Guia per a la millora de la recollida selectiva de residus a Barcelona

09/06/2017 - 11:32

La neteja de l’espai públic i la gestió dels residus municipals que es generen a Barcelona és una responsabilitat de l’Ajuntament. Atesa la diversitat d’usos i funcions dels edificis, equipaments i zones de la ciutat, hi ha diversos tipus de recollida adaptats a les particularitats de cadascun pel que fa a volum i tipologies de residus: domiciliària, comercial, mercats, altres recollides, Punts Verds i voluminosos.

L'estratègia del Residu Zero que adopta l'Ajuntament es basa en la prevenció, la reducció de generació de residus, la reutilització i la recollida selectiva. En aquest darrer aspecte, es vol incidir especialment en una millora qualitativa i quantitativa de la recollida selectiva, i especialment de la matèria orgànica.

Per ajudar a que cada dia la cituadania recicli millor s'ha publicat la Guia Reciclar Recompensa.

Aquest model actual és fruit d’una evolució que ha tingut com a prioritat ampliar la recollida segregada de residus a fi de reduir la fracció rebuig i incrementar els residus recuperats de forma selectiva.

El desplegament progressiu de la recollida de matèria orgànica des de l’any 2001 fins a arribar a tota la ciutat (2010), la implantació i millora de la gestió de la recollida comercial, la implantació de la recollida selectiva als mercats (paper-cartró i matèria orgànica), i l’ampliació i consolidació de la xarxa de punts verds a la ciutat (fixos i de proximitat: de barri i mòbils), han estat algunes de les principals accions que hi han contribuït.

Durant les darreres dècades, la tendència generalitzada a les grans ciutats ha estat l'augment progressiu de la quantitat de residus municipals generats, i Barcelona no n’ha estat una excepció i l'any 2015 ens vàrem situar en les 748.672 tones anuals de residus. La quantitat per habitant va ser de 466,6 kg/hab. a l’any (1,27 kg/hab.al dia), molt per sota del pic màxim, que va arribar als 563,2 kg/hab.a l’any el 2007 (1,54 kg/hab.al dia), i per tipus de recollida, els residus d'origen domiciliari van representar el 76,60% (529.223 tones); els d'origen comercial, el 7,76%; els dels mercats, l’1,95%; els dels punts verds, el 2,16%; i els voluminosos, el 4,25%.                             


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Sarrià compleix amb l’obejctiu de reciclatge que marca la UE 12 anys abans del previst

Article


 

El Festival Residu Zero és un esdeveniment inspirador per pensar, reflexionar, debatre i aconseguir una societat que generi una petjada de futur sense residus.

Butlletí