Casa de les Aigües de Montcada i Reixac i el rec comtal: un viatge al passat

Font: Ajuntament de Montcada i Reixac i Diputació de Barcelona

22/08/2017 - 16:49

El rec comtal i la Casa de les Aigües, gestionada per l’Ajuntament de Montcada i Reixac, són  l’escenari perfecte per realitzar activitats educatives que ens ajuden conèixer i conservar la nostra història i sobretot, el valor l’aigua. El visitant es veurà immers en un viatge al passat, rememorant diferents èpoques: la medieval a través del rec comtal, el s.XVIII a través de la mina de Montcada i finals del s.XIX a través de la Casa de les Aigües.

Ens remuntem a l’època romana.  La ciutat de Barcino no disposa de manera natural de l’aigua necessària per garantir l’abastament pel consum humà.  Per sort, l’aqüeducte construït pels romans duran el s.I abasteix d’aigua la ciutat, conduint-la des del Besòs fins a les muralles de Barcino.  Durant l’Edat Mitjana es generalitza l’ús i consum d’aigua subterrània i poc a poc, l’aqüeducte entra en desús.  A finals del s.X, es construeix  el rec comtal que segueix en bona part, el traçat de l’antic aqüeducte. Aquesta gran obra d’enginyeria hidràulica, fa 12 km i ha marcat el desenvolupament econòmic i social de la ciutat però també d’altres poblacions properes com Sant Andreu del Palomar, Sant Martí de Provençal  i Montcada i Reixac1.

Fins aproximadament l’any 17031, l’aigua del rec comtal s’utilitza principalment per l’agricultura i per fer moure els molins fariners. Més endavant, també va tenir un aprofitament industrial, per exemple per les adoberies. Però a partir d’aquesta data, el creixement demogràfic fa augmentar la demanda d’aigua, també per al consum humà, pel que l’any 1778 s’amplia l’obra i s’obre la coneguda mina vella de Montcada que divideix el rec en dos ramals: un per l’agricultura i la indústria i l’altre per l’aigua de boca.

L’any 1878, la ciutat pateix un episodi de sequera extrema i l’aigua que arriba pel rec comtal és escassa pel que es decideix construir una central d’extracció i bombeig d’aigua subterrània a Montcada. L’arquitecte Antoni Rovira i Tries construeix la Casa de les Aigües, una joia del modernisme industrial català. La central va funcionar durant 100 anys, fins el 1978.

L’any 1995 es va dur a terme un projecte de restauració i museïtzació que ha convertit la central d’extracció en un museu de referència sobre l’aigua al llarg de la història i del patrimoni industrial ja que conserva en bon estat el conjunt arquitectònic, la sala de pous i les dos calderes de vapor verticals.

I del rec comtal que transportava l’aigua de Montcada a la ciutat de Barcelona, què queda avui dia? Si esteu atents, mentre passegeu paral·lels al riu Besòs trobareu trams de l’antic rec comptal, podreu observar restes arqueològiques i trams que conserven el traçat original que us permetran rememorar la història.

Un escenari per aprendre

La Casa de les Aigües gestionada per l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el rec comtal s’han convertit en l’escenari d’un conjunt d’activitats per públic adult, familiar i escolar. Es realitzen visites teatralitzades per conèixer la història i funcionament de l’antiga central d’extracció, itineraris guiats pel rec comtal, etc.

L’aigua és un element comú que està present a totes les activitats. Es treballa el cicle de l’aigua, es fomenta un consum sostenible i l’evolució tecnològica relacionada amb l’obtenció i aprofitament de l’aigua.

A més, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montcada, Casa de les Aigües i Àrea Metropolitana de Barcelona, es realitzen visites combinades per conèixer la Casa de les Aigües i les estacions depuradores d’aigües residuals properes. D’aquesta manera el visitant pot conèixer de primera mà el cicle de l’aigua complet i es posa en valor la importància de conservar aquest recurs, per garantir la seva disponibilitat i qualitat. També es mostra el valor del rius i s’identifica com a font de recursos, tot això sense oblidar la importància de conèixer el patrimoni històric, arquitectònic i natural per aprendre a valorar-lo i conservar-lo.

Per a més informació consulteu la web:

http://www.mircultura.cat/patrimoni-i-museu/casa-de-les-aig%C3%BCes

Fonts consultades:

1El Rec Comtal-blogger

Casa de les Aigües.Ajuntament de Montcada i Reixach

Xarxa Industrial de Turisme de Catalunya

Fotografies: Siboc-Diputació de Barcelona


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Vallès OccidentalMontcada i Reixac

Relacionats

Article
Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

Una exposició a les minideixalleries parla sobre la generació i la correcta separació dels residus.

Butlletí