Aula d'educació ambiental del Parc del Litoral a Sant Adrià de Besòs: natura en família

Font: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i Diputació de Barcelona

12/09/2017 - 08:24

El viatge del riu Besòs és llarg i complicat. Travessa gairebé 18 km de ciutats densament poblades,  gran varietat d’indústries i infraestructures fins desembocar finalment al mar, en el municipi de Sant Adrià del Besòs. L'Aula d'educació ambiental del Parc del Litoral gestionada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i l’Àrea Metropolitana de Barcelona és un espai on es realitzen activitats de sensibilització que fomenten el coneixement, el respecte i la conservació de la natura, del riu i el seu entorn.

Els últims 450 metres del riu Besòs conformen el Parc Fluvial del Besòs que es coneix popularment com “la desembocadura” i, avui dia, es troba entre murs de contenció  per evitar la inundació de les zones més properes al riu en èpoques de pluges abundants.

A tocar del Parc Fluvial del Besòs, es troba el Parc del Litoral de Sant Adrià del Besòs i el front litoral. Aquest conjunt d’espais conformen un espai natural d’intercanvi d’aigua dolça i salada que permet la presència de petites angules (Anguilla anguilla), peixos marins que  fan migracions estacionals entre el mar i les llacunes  d'aigua dolça. A més, es troba  dins la ruta de migració de diferents espècies d’aus que segueixen la línia de costa. En aquest espai troben refugi, una zona de descans i alimentació. És per tant, un espai de foment i conservació de la biodiversitat, no només d’aus, també d’amfibis, macroinvertebrats aquàtics, etc. Consulta els ocells que pots observar a la desembocadura.

Natura, aprenentatge i família

La desembocadura i el seu entorn, és per tant un espai de gran interès ecològic que cal preservar pel que resulta imprescindible sensibilitzar la ciutadania que visita aquests espais. Per posar en valor aquests espais alhora que es promou un temps de qualitat en família neix la Jugatecambiental.

Aquesta, és una iniciativa promoguda per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en col·laboració amb els Ajuntaments metropolitans. En el cas de Sant Adrià del Besòs, els visitants poden gaudir de dos Jugatecambientals: una situada al Parc del Besòs, on participen de manera coordinada el Consorci de la Mina i l’AMB i l’altra, s’ubica al parc del Litoral  impulsada per l’AMB i l’Ajuntament del municipi.

Les Jugatecambientals són espais  on les famílies,  poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d'altres continguts relacionats amb la sostenibilitat. És per tant una iniciativa per passar temps de qualitat i aprenentatge en família alhora que es posen en valor les zones verdes urbanes que tants beneficis ambientals i socials aporten als territoris densament poblats, com són els de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquesta iniciativa ofereix diferents espais, recursos i activitats perquè petits i gran puguin gaudir dels parcs. Per exemple disposen  d'un espai de joc i experimentació no dirigit, un punt d'informació sobre el parc i el municipi on s'ubiquen i, cada cap de setmana s’ofereix una activitat guiada relacionada amb la natura i medi ambient.

La Jugatecambiental del Parc del Litoral està estretament vinculada a la desembocadura del Besòs ja que s’ubica al seu costat i davant del mar. A més s’ha convertit en un espai  d’educació ambiental de referència per la ciutadania del municipi.

Les activitats, que poden ser tallers, itineraris, visites guiades, etc. a un ambient aquàtic continental de gran valor ambiental. Les activitats estan dirigides per educadors ambientals, i permeten aprofundir a través de diferents dinàmiques de participació en el coneixement del riu i la importància ecològica, patrimonial i social del riu i la seva desembocadura alhora que  fomenten actituds de respecte i cura pel riu i el seu entorn, i per la natura en general.

Algunes de les activitats guiades que es realitzen a la Jugatecambiental del Parc del Litoral durant l’any 2017 són: actuació per a la millora ecològica per a la desembocadura del riu Besòs; la salut del riu; testing: els petits invertebrats aquàtics;  flora i fauna de la desembocadura del Besòs.

A més, s’ha habilitat un espai que permet realitzar activitats interiors protegint-se de la calor, el què permet que la Jugatecambiental continuï activa durant l’estiu acollint, a famílies els diumenges i entre setmana a grups d’esplais.

Consulteu aquí la programació de la Jugatecambienal del Parc del Litoral

Tots els serveis que ofereix la Jugatecambiental, incloses les activitats guiades, són gratuïts.  Us animeu a participar? La podeu trobar al passeig marítim de Sant Adrià de Besòs, a tocar de la desembocadura  del Besòs,  els diumenges al matí (excepte agost).

Fonts consultades:

El Parc Fluvial del Besòs-Xarxa de Parcs Naturals

La desembocadura del Besòs-Xarxa de Parcs Naturals

Jugatecambientals- Àrea Metropolitana de Barcelona

Ajuntament de Sant Adrià del Besòs-Jugatecambiental del parc del Litoral

Fotos: Ajuntament de Sant Adrià del Besòs


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
BarcelonèsSant Adrià de Besòs

Relacionats

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Notícia

L'Ajuntament de Sant Adrià realitza l'abalisament de la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs per protegir la nidificació i descans d'espècies amenaçades i protegides.

Butlletí