CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE LA BAELLS: aigua, enginyeria i història

Font: Diputació de Barcelona

17/10/2017 - 10:20

L’embassament de la Baells, avui propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua es va construir durant els anys 70. Recull i emmagatzema l’aigua del riu Llobregat i la riera de la Vilada amb l’objectiu principal d’abastir d’aigua la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Actualment, disposa d’un Centre d’Interpretació del Pantà impulsat per la Diputació de Barcelona, l’ACA i els ajuntament de la zona per conèixer la seva història, la gestió de l’aigua i el vincle amb el territori. A través del Museu de les Mines de Cerca-Pantà de la Baells es poden realitzar visites guiades.

El Pantà de la Baells es va inaugurar l’any 1976. És una gran obra d’enginyeria hidràulica que avui en dia continua sent la principal infraestructura de regulació del riu Llobregat. El Pantà de la Baells, amb una capacitat d’emmagatzematge de 115 milions de mestres cúbics d’aigua, ocupa una superfície de 365 Ha dels termes municipals de CercsVilada i La Quar.

L’objectiu principal de la pantà és completar l'abastament d'aigua a Barcelona i la seva  àrea metropolitana però la seva construcció no va estar exempta  de polèmica ja que el pantà va inundar l’antiga colònia de de Sant Salvador de la Vedella on vivien més de mil persones, el mateix va passar amb l’antic nucli de la Baells. Per acollir aquestes famílies es va construir el poble Sant Jordi de Cercs molt proper. Les aigües també van negar bona part de les zones de conreus que hi havia. A més, es va tancar la línia ferroviària de Guardiola de Berguedà a Cal Rosal (Olvan) pel que van haver de construir noves carreteres i el pont nou de la Vilada. Totes aquestes actuacions van comportar un impacte a la població i també a l’entorn natural de la zona.

La presa construïda per contenir l’aigua té 112 m d'altura i 22 m d'amplada, amb una curvatura de 302 m. A finals dels anys 80 es va construir una central hidroelèctrica per produir energia elèctrica gràcies a la força de l’aigua.  

Dècades després, el Pantà de la Baells s’ha convertit en un valor pels municipis propers. Actualment, es pot practicar pesques i esports nàutics pel que s’ha convertit en un important reclam turístic de la zona.

Però és important conèixer la nostra història per entendre com és el nostre present. Per aquest motiu la Diputació de Barcelona, l’ACA i els ajuntament de la zona han construït un Centre d’Interpretació del Pantà de la Baells on es tracta la història, la seva construcció, la gestió de l’aigua i el vincle amb el territori.

Des del Museu de les Mines de Cercs-Pantà de Baells es realitzen visites guiades a aquest espai. El Museu depèn d’un patronat municipal format per l’Ajuntament de Cercs i les empreses mineres: Carbones de Berga SA y Carbones Pedraforca, SA, i que està inclòs a la XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya). El Museu, a més de realitzar visites al Pantà, està dedicat monogràficament al carbó i dona a conèixer al visitant la relació entre aquest i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà.

Durant la visita al Pantà de la Baells, el visitant t’endinsarà en diferents espais: una galeria descoberta  que ofereix una vista privilegiada de la presa, una de les galeries d’inspecció on es poden observar aparells que els tècnics utilitzen per controlar el funcionament de la presa i la galeria perimetral que rodeja tota la presa. Durant tot el recorregut trobarem plafons interpretatius que ens ajudaran a conèixer millor aquesta construcció i el seu funcionament.

Aquesta visita està oberta a tot tipus de públic, inclòs l’escolar.  En el cas del centres educatius, a més, poden realitzar un taller d’estalvi energètic vinculat a la central hidroelèctrica.

Consulta aquí totes les activitats que es realitzen des del Museu de les Mines de Cercs-Pantà de la Baells.

Fonts consultades:

Ajuntament de la Baells

Museu de les Mines de Cercs-Centre d’Interpretació del Pantà de la Baells

Diari digital Vilaweb

Visit Museum

Fotografies: Museu de les Mines de Cercs-Centre d’Interpretació del Pantà de la Baells


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Categories: 
Municipis: 
BerguedàCercs

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Article

Butlletí