El programari de cartografia digital MiraMon compleix 10 anys

19/07/2005
Al 1994 un grup d'investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals dirigits pel doctor Xavier Pons varen crear MiraMon, un sistema d'informació geogràfica (SIG) i software de teledetecció. Deu anys després aquest programari, 100% en català, s'ha convertit en una eina de treball amplament usada a tot el món, en el camp de la docència, la planificació i la gestió territorial.
Per celebrar el seu desè aniversari s'ha donat a conèixer l'acord entre el CREAF i el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya per distribuir de forma gratuïta el programa de SIG MIRAMON a totes les administracions públiques, centres de recerca, escoles i universitats. El suport per part de la Generalitat també té com a objectius iniciar l'adequació del programa per poder funcionar amb sistemes operatius lliures i recolzar al CREAF per avançar en la nova generació del programa MiraMon.
Per a que serveix MiraMon? Un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) és una eina científica i tecnològica en forma d'aplicació informàtica que permet la generació i el maneig de mapes digitals temàtics i topogràfics, fotografies aèries, imatges de satèl·lit, models digitals del terreny, grans bases de dades, així com la connexió amb sistemes GPS.
Amb un SIG podem fer preguntes com ara: On sóc? -a quin municipi, a quina coordenada, a quina altitud -; on puc trobar alguna cosa? - fagedes, zones industrials, àrees protegides, topònims -; així com efectuar complexes anàlisis derivades de la combinació de les diferents capes d'informació, com ara esbrinar quina és la zona òptima per a la instal·lació d'un cert equipament que ha d'estar a una determinada distància de carreteres principals o nuclis urbans i tenir una certa qualificació de sòl. En definitiva, resulta una bona eina per a la presa de decisions tenint en compte aspectes de dinàmica territorial.
MiraMon avui és una eina habitual en la recerca, gestió i planificació territorial de nombroses institucions públiques, universitats i empreses del sector. En els darrers anys ha experimentat un fort creixement pel que fa a prestacions, nombre d'usuaris i presència a Internet. Actualment la versió completa del programa compta amb més de 4.000 usuaris registrats a 37 països diferents i les versions gratuïtes a Internet tenen prop de 100.000 usuaris.
A banda de l'adequació del programa a plataformes informàtiques obertes, actualment s'està perfeccionant la interfície del navegador de mapes a Internet i la tecnologia del servidor de mapes i s'està treballant amb especial intensitat en temes de simbolització de la cartografia, gestió integrada de la informació que acompanya als mapes digitals (metadades) i en la implementació de més funcionalitats en el camp de la teledetecció i de l'anàlisi espacial i territorial.

Relacionats

Article

Aquesta aplicació permet escollir una línia d’investigació activa i afegir observacions que detectes des de la teva pròpia casa, barri o ciutat. Cada albirament es combina amb les dades de satèl·lit de la NASA i dades meteorològiques per ajudar a identificar els canvis a la terra que es correlacionen amb el quadre més gran que s’observa des de l’espai.  

Article

La campanya #ProudToShare del Programa Man and the Biosphere (MAB) de la UNESCO pretén compartir les seves històries i mostrar com les comunitats estan marcant una diferència en les Reserves de Biosfera.

Article

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis l’eina excel CoNACC, que avalua el cost de no actuar davant els impactes del canvi climàtic. L’eina fa un càlcul aproximat del cost que tindria un municipi si no actua davant els impactes del canvi climàtic. És una eina que s’anirà actualitzant i revisant, per incorporar informació nova i les millores suggerides pels usuaris.

Butlletí