EL PARC FLUVIAL DEL RIPOLL: descobreix el riu

Font: Ajuntament de Sabadell i Diputació de Barcelona

31/10/2017 - 10:37

Després d’un procés de degradació del riu Ripoll a causa del creixement industrial i demogràfic, l’Ajuntament de Sabadell, engega a la dècada dels 90 un pla integral de recuperació del riu. Afortunadament la situació ha revertit i aquest espai fluvial torna a estar ple de vida. Passejant pel Parc Fluvial del riu el Ripoll, podem veure gran varietat de flora i fauna i rememorar el nostre passat amb restes de molins, pous de glaç, forns de calç, etc.

A més de la recuperació ecològica, el Ripoll s’ha convertit en un espai de gaudi de la ciutadania, on realitzar activitats a l’aire lliure i també, d’educació ambiental, la forma de garantir que el riu Ripoll i el seu entorn mantinguin, en el futur.

El riu Ripoll neix a la serra de Granera i travessa els municipis Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac, el què suposa un distància d’uns 40 km fins desembocar al riu Besòs. El Ripoll ha tingut un paper clau en el desenvolupament social i econòmic d’aquests municipis, doncs a l’edat mitja, al seu curs es van instal·lar molins fariners, més endavant paperers i drapers. També les seves aigües s’ha utilitzat per regar zones de cultius. El Ripoll no és una excepció i el desenvolupament industrial, l’augment demogràfic i la construcció d’infraestructures molt properes a la llera, han provocat un procés de degradació important. Per aquest motiu, la ciutadania no reconeixia aquest riu i el seu entorn com un espai amb una gran potencial ecològic i social.

A la dècada dels 90, l’Ajuntament de Sabadell dona un impuls important per iniciar la recuperació del riu creant el pla de recuperació integral del riu Ripoll que ha permès que poc a poc, aquest espai fluvial torni a recuperar la seva qualitat i la ciutadania s’hagi apropat redescobrint els valors que ofereix.

Per aconseguir-ho i, dins d’aquest Pla integral de recuperació del riu Ripoll, s’han desenvolupat diferents actuacions a partir de 9 eixos principals:

1. Millora de la qualitat de l’aigua

2. Recuperació i protecció dels marges i la llera del riu

3. Recuperació de l’espai d’oci i lleure

4. Recuperació i millora de la indústria i del seu entorn

 5. Ordenació de l’horta i eliminació de l’horta marginal

6. Recuperació del patrimoni industrial i arquitectònic

7. Recuperació paisatgística

8. Millora dels accessos i itineraris

9. Manteniment, vigilància i difusió

Amb aquest conjunt d’actuacions, han millorat considerablement la qualitat de l’espai fluvial i el seu entorn i s’ha creat el Parc Fluvial del Ripoll que combina els usos tradicionals, però també recreatius, culturals i educatius, per aconseguir que sigui un espai per a tota la ciutadania.

El Parc Fluvial cinc espais: parc cultural, parc industrial, parc d'horta, parc de lleure i parc natural. El visitant pot realitzar un itinerari seguint el riu Ripoll, on trobarà panells informatius i amb continguts ambientals al llarg de tot el recorregut.

Descarrega’t aquí el fulletó per conèixer millor el Parc Fluvial del Ripoll i els 3 itineraris proposats

 Ciutat i Escola

És el títol que rep el Programa d’activitats d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Sabadell.

El programa complementa les necessitats del model educatiu actual i s’ha demostrat que és una iniciativa d’èxit ja que ha tingut molt bona acceptació per part dels centres educatius, que es demostra amb una alta participació any rere any. El Programa inclou activitats de diferents temàtiques ambientals, entre les que es troba una oferta específica sobre l’ecosistema fluvial, centrat en el riu Ripoll al seu pas per la ciutat, un tram de 7 km.

Algunes de les activitats vinculades al riu que inclou el Programa Ciutat i Escola són: “El Riu Ripoll, com és i com està” que és un itinerari guiat per la ribera del riu Ripoll amb l’objectiu d'estudiar l'ecosistema aquàtic i la seva biodiversitat,  “l’estat ecològic del riu Ripoll” que, com el seu nom indica, durant l’activitat s’estudia i determina l’estat ecològic del riu Ripoll o del torren de Colobers, “geologia del riu Ripoll”: Itinerari geològic que passa per el Pont de la Salut, els plans d'Arraona i el riu Ripoll en què l'alumnat s'inicia en la pràctica del treball de camp, “rius i torrents de Sabadell”: itinerari que  segueix el curs del riu Ripoll en direcció al nord fins a entrar al torrent de Colobrers, per tot seguit seguir el recorregut del tram final d’aquest torrent, fins arribar a la font de Can Moragues, al límit dels termes municipals de Sabadell i Castellar del Vallès.

També es realitzen activitats sobre el cicle de l’aigua i la importància de les accions quotidianes per evitar la contaminació, és el cas de l’activitat “el recorregut de l’aigua: des del lavabo fins el riu Ripoll” on es visita la planta de tractament d'aigües residuals.

Consulta aquí programa Ciutat i Escola de l’Ajuntament de Sabadell amb el detall de les activitats a Medi Natural

Activitats per tots els públic vora el Ripoll

Des de l’Ajuntament, a més de les activitats d’educació ambiental adreçades a públic escolar, també s’impulsen activitats participatives i de sensibilització per a públic general i familiar.

Un exemple és la Inspecció de Projecte Rius que es realitza gràcies a un convenir entre l’Ajuntament i l’Associació Hàbitats. Es realitzen dues activitats d’inspecció anuals amb els grups de voluntaris de Sabadell per tal de fer un seguiment del riu L’activitat permet conèixer com funcionen els ecosistemes fluvials, la biodiversitat associada, els valors ambientals i socials, les amenaces que fan perillar la seva conservació i què podem fer nosaltres per cuidar el riu.

Sabadell també participa en el “Let’s Clean Up Europe”.  És una activitat per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i de manera col·laborativa es realitza una jornada de d'aquests residus abocats a un tram del riu Ripoll

La recerca per a la millora de l’estat ecològic del Ripoll ha estat clau per aconseguir revertir el procés de degradació. L’Ajuntament de Sabadell ha col·laborat amb l’UB  en projectes de recerca, en l’avaluació de l’impacte de les aigües que s’aboquen al riu des de la depuradora i per adaptar dels entorns de la ciutat i oferir solucions sostenibles al Parc Fluvial del Riu Ripoll. 

Fonts consultades:

Ajuntament de Sabadell

Fulletó “Descobreix el Parc fluvial del Ripoll” (Ajuntament de Sabadell)

Fotografies: Ajuntament de Sabadell


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Butlletí