Més de 60 caixes refugi per a ratpenats i dragons en diferents arbres de Vilafranca

12/04/2017 - 16:56

El passat mes de març es van instal·lar més de 60 caixes refugi per a ratpenats i dragons en arbres, parcs i zones properes als diferents barris de Vilafranca, amb la voluntat de millorar la biodiversitat de la ciutat i afavorir la presència de fauna útil en el control de plagues. La mesura vol millorar la biodiversitat de la ciutat i afavorir la presència de fauna útil en el control de plagues.

També es van instal·lar una desena de caixes per a ocells insectívors. 

Les caixes han estat fetes per alumnes de diferents escoles i instituts de Vilafranca que, durant aquest curs, gràcies a una iniciativa de l'Ajuntament de Vilafranca i amb l'ajuda d'experts naturalistes, les han estat construint. S'han col·locat durant el mes de març, ja que és l'època en què els ratpenats es desperten de la hibernació, deixen els refugis d'hivernada i poden ocupar-les. 

La dieta dels ratpenats són els insectes. En una sola nit, cada ratpenat pot caçar uns 200 mosquits. A més, també tenen efectes beneficiosos pels boscos i per les vinyes, ja que es mengen la papallona de la processionària i la papallona del corc del raïm, entre d'altres insectes. Els quiròpters són un potent insecticida natural i, per aquest motiu, estan protegits. 

Són moltes les espècies d'animals que, com els ratpenats, poden ajudar-nos en el control de plagues de manera ecològica i eficient. Amfibis, rèptils com els dragons, orenetes, pit-roigs, mallerengues i molts d'altres ocells insectívors..., són grans aliats en el manteniment de l'equilibri natural. Cada vegada són més les ciutats que, com Vilafranca, tiren endavant actuacions per a fomentar la seva presència i treballen en la línia de conservar i millorar la biodiversitat del territori, ja que alhora, té repercussions en el benestar i la salut de tothom. 



 

Categories: 
Municipis: 
Alt PenedèsVilafranca del Penedès

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Butlletí