La Deixalleria Mòbil de Martorell: bona per al medi ambient i bona per a la inclusió social

26/02/2018 - 14:10

Conscienciar la població de fer la recollida selectiva de les deixalles domèstiques és objectiu principal del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell per desplegar i gestionar la Deixalleria Mòbil. Però no és pas l’únic: aquest servei permet, alhora, la integració laboral de persones amb alguna discapacitat i procedents del Centre Especial de Treball (CET) de Can Cases.

El Josep Domènech i el Pedro Medínez atenen els usuaris per ajudar-los a recollir i seleccionar correctament els residus. Cada matí pugen i baixen la persiana de la Deixalleria Mòbil, un receptacle rectangular que amb periodicitat setmanal s’instal·la a un punt diferent de Martorell fins a completar un circuit de 8: La Vila, Can Cases, Torrent de Llops, Les Bòbiles, Camí Fondo, Buenos Aires, El Pla i Can Carreras.

L’espai apropa al ciutadà a dipositar deixalles domèstiques com ara petits electrodomèstics, aparells informàtics i de so, joguines amb piles, bombetes i fluorescents. També residus especials pintures, dissolvents, vernissos, coles, aerosols, cosmètics, olis i bateries de cotxe i moto, piles, bateries, radiografies i termòmetres, i altres residus com olis, roba, calçat i complements o ferralla domèstica.

El Josep Domènech explica que “la nostra funció és la de separar les deixalles que ens porta la gent i posar-les al seu recipient corresponent. Per a nosaltres és una feina distreta, perquè ve molta gent i recollim tot allò que ens porten”.

Josep Domènech, treballador

El Pedro Medínez diu sentir-se realitzat amb allò que fa i recorda que és una feina que fan cada dia, de dilluns a divendres, de 10.00  14.00H a l’hivern i de 9.00 a 13.30h de març a novembre. Només tanqueN en dies de pluja i per vacances. Concretament, el servei s’interromp a l’agost.

Deixalleria Mòbil

Tots dos formen part dels 22 treballadors del CET Can Cases, persones que tenen alguna discapacitat i que, per raó de la naturalesa o de les conseqüències d’aquesta, no poden –de manera provisional o definitiva-, exercir una activitat laboral en un mercat ordinari. Per això, el centre els permet desenvolupar un treball productiu i remunerat que, alhora, és molt útil a la resta, segons ha destacat el regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Els usuaris posen bona nota al servei

Una altra conseqüència positiva del treball de persones com el Josep i el Pedro a la Deixalleria Mòbil és fer visible i normalitzar la discapacitat a la resta de la població. Preguntats per aquest fet i per la utilitat del servei, els usuaris opinen i ho fan de manera satisfactòria. La Laia García assegura que “està molt bé que usuaris del CET, que necessiten treballar com tothom, ho facin a la Deixalleria Mòbil, i també la comoditat de comptar amb aquest servei prop de casa”.

Laia García, usuària

El Robert Tejea diu que “és un bon servei per deixar els objectes que tens a casa, que ja no saps què fer-ne i que no es poden llençar a qualsevol lloc. La deixalleria fixa és una mica lluny i aquest servei evita que la gent llenci les deixalles a qualsevol lloc”.

Robert Tejea, usuari

La Marisol Rosón destaca que “és molt útil i còmode, i col·labora a no generar tanta escombraria i a millorar el medi ambient”.

Marisol Rosón, usuària

La Paquita González afegeix que “està molt bé que passi per tots els barris i el servei és molt bo. Tot i que encara hi ha molta gent que no sap on ha de dipositar les coses”.

Paquita González, usuària

Finalment, el Miguel Ruiz de Valdivia diu no tenir cap queixa del servei. “Recomano la gent que vingui. Aquí se li donarà informació d’on dipositar les coses”.

Miguel Ruiz de Valdivia, usuari

La deixalleria rep una subvenció de la Generalitat

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ha atorgat recentment una subvenció de 64.249,79 euros a l’Ajuntament de Martorell en concepte d’ajuda a les deixalleries municipals. El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, subratlla que la nostra població esdevé una de les 43 d’arreu del país que es beneficiarà de la convocatòria, a la que s’hi destina una partida total de 4,7 MEUR. L’ajut es destinarà a implantar i millorar la deixalleria mòbil de Martorell.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatMartorell

Relacionats

Notícia

Dins els actes de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest dimecres a la Sala Muxart del Centre Cultural, el nou Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) 2023-2030

Article

Més de 1.800 persones es van passar dissabte per alguna de les 74 parades instal·lades a la plaça de l’Església · En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, va apostar un cop més per les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar)

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Butlletí