"Arbres per viure" a Barcelona

18/01/2017 - 08:59

Barcelona vol arbres millors, més biodiversitat, més funcionals i més resistents al canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona presenta “Arbres per viure”- Pla Director de l’Arbrat 2017-2037 que guia l’acció municipal en matèria de planificació, gestió i conservació de tot l’arbrat de la ciutat. Hi ha més d’1,4 milions d’arbres, i més de 170 espècies.

La participació ha estat clau per a la seva elaboració amb 54 sessions de participació i més de 700 professionals i tècnics fent aportacions. Barcelona invertirà 9,6 milions d’euros anuals en el Pla de l’Arbrat, un 16% més que fins a l’actualitat.

L’arbrat cobreix el 25,20% de la superfície de la ciutat i constitueix una gran biomassa que esdevé un patrimoni natural de gran valor. El pla inclou tots els arbres de la ciutat: els dels espais forestals de Collserola, Montjuïc i els Tres Turons, els arbres de carrer, els de parcs i jardins públics i privats, i els de totes les entitats i institucions.

Un dels beneficis de l’arbrat és que influeix en la depuració de l’aire mitjançant l’eliminació de contaminants atmosfèrics –causats principalment pel trànsit rodat i la indústria-, com ara l’ozó, el diòxid de sofre, el diòxid de nitrogen, el monòxid de carboni i les partícules en suspensió.

Els arbres més comuns al terme municipal de Barcelona, segons l’estudi del CREAF, incloent la serra de Collserola, són l’alzina (Quercus ilex) amb 313.372 exemplars (22.1% de la població total), el pi blanc (Pinus halepensis) amb 290.525 exemplars (20.5% de la població total), el plàtan (Platanus x acerifolia) amb 93.212 exemplars (6.6% de la població total) i el pi pinyer (Pinus pinea) amb 69.749 (4.9% de la població total).

Els arbres més comuns dins l’àrea urbana de Barcelona són el plàtan (Platanus x acerifolia), amb 18.744 exemplars (8.8% de la població de verd urbà), el xiprer de Lambert (Cupressus macrocarpa) amb 15.620 exemplars (7.4% de la població de verd urbà), la troana (Ligustrum lucidum), amb 13.668 peus (6.4% de la població de verd urbà) i el lledoner (Celtis australis), amb 11.715 exemplars (5.5% de la població de verd urbà).

L’objectiu del Pla de l’Arbrat no és tenir més arbres sinó de més qualitat i així crear una veritable infraestructura verda que a la vegada suposi més serveis i beneficis ambientals, socials i psicològics per a la ciutadania. La qualitat dels arbres es defineix per arbres més grans, més madurs, amb millor estat vegetatiu i amb millors condicions de sòl. Els arbres de més qualitat són més resistents als reptes del canvi climàtic.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

L'Enverdim és un nou servei de l'Ajuntament de Barcelona per a la promoció del verd en l’àmbit privat a través de formacions, assessoraments i dotació de recursos, entre d’altres, en el marc del Pla Natura 2023, un instrument estratègic i participat, que té la visió d’una ciutat amb un verd connectat en la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana, per maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic. 

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí