Barcelona forma especialistes en atenció domiciliària per a combatre la pobresa energètica

Font: Ecoserveis

18/06/2018 - 08:28

La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu ASSIST, que busca solucions tècniques i socials per a aquest problema. Prop de 90 professionals podran identificar i gestionar situacions de vulnerabilitat energètica.

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de l’Ajuntament de Barcelona comptarà per primera vegada amb professionals formades com a agents energètics, un perfil de suport ciutadà especialitzat en la identificació i gestió de la pobresa energètica desenvolupat a través del projecte europeu ASSIST, del programa H2020 i que proposa l’abordatge simultani dels aspectes tècnics i socials d’aquesta problemàtica.

L’associació Ecoserveis és l’encarregada de coordinar aquesta prova pilot que, en la seva primera fase, contempla la capacitació de les professionals a través d’un curs de 40 hores. La formació, que acaba aquest divendres, va començar el passat 7 de maig i hi participen 8 coordinadores de zona i 80 treballadores familiars del SAD.

En acabar la fase formativa, les professionals posaran en pràctica els coneixements adquirits per a donar suport a la ciutadania, ajudant-la a ampliar els seus coneixements i optimitzar els seus hàbits d’ús de l’energia i a millorar l’eficiència energètica de les seves llars. Aquesta segona etapa s’estendrà fins a desembre de 2018. 

La incorporació d’aquest perfil professional en l’abordatge de la pobresa energètica és estratègica, ja que es tracta de treballadores amb una vinculació constant amb persones en situació de vulnerabilitat”, ha destacat Patrici Hernández Claret, cap del Departament per la Cobertura de les Necessitats Bàsiques de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS).

L’equip professional que participa en la prova pilot forma part de les empreses prestadores del servei Accent Social, Suara Cooperativa i Valoriza.

Un cop finalitzada la prova pilot, s’avaluarà el seu impacte per tal de mesurar-ne l’efectivitat i valorar si les persones ateses efectivament coneixen els seus drets energètics, estan protegides davant dels abusos de les companyies i fan un ús eficient de l’energia a les seves llars. La valoració d’aquests aspectes permetrà aplicar millores en les actuacions de lluita contra la pobresa energètica.

A través d’aquesta i d’altres activitats, el projecte ASSIST busca ampliar el coneixement sobre la vulnerabilitat i la pobresa energètica a Europa, per a facilitar el disseny de polítiques a tots els nivells i promoure la participació directa de les persones usuàries dins del mercat energètic. El consorci del projecte està integrat per 11 organitzacions de 6 països (Itàlia, Espanya, Regne Unit, Finlàndia, Polònia i Bèlgica) i una associació europea.

Per a més informació es pot consultar la web del projecte en castellà: https://www.assist2gether.eu/esp-home


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

S’instal·laran un total de 2.267 panells fotovoltaics en 7 centres esportius municipals, amb una superfície conjunta de 5.932,78 metres quadrats. Es calcula que generaran més d’1,69 milions de kWh anuals d’energia renovable, l’equivalent al consum energètic de 541 habitatges durant un any. Aquesta aposta per la generació d’energia des de equipaments municipals contribueix a la reducció de les emissions de carboni i al foment de l’autosuficiència energètica

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Butlletí