L’‘Atles dels ocells nidificants de Barcelona’ rep el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018

Font: Universitat de Barcelona

10/05/2018 - 11:49

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona, una obra impulsada per la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Zoo de Barcelona, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018, dins la secció de Ciència, en un acte celebrat el 2 de maig a Barcelona. En l’obra premiada —la cartografia ornitològica urbana de més precisió editada fins ara en l’àmbit europeu — hi han col·laborat més de tres-cents observadors, que van censar del 2012 al 2015 els ocells nidificants a Barcelona.

Més de 160.000 ocells nidificants en territori urbà
Els ocells faciliten la connexió amb la natura i ajuden a millorar les condicions dels entorns urbans com a espais saludables per a la ciutadania. En el cas de Barcelona, prop de 160.000 exemplars de vuitanta-tres espècies d’ocells —deu d’exòtiques i setanta-tres d’autòctones— fan niu tant a la part urbana com a la resta del terme municipal. 

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona va néixer de la iniciativa conjunta d’experts de la Facultat de Biologia de la UB, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio) i l’ICO. Aquesta obra mostra la rica diversitat biològica dels ocells, i inclou informació detallada de cada espècie, il·lustracions de cada exemplar i dels seus hàbitats  —obra del biòleg i dibuixant Martí Franch— i plànols per poder localitzar-los en l’entorn urbà. En aquesta línia, l’Edifici Històric, la Facultat de Biologia i el Palau de les Heures de la UB són alguns dels referents urbans que emmarquen les il·lustracions del llibre guardonat.


Treball de camp per tots els barris de la ciutat
Aquest treball editorial és el resultat d’un ambiciós treball transversal de ciència ciutadana que ajudarà a millorar la protecció dels ocells que es reprodueixen a la ciutat, «unes poblacions especialment amenaçades per la presència creixent de gats i gossos, la disminució d’insectes per la utilització de pesticides, i els xocs accidentals amb vidres d’efecte mirall», segons explica el professor Xavier Ferrer, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’IRBio.
A banda de la visió naturalista, l’atles també presenta valors afegits en diversos àmbits transversals —gestió ambiental, educació, ciència, lleure, etc.— que posen en relleu la riquesa del patrimoni natural i la biodiversitat urbana a Barcelona.

En l’obra, editada en català, castellà i anglès, també hi participen el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Altres entitats col·laboradores són l’Autoritat Portuària de Barcelona, el Cos d’Agents Rurals, l’Institut Suís d’Ornitologia, la Societat Ornitològica Txeca, les aules ambientals de la Sagrada Família i les Corts, la Casa Orlandai i la Fàbrica del Sol, entre d’altres.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'AMB ha instal·lat 29 menjadores per a ocells a diferents parcs, una actuació que forma part del Pla de Millora de la Biodiversitat en aquests espais metropolitans. Les menjadores van ser construïdes pels participants de les activitats de les jugatecambientals del parc de la Solana, Joan Oliver i Can Zam amb la col·laboració dels educadors ambientals de l'Associació Bosc de Llum.

Article
L’Atles dels ocells descobreix les 80 espècies que nien a la ciutat

 

Els ocells enriqueixen l’ecosistema, generen benestar a molts ciutadans i ajuden a controlar les plagues d’insectes. Ara, per primer cop, un atles recull informació detallada de les 83 espècies d’aus que crien a Barcelona i d’on es poden contemplar els exemplars. Una obra que ajudarà a promoure la conservació d’aquests ocells, treball fonamental per garantir una ciutat saludable i habitable.

Butlletí