La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità

Font: AMB.cat

29/03/2017 - 09:00

La dimensió econòmica del sistema alimentari a l'àrea metropolitana de Barcelona és un estudi que aprofundeix, des d'una visió global, en les característiques del sistema agroalimentari metropolità. L'estudi ha estat encarregat a l'Institut Cerdà per l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB. Es tracta del primer estudi d'aquest tipus que es realitza a l'àrea metropolitana.

L'informe diagnostica la situació actual i aprofundeix en els actors i actius principals de les activitats relacionades amb l'alimentació. Com a tret diferencial, aquest estudi no només especifica les característiques del sistema agroalimentari metropolità des del punt de vista econòmic, sinó que també ho fa des de l'ambiental, el territorial i el social.

Així mateix, després de donar una visió global d'aquest sistema i de caracteritzar-lo, l'informe ofereix diverses propostes d'actuació, com ara optimitzar l'espai agrícola, fer-lo més sostenible i accessible, transferir tecnologia a la indústria agroalimentària, conscienciar sobre el malbaratament o recolzar el petit comerç, entre altres actuacions.

A aquesta primera anàlisi està previst que se n'hi afegeixin d'altres per conèixer amb més detall els aspectes ambientals i socials relacionats amb les tasques de producció, transformació, comercialització i consum alimentari. L'objectiu d'aquests treballs és generar la informació necessària per impulsar, d'acord amb tots els agents del territori, una política alimentària que garanteixi la resiliència del sistema alimentari metropolità

Les activitats relacionades amb la producció, la transformació, la distribució, el consum i la recuperació dels aliments conformen el sistema alimentari metropolità i constitueixen un seguit d'activitats bàsiques per al bon funcionament i la resiliència de la ciutat metropolitana. Aquestes activitats impacten en les dimensions econòmica, social, cultural, territorial i ambiental de l'àrea metropolitana. Aquest estudi es concentra principalment en l'anàlisi econòmica del sistema alimentari i dibuixa unes conclusions preliminars sobre les línies de treball que cal desenvolupar per a l'articulació d'una política alimentària d'àmbit metropolità.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'AMB presenta tendències innovadores per alimentar la metròpoli. De la mà de la Fundació Fòrum Ambiental, l'AMB ha organitzat la jornada "Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana" que ha reunit més de 80 experts i emprenedors per explicar les seves estratègies en el sector agroalimentari.

Acte
12/12/2017 - 10:00
Mercabarna i el Banc dels Aliments

Butlletí