Els municipis ja poden consultar els serveis ambientals dels seus boscos amb l'aplicació Instamaps

S’ofereixen 15 indicadors amb resultats extrets del projecte ForESmap, que ha avaluat i cartografiat serveis ecosistèmics dels boscos catalans
22/07/2016 - 12:20

La cartografia permet conèixer els boscos amb més matèries primeres, els que millor regulen el cicle de l’aigua, els que tenen més riquesa d’espècies d’aus o els que ofereixen més opcions de lleure. Un clar exemple de com el coneixement dels centres de recerca pot traduir-se en la gestió pública de les polítiques de canvi climàtic.  

 

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) posen a disposició de la ciutadania els resultats obtinguts en el projecte ForESmap a través de l’aplicació Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. ForESmap és una iniciativa que avalua i cartografia els serveis ambientals o ecosistèmics que aporten els boscos catalans a escala municipal. Ara, amb l’eina Instamaps, qualsevol municipi de Catalunya podrà clicar el seu terme al mapa i conèixer de forma senzilla els valors dels serveis ecosistèmics que proveeixen els boscos més propers.  

Amb aquesta cartografia, els tècnics dels ens locals disposen d’una nova eina per avaluar les mesures d’adaptació als impactes del canvi climàtic que calgui implementar per millorar la resiliència dels nostres boscos, afavorint la presa de decisions, per exemple, a l’hora d’elaborar els plans d'adaptació municipals. Un clar exemple de com el coneixement dels centres de recerca pot traduir-se en la gestió pública de les polítiques de canvi climàtic.  

Els serveis ecosistèmics milloren la qualitat de vida
Els boscos ofereixen serveis com l’aprovisionament de matèries primeres, la regulació del cicle de l’aigua, la riquesa d’espècies d’aus o les opcions de lleure. El ForESmap n’ha escollit 10 i els ha agrupat en quatre grans tipus: de provisió, de regulació, culturals i biodiversitat.  Per avaluar els 10 serveis triats, s’han proposat 15 indicadors que han estat cartografiats. Els indicadors emprats són variables quantitatives que ofereixen informació concreta de cada zona. Per exemple, un dels indicadors mostra que  Castellar del Riu (Berguedà) és el municipi que produeix més quilograms de bolets per hectàrea o que la màxima varietat d’aus forestals és al Pirineu occidental.  

La cartografia consultable amb Instamaps també permet veure tendències generals i detectar quins municipis tenen boscos amb un major valor per algun dels seus serveis. Així, s’observa que els boscos més frondosos i productius de les regions forestals del Pirineu oriental i Prepirineu són els que proveeixen més serveis, atès que són zones pluviomètricament generoses i de temperatures suaus. Si es valora la fertilitat del sòl o la regulació climàtica, les comarques gironines se situen al capdavant. Pel que fa als serveis culturals, la distribució no es focalitza tant al nord del país i s’estén a bona part del territori, ja que els serveis s’han establert a partir de la demanda provinent dels nuclis de població. Destacar, també, la major riquesa en espècies llenyoses dels boscos més mediterranis de la serralada prelitoral sud.  

Seguiment de l’evolució dels boscos
Els indicadors s’han escollit expressament per al projecte i serviran a partir d’ara per mesurar com canvia, en el decurs del temps, la capacitat dels boscos de proveir-nos d’aquests serveis. Aquests mapes es refereixen únicament als serveis ecosistèmics dels boscos i  els resultats obtinguts fan referència exclusivament als indicadors escollits. El ForESmap no inclou tots els municipis catalans, sinó  que només analitza aquells que tenen com a mínim tres parcel·les de bosc inventariades.  

ForESmap ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombroses entitats com el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l’Institut Català d’Ornitologia, Wikiloc, el Centre de la Propietat Forestal i la Generalitat de Catalunya.  

Més recursos:  

MAPA DEL CONJUNT DELS SERVEIS ECOSISTÈMICS DE PROVISIÓ
· Mapa d’aliments (bolets)
· Mapa d’aigua dolça (escorrentiu)
· Mapa de matèries primeres (fusta i llenya)

 MAPA DEL CONJUNT DELS SERVEIS ECOSISTÈMICS DE REGULACIÓ
·  Mapa de Purificació de l’Aigua 1 (coberta de bosc natural)
·  Mapa de Purificació de l’Aigua 2 (coberta de bosc de ribera)
·  Mapa de Control de l’Erosió (coberta forestal en zones amb pendent)
·  Mapa de Fertilitat del Sòl (estoc de carboni orgànic al sòl)
·  Mapa de Regulació Climàtica (embornal de carboni forestal)
·  Mapa de Regulació Hídrica (emmagatzematge d’aigua)    

MAPA DELS SERVEIS ECOSISTÈMIC CULTURALS
· Mapa de Turisme 1 (turisme rural)
· Mapa de Turisme 2 (Xarxa Natura 2000)
· Mapa de Turisme 3 (observacions d’animals)
· Mapa de Turisme 4 (tracks de ‘Wikiloc’)

MAPA CONJUNT DEL SERVEI ECOSISTÈMIC DE BIODIVERSITAT
·  Mapa de Riquesa d’Espècies Llenyoses
·  Mapa de Riquesa d’Aus


Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

Butlletí