CONECT-e, una plataforma per compartir el coneixement ecològic tradicional

03/03/2017 - 09:15

CONECT-e és una plataforma interactiva on totes les persones interessades podran accedir als coneixements que les usuàries de la plataforma vagin generant sobre cada espècie vegetal tant si són cultivades com silvestres. És una eina que dissenyada per Victòria Reyes, investigadora de l'ICTA-UAB, per ajudar en la conservació del Coneixement Agroecològic Tradicional.

 

Es va celebrar la jornada tècnica sobre Conservació del Coneixement Agroecològic Tradicional (CAeT), organitzat per la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris per la Transformació Social de la Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central. A la jornada hi han assistit una vintena de persones vingudes d’una diversitat  d’àmbits i professions molt àmplia, des de diferents tècnics fins a pagesos, a membres d'associacions agroecològiques vinculades als menjadors ecològics.

En una primera part, la investigadora ICREA Victòria Reyes, del Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals - UAB, v presentar els valors del Coneixement Agroecològic Tradicional (CAeT), mitjançant els resultats de diferents estudis d’arreu del món de com aprofitar d’una forma més eficient els recursos naturals necessaris per a la producció agro-ramadera (el sòl, l’aigua, els nutrients, etc.). Aquest coneixement és el recull de milers anys d’existència d’agricultura i ramaderia, de connexió entre els humans i la naturalesa que manipulen per a l’obtenció d’aliments, però que en l’actualitat s’ha vist alterat per la intromissió d’un mode de producció, on també s’hi inclou la fabricació d’aliments, que només cerca el creixement productiu sobrepassant els propis límits naturals, portant aquest model agro-alimentari a un atzucac. 

Per acabar la jornada, la Petra Benyei (investigadora del ICTA-UAB) ens ha presentat una eina que han dissenyat per ajudar en la conservació del Coneixement Agroecològic Tradicional. Aquesta eina anomenada CONECT-e es tracta d’una plataforma interactiva, al estil Viquipèdia, on totes les persones interessades podran accedir als coneixements que les usuàries de la plataforma vagin generant sobre cada espècie vegetal, de moment en aquesta primera implantació del projecte, tant si són cultivades com silvestres. Es podran comentar els coneixements introduïts permetent una alta interacció entre les participants per a poder validar si aquests coneixements es troben estesos arreu dels territoris peninsulars. Més endavant, també es podran anar aportant coneixements sobre els animals, el canvi climàtic i els ecosistemes. També s’ha remarcat que moltes vegades aquest coneixement tradicional es troba en les persones grans que han viscut tota la vida al camp, que dependrà de la gent més jove que puguin accedir al coneixement i el comparteixin a la xarxa CONECT-e.


 

Categories: 

Relacionats

Article

MENJA, ACTUA, IMPACTA et proposa un viatge de descoberta dels efectes de la nostra manera de menjar i de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2023

Terra d’aprenentatges Dotze belles històries de l’Agroecologia escolar a Catalunya és un recull que ens permet conèixer, des de la dimensió educativa, iniciatives productives alimentàries a Catalunya.

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Butlletí