La Diputació de Barcelona destina 1,65 MEUR per a la prevenció d'incendis en urbanitzacions

Font: Diputació de Barcelona
31/05/2016 - 12:04

La Diputació de Barcelona donarà a suport per a la realització d'accions de prevenció d'incendis en 121 urbanitzacions de 98 municipis de la demarcació de Barcelona, intervenint amb un total de 517,18 hectàrees.

El programa, que compta amb un pressupost de 1,65 MEUR, ha estat presentat avui a la urbanització la Pineda de Santa Coloma de Cervelló pel vicepresident primer, Dionís Guiteras, el diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, i l'alcalde, Gerard Segú.

El programa dóna suport als municipis en una de les accions com és tenir franges perimetrals de seguretat en les urbanitzacions i zones urbanes situades en espais forestals. En la presentació, Dionís Guiteras ha destacat la importància d'aquest servei que la Diputació ofereix als ajuntaments i que dóna resposta a una demanda tècnica i també econòmica per a la prevenció d'incendis forestals en aquests espais. En aquest sentit, Guiteras ha remarcat la importància d'aquest programa «ja que ens serveix per fer un mosaic amb totes aquestes franges de seguretat que ajuden, a l'hora d'atacar un incendi, a tenir-lo acotat».

Guiteras també ha assenyalat que «aquestes franges no només són importants per a la seguretat de les persones que viuen en aquests municipis, sinó que el foc, que no entén de fronteres, són necessàries per poder-lo afrontar de manera eficient, des de diferents punts per on atacar-lo perquè no corri».

El diputat adjunt d'espais Naturals, Jesús Calderer, ha remarcat la importància del suport tècnic que els ajuntaments reben de la Diputació a l'hora de realitzar els diferents plans prevenció d'urbanitzacions per poder confeccionar els plans executius que diuen com s'ha d'actuar en cada un dels punts. Un cop realitzat en pla executiu, la Diputació dóna suport econòmic als municipis per a la seva realització. Aquest ajut va des del 80% per als municipis de més de 20.000 habitants, fins al 100% per als municipis de fins a 2.000 habitants.

En aquest sentit, s'ha destacat que l'atorgament de l'ajut a l'ajuntament ve condicionat per la necessitat que cada urbanització o nucli de població tingui redactat el corresponent Pla de prevenció d'incendis forestals a les urbanitzacions i nuclis de població (PPU). Aquest és l'instrument tècnic redactat i aprovat per l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, que aporta la informació tècnica necessària per complir amb les criteris tècnics establerts en l'actual legislació.

Obertura de franges perimetrals

Les accions que es realitzen es centren en l'obertura de franges perimetrals de protecció al voltant de les urbanitzacions i en el tractament de vegetació de les parcel·les interiors de les urbanitzacions de titularitat pública.

Els treballs es basen en la reducció de la massa i vegetació forestal creant franges perimetrals en els vials i en la neteja vegetal de les parcel·les interiors. El conjunt d'aquestes accions suposen una millora en la seguretat de persones i béns davant d'incendis forestals i una millora de les condicions de seguretat que tindran els equips d'extinció en cas d'incendi.


 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Acte

Butlletí