L'ICAEN i la UPF coorganitzen un curs per explorar el potencial de la tecnologia blockchain en l'àmbit de l'energia

05/07/2018 - 12:13

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Universitat Pompeu Fabra han posat en marxa aquest 4 de juliol, dins de la UPF Barcelona International Summer School. el curs ‘Blockchain4smartcities’, que durant els propers tres dies reunirà 11 alumnes d’arreu del món per tal d’explorar aplicacions de la tecnologia blockchain en l’àmbit urbà. Específicament, el curs analitzarà les possibilitats que ofereix l’aplicació de les plataformes blockchain per a desenvolupar l’autogeneració energètica descentralitzada.

El curs constarà de tres mòduls. En un primer, s’introduirà als alumnes en la relació entre la tecnologia i l’entorn urbà. En un segon, s’estudiarà les principals àrees d’activitat que configuren les ciutats, com  la mobilitat, etc. Finalment, els alumnes hauran d’integrar tot aquest coneixement en un projecte pràctic, que presentaran al final del curs i que podran defensar i discutir amb representants de l’ICAEN . Aquests projectes posaran en pràctica l’ús del blockchain i d’incentius per facilitar als ciutadans l’ús d’energies renovables en el seu dia a dia.
 
L’ICAEN aportarà al curs el coneixement tècnic necessari sobre les energies renovables més desenvolupades tecnològicament i amb major potencial en l’àmbit urbà: la solar fotovoltaica, el biogàs i l’eòlica. La intenció és que els projectes disposin de la solidesa tècnica pròpia de les solucions reals de negoci.
 
La proposta del curs ‘Blockchain4smartcities’  és formar  en el disseny i oferta de solucions, mitjançant la tecnologia blockchain, perquè el ciutadà tingui més instruments al seu abast per generar compartir i transaccionar  la seva pròpia energia. Aquesta actuació s’alinea amb la transició que impulsa la Generalitat de Catalunya cap a un nou model energètic distribuït, , d’origen renovable i que apoderi el ciutadà. A més, les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica assenyalen la necessitat d’incloure la formació en matèria d’energia en el sistema educatiu.

 
 

Relacionats

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Butlletí