L'Agròpolis de Viladecans, escenari d'una prova pilot per produir bioproductes i bioenergia

27/06/2018 - 11:49

El Grup de recerca d’Enginyeria i Microbiologia del Medi Ambient (GEMMA) de la UPC ha construït una planta pilot de 30 m³ per a la producció de bioproductes i bioenergia a partir de microalgues cultivades en aigües residuals. La planta s’ha instal·lat a l’Agròpolis, un terreny experimental situat a Viladecans que forma part de la UPC.

La planta pilot consta de tres fotobioreactors tubulars, que consisteixen en sistemes de producció transparents i tancats de 10 m³ cadascun, estan alimentats amb aigües residuals agrícoles i domèstiques que serveixen per al creixement de microalgues i tenen una capacitat per tractar un volum de 2.000 a 8.000 litres diaris d’aigua residual contaminada. A més, inclou un decantador lamel·lar que permet separar posteriorment la biomassa de l’aigua tractada. Una part de la biomassa és digerida mitjançant un digestor anaeròbic d’1 m³ a partir del qual s’obté biometà i una altra part es destina a l’acumulació de bioplàstics. El residu sòlid d’aquesta digestió és estabilitzat en un aiguamoll artificial de 6 m², construït també a l’Agròpolis, on es produeixen biofertilitants. Per últim,l’aigua tractada en aquests fotobioreactors és sotmesa a una ultrafiltració i desinfecció solar, seguida de columnes d’adsorció de fòsfor. Finalment, l'aigua tractada serveix, mitjançant un sistema de reg intel·ligent, per reutilitzar en cultius de fins a 250 m² de camp.


 

Relacionats

Acte
22/06/2018 - 09:15
Sala d'actes de l'ESEIAAT.
Article
Montblanc rep una menció honorífica per un projecte de recuperació del camí del riu Francolí en aquest terme municipal

L'avantprojecte per la legalització de dues instal·lacions d'autoconsum i proposta de pèrgola fotovoltaica amb punt de recàrrega per vehicle a Senan ha guanyat el Premi Iniciativa Medi Ambient que la Diputació de Tarragona convoca amb caràcter anual, dotat amb 3.000 euros.

Així mateix, el jurat ha decidit atorgar una menció honorífica, sense dotació econòmica, al projecte de recuperació del camí del riu Francolí al terme municipal de Montblanc. El Premi Iniciativa Medi Ambient reconeix projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del territori en àmbits com el medi natural, el paisatge, els residus, l'urbanisme, l'energia o l'aigua. Impulsat per la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori, el guardó arriba enguany a la XIII edició.

Butlletí