ajudar el projecte de Camins Escolars per canviar la situació.
 • La dificultat que citen més les famílies és el problema de les cruïlles perilloses (27%), seguit de les voreres estretes (10%).

El grup d’AMPAs que hem promogut aquesta enquesta recomanem:

A l’Ajuntament de Terrassa

 • Seguir impulsant accions del projecte de Camins Escolars a totes les escoles que ho demanin.
 • Crear zones lliures de cotxes al voltant de les escoles. Les zones d’aparcament s’han de situar a més de 100 m de les entrades.
 • Crear la figura del “Voluntari/ària de Camí Escolar” per donar suport, entre d’altres, a la Policia Municipal a les cruïlles.
 • Fomentar el debat i la regulació del patinet (i dels nous vehicles de mobilitat personal) a la ciutat.

A les escoles

 • Participar en el programa de Camins Escolars i que formi part del projecte d’escola.
 • Habilitar aparcaments de bicicletes i patinets a l’interior de les escoles.
 • Explicar les bones pràctiques de mobilitat durant les jornades de portes obertes i en les sessions de benvinguda de les noves famílies.

A les famílies

 • Donar suport al projecte de Camins Escolars.
 • Utilitzar el cotxe o la moto el mínim possible i aparcar a les zones habilitades, i a ser possible a més de 100 m de les entrades de les escoles.
 • Contactar amb les AMPAs per fer arribar propostes i buscar solucions que millorin la seguretat dels infants i que puguin respirar un aire no contaminat.

 

 
 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

 

L'Ajuntament ha posat en marxa un procés participatiu per crear camins escolars al Prat. Es tracta de la segona proposta més votada als Pressupostos Participatius de l'any passat, amb 346 vots. 

Notícia
Foto: Silvia Rodríguez Gómez. L'Independent de Badalona

Foto: Silvia Rodríguez Gómez. L'Independent de Badalona

Badalona ha estrenat dos nous camins amics de la Xarxa de Camins Escolars de Badalona: el Camí Amic de la Mar Mediterrània i el Camí Amic dels Romans; una acció emmarcada en la Setmana Europea de la Mobilitat.

Notícia

L'Ajuntament de Malgrat de Mar ha iniciat un cicle de xerrades informatives per explicar què són i per què serveixen els Camins Escolars als nens i nenes de Primària de totes les escoles del poble. La Policia Local, les regidories de Medi Ambient i Educació i alumnes de 3r d'ESO de les Escoles Fonlladosa són els encarregats de transmetre als petits i petites el perquè és més saludable i segur anar a l'escola a peu, en patinet o bicicleta que no pas fer-ho en cotxe.

Butlletí