Ajuts per a l'adquisició de bateries per aprofitar l'electricitat solar que capten els sostres i terrats dels habitatges

Font: ICAEN

02/08/2017 - 16:01

La Generalitat ha publicat les bases reguladores d’una línia d’ajuts per a la instal·lació de bateries que permetin convertir els sostres i terrats dels habitatges en la seva principal font d’energia. El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), destinarà 360.000 euros a facilitar que les famílies i comunitats de propietaris puguin instal·lar bateries d’ió-liti que emmagatzemin l’energia elèctrica que generin les plaques fotovoltaiques que hi estiguin associades. La convocatòria dels ajuts s’obrirà en les properes setmanes

La instal·lació de bateries maximitza l’aprofitament de l’electricitat que es pot generar als habitatges a partir de l’energia solar, ja que permet emmagatzemar-la i utilitzar-la en qualsevol altre moment, encara que no hi hagi Sol. Per això, i amb la voluntat que l’autoconsum es generalitzi a Catalunya, l’ICAEN atorgarà ajuts de fins al 70% del cost de la bateria i equips associats, amb un màxim de 5.000 euros per instal·lació. 

La mesura està dirigida tant a particulars com a comunitats de propietaris, de manera que puguin aprofitar els terrats i els sostres dels seus habitatges per generar electricitat per a la seva llar o per a les zones comuns dels edificis. L’objectiu és que els ciutadans cada cop tinguin més capacitat per produir i gestionar la seva energia, que aquesta sigui d’origen renovable i que la generació d’energia estigui cada cop més distribuïda sobre el territori.   

Aquesta nova forma de generar i consumir energia està donant lloc a la creació de nous models d’empreses de béns i serveis especialitzades en l’emmagatzemament, la gestió i la compartició d’electricitat a casa nostra, que s’acaben traduint en llocs de treball qualificats i vinculats al territori. N’és un exemple la proposta de WeBatt per connectar una comunitat d’usuaris d’energia solar a la Garrotxa.  

La línia d’ajuts se suma a la labor de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya, impulsada per l’ICAEN i que agrupa tant administracions municipals com professionals i usuaris, i que té per objectiu eliminar les diferents barreres –normatives, administratives, econòmiques i de coneixement- que dificulten la generalització d’aquesta pràctica, i referma el compromís del Govern de Catalunya amb un nou model energètic. En aquest sentit, la Generalitat ja va aconseguir que s’anul·lés la prohibició de compartir l’energia autogenerada que havia establert el Govern espanyol. 

L’autoconsum és un dels eixos bàsics del nou model energètic més net, sostenible i democràtic que proposa per a Catalunya el Pacte Nacional per a la Transició Energètica. A més de dotar de més capacitat de decisió al ciutadà, la generació i consum d’energia al propi habitatge contribueix a incrementar l’eficiència energètica i integra les energies renovables en el sistema elèctric, a reduir les emissions contaminants i a reduir la dependència energètica de Catalunya. 

Aquesta política està en línia amb l’evolució del sector energètic als països més avançats del món. El cost de les instal·lacions fotovoltaiques s’ha reduït substancialment en els darrers anys, fet que n’ha propiciat la seva generalització. Així, un 55% de la potència renovables instal·lada al món l’any 2016 va ser fotovoltaica, i a estats com Austràlia o Califòrnia un 40% del seu parc d’edificis s’ha dotat de mòduls fotovoltaics per a l’autoconsum en només cinc anys.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Són bateries per a edificis d'ús residencial domèstic.

L'Institut Català de l'Energia ha publicat la convocatòria de subvencions per a sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum per a bateries per a edificis d'ús residencial domèstic.

Article

Catalunya està caminant cap a la transició energètica, un procés que situa als ciutadans al centre del nou model energètic i implica el seu apoderament. Com? Passant de ser consumidors passius a generadors de la seva pròpia energia per a l'autoconsum, emmagatzemant-la i finalment compartint-la amb altres usuaris. 

Butlletí