El nombre de vehicles elèctrics a la Riera de Caldes s'ha duplicat

14/06/2018 - 09:50

El nombre de vehicles elèctrics a les poblacions de l’Eix de la Riera de Caldes s’ha doblat en els darrers catorze mesos, segons constata un estudi realitzat aquest mes de maig pel Departament de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Santa Perpètua.

El document estima un creixement d’aquesta tipologia de vehicles en els propers anys i extrapola aquestes previsions d’augment amb la corba de creixement de l’Associació Catalana Promotora del Vehicle Elèctric Volt-Tour de Catalunya.

A l’Eix de la Riera de Caldes hi ha censats al març de 2018 un total de 65 vehicles elèctrics, segons les dades que publica l’estudi, extretes del Servei d’Informació de la Direcció General de Trànsit (DGT). La xifra duplica el nombre del gener de 2017 quan hi havien registrats un total de 32. A diferència d’aquest increment, entre els anys 2016 i 2017 només van augmentar en dos el nombre total de vehicles elèctrics -va passar de 30 a 32- de manera que la dada de 2018 apunta una tendència important a l’alça. L’estudi també recorda que la primera xifra que es disposa és del 2015, quan hi havia un total de deu vehicles elèctrics censats.

Per tipologia de vehicle, majoritàriament són turismes, amb un total de 39, seguits per les motocicletes, onze, i els ciclomotors, vuit. Completen el total de vehicles elèctrics a l’Eix de la Riera de Caldes sis furgonetes i un camió.

Per poblacions, Santa Perpètua és el municipi que té censats un major nombre de vehicles elèctrics, amb un total de dinou: nou turismes, cinc motocicletes, dos ciclomotors, dos furgonetes i un camió. Caldes de Montbui, amb quinze vehicles elèctrics; Palau-solità i Plegamans, amb tretze; Sentmenat, amb onze; i Polinyà, amb set, completen la llista de 65. La Llagosta no disposa de cap.

El document destaca que el parc total de vehicles actuals als municipis de l’Eix de la Riera de Caldes és de 66.414, xifra que suma tota la tipologia de vehicle existent que pot ser susceptible de tenir un substitut elèctric equivalent. “Queden aquí directament exclosos els tipus de vehicle tractors, remolcs i semiremolcs, altres vehicles especials que difícilment poden ser elèctrics”, detalla l’informe.

L’estudi detalla que responsables de la DGT han manifestat la impossibilitat de segregar els vehicles híbrids per tipus de carburant o per tipus de vehicle. “Bàsicament, hi són sota el tipus de carburant dièsel o gasolina i en un futur no gaire llunyà, segons responsables de la DGT, és previst disposar d’una categoria per aquest tipus de propulsió”, assenyala el document. En el cas dels vehicles híbrids endollables, “encara és més difícil de saber i a priori, els considerem també vehicles elèctrics i serien objecte d’aquest estudi”. El document cita dades de l’ANFAC que estima que a un territori com la riera de Caldes li correspondrien uns cinc vehicles híbrids endollables i raona el sentit d’aquesta aproximació tenint en compte que “des del CREVE, ens consta l’existència d’almenys tres propietaris” d’aquest tipus de vehicles. D’acord a aquestes aproximacions, el parc de vehicles de la Riera de Caldes disposaria de 70 vehicles elèctrics i híbrids endollables, xifra que representa el 0,1% del total de vehicles actuals de la zona.

Quatre estacions de càrrega

L’estudi també detalla l’existència de quatre estacions de recàrrega obertes al públic a la zona. La primera es va instal·lar a Santa Perpètua a l’octubre de 2015 a la plaça del Treball, davant de l’edifici del CREVE. Les següents van ser les situades a Gasolis Rovira i Cooperativa, a Caldes de Montbui, oberta al març de 2016, i les instal·lades al supermercat Mercadona de Polinyà i a l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, aquest any 2018. A aquestes caldrà sumar “ben aviat”, segons detalla l’informe, l’estació de recàrrega ràpida i semiràpida, situada a l’aparcament de l’Edifici de Desenvolupament Local i de La Granja Espai Cultural, que estarà oberta al públic les 24 hores. A més d’aquestes, s’assenyala les empreses CAT Sistemes Evernex, a Sentmenat, i Relats, a Caldes, que ofereixen el servei a tercers dins de l’horari laboral.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSanta Perpètua de Mogoda
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Butlletí