La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità

Font: AMB.cat

29/03/2017 - 09:00

La dimensió econòmica del sistema alimentari a l'àrea metropolitana de Barcelona és un estudi que aprofundeix, des d'una visió global, en les característiques del sistema agroalimentari metropolità. L'estudi ha estat encarregat a l'Institut Cerdà per l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB. Es tracta del primer estudi d'aquest tipus que es realitza a l'àrea metropolitana.

L'informe diagnostica la situació actual i aprofundeix en els actors i actius principals de les activitats relacionades amb l'alimentació. Com a tret diferencial, aquest estudi no només especifica les característiques del sistema agroalimentari metropolità des del punt de vista econòmic, sinó que també ho fa des de l'ambiental, el territorial i el social.

Així mateix, després de donar una visió global d'aquest sistema i de caracteritzar-lo, l'informe ofereix diverses propostes d'actuació, com ara optimitzar l'espai agrícola, fer-lo més sostenible i accessible, transferir tecnologia a la indústria agroalimentària, conscienciar sobre el malbaratament o recolzar el petit comerç, entre altres actuacions.

A aquesta primera anàlisi està previst que se n'hi afegeixin d'altres per conèixer amb més detall els aspectes ambientals i socials relacionats amb les tasques de producció, transformació, comercialització i consum alimentari. L'objectiu d'aquests treballs és generar la informació necessària per impulsar, d'acord amb tots els agents del territori, una política alimentària que garanteixi la resiliència del sistema alimentari metropolità

Les activitats relacionades amb la producció, la transformació, la distribució, el consum i la recuperació dels aliments conformen el sistema alimentari metropolità i constitueixen un seguit d'activitats bàsiques per al bon funcionament i la resiliència de la ciutat metropolitana. Aquestes activitats impacten en les dimensions econòmica, social, cultural, territorial i ambiental de l'àrea metropolitana. Aquest estudi es concentra principalment en l'anàlisi econòmica del sistema alimentari i dibuixa unes conclusions preliminars sobre les línies de treball que cal desenvolupar per a l'articulació d'una política alimentària d'àmbit metropolità.


 

Categories: 

Relacionats

Article

S'obre la convocatòria del V Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica

El V Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica s'adreça a tots els centres d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d'infants de Catalunya, amb l'objectiu de reconèixer i incentivar els projectes i línies de treball que aquests realitzen en la promoció del coneixement de l'agricultura i l'alimentació ecològiques i de les seves implicacions socials i ambientals, tant a nivell dels propis alumnes, com de la comunitat educativa en general.

Article

Segona edició del Concurs: Idees innovadores pel Canvi Climàtic i viticultura al Penedès

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, convoquen la segona edició del concurs Idees Innovadores pel Canvi climàtic i viticultura al Penedès.

Article

CONECT-e, una plataforma per compartir el coneixement ecològic tradicional

CONECT-e és una plataforma interactiva on totes les persones interessades podran accedir als coneixements que les usuàries de la plataforma vagin generant sobre cada espècie vegetal tant si són cultivades com silvestres. És una eina que dissenyada per Victòria Reyes, investigadora de l'ICTA-UAB, per ajudar en la conservació del Coneixement Agroecològic Tradicional.

Butlletí