Guia: '‘Terrats vius i cobertes verdes‘

Font: Ajuntament de Barcelona
17/03/2016 - 14:31

La guia té per objectiu que els terrats i cobertes de la ciutat tinguin usos mediambientals, energètics i comunitaris, aquesta Guia vol ser un instrument per promoure la revaloració de les cobertes dels edificis de la ciutat i l’ús d’aquests espais per part dels veïns i veïnes.

En una ciutat on no sempre trobem espais verds i amb tranquil·litat a peu de carrer, disposar d’uns terrats en condicions, enverdits i amb instal·lacions que convidin a passar-hi estones agradables, pot significar una millora important en la qualitat de vida de la ciutadania. Es tracta d’espais segurs a l’aire lliure on és possible gaudir de vistes sobre la ciutat, hi ha més silenci, es pot prendre el sol, llegir, fer-hi una activitat física, cuidar un hort o trobar-se amb els veïns.

Així mateix, són espais que poden actuar a favor de la qualitat ambiental, amb cobertes verdes que regulen el clima urbà i de l’edifici, ajuden a esmorteir la contaminació atmosfèrica, acullen una flora i una fauna valuoses i retenen l’aigua. I cada vegada més, la ciutadania de diverses edats tornen a gaudir d’aquests terrats.

Amb aquesta nova guia de ‘Terrats vius i cobertes verdes‘ es vol impulsar i acompanyar aquest procés de redescobriment, a la vegada que exposar els beneficis de la seva transformació en espai útil i donar eines per resoldre dubtes sobre els usos que se li poden donar a aquests espais, amb respostes tècniques per escollir quina mena de terrat volem i com avançar per arribar a gaudir-ne.

Així, a la guia es proposa que el terrat viu sigui d’ús col·lectiu, polivalent, multifuncional i multicultural, i orienta sobre les utilitats que se li poden donar i com vehicular-lo cap el seu objectiu. L’ús pot variar en funció de les necessitats i interessos dels usuaris, i fins i tot distribuir-se en espais diferenciats. Per tant, els usos  poden ser funcionals, com estendre la roba, emmagatzemar, generar energies sostenibles o fer un hort, o poden ser recreatius, amb activitats d’oci per a tothom.

Per altra banda, les cobertes verdes poden ser extensives, semiintensives, intensives, naturalitzades, horts, acumuladores d’aigua, generadores d’energia si li posem panells solars, o espais d’usos múltiples i comunitaris, com si es tractés d’un espai més de la casa.

El document ofereix també eines pel manteniment d’aquests espais en qualsevol de les funcions i els usos que se’ls hi doni.


Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
01/03/2018 - 18:30
La Fàbrica del Sol
Acte
10/10/2018 - 09:00
Auditori Seu Naturgy (pl. del Gas, 1 – Barcelona)
Entrevista

Barcelona ja compta amb una comercialitzadora energètica: Barcelona Energia (BE). Aquesta basa la seva activitat en la transparència, la proximitat, l'apoderament i l'increment de la cultura energètica, i en esdevenir un instrument per facilitar la transició energètica. La ciutat ha iniciat el seu procés cap a un model basat en renovables on l'estalvi, l'eficiència energètica i el consum racional esdevinguin els pilars principals, col·locant les necessitats de les persones al centre del mateix. Parlem amb Irma Soldevilla, directora de projectes de l’Agència d’Energia de Barcelona per saber tots els detalls de funcionament de Barcelona Energia!

Butlletí