Molí del Foix: la força de l’aigua

Font: Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i Diputació de Barcelona

26/09/2017 - 08:41

El Molí del Foix acull el Centre d’Interpretació Històric i Natural ubicat al municipi de Santa Margarida i els Monjos, a la comarca de l’Alt Penedès. Aquest equipament municipal es troba a l’interior d’un antic molí fariner d’època medieva ubicatl al nucli dels Monjos. Aquest molí aprofitava l’aigua del riu Foix per a moldre gra i produir farina. Després d'un procés de rehabilitació, actualment és un espai on es realitzen activitats d’educació ambiental i descoberta del medi, també de coneixement de la història i els productes locals.  A més, participa en diversos projectes de restauració de basses i recuperació de lleres per garantir la qualitat de l’entorn fluvial i la seva biodiversitat.

Del Molí del Foix ja se'n parlava al segle X, tal i com demostren diferents documents d'aquella època en els què apareixen les primeres referències.  Primer va funcionar com molí fariner i més endavant com a industria farinera. Segles després, ja al s.XX  passà a funcionar com a celler. Per garantir el seu funcionament, el molí es va construir molt a prop del riu Foix, a la part més plana de la zona per aprofitar la força de l’aigua de manera que fes moure un molí hidràulic. Això, a l’edat mitjana va ser tot un avenç tecnològic que, gràcies a la seva eficàcia, es va estendre amb rapidesa.

Des del 1995 el Molí del Foix és propietat municipal. Després de recuperar l’espai i adaptar-lo mantenint sempre que ha estat possible, elements de la construcció original, s’ha instal·lat al seu interior l’Aula de Natura i el Centre de Documentació Ambiental. Es troben a la primera planta, on abans, vivien els masovers.

A la planta baixa, hi ha una sala que acull exposicions temporals de diverses temàtiques.  Aquesta sala té l’encant de conservar  la pedra original que formava el sostre de la sala de les moles que contenia la maquinària del molí. La restauració permet observar el terra original d’aquesta sala que, actualment s’utilitza per fer jornades, reunions, etc.

A més, a l’exterior del Molí trobem un Jardí Botànic que permet fer un passeig didàctic entre la flora de la comarca de l’Alt Penedès ja que el visitant trobarà representades les espècies més característiques. Aporta una mostra àmplia de les comunitats més representatives com són l’alzinar, les pinedes, les brolles i el bosc de ribera.

Molt a prop del Molí del Foix, trobem el riu que li dona nom. Actualment, el visitant pot conèixer l'espai realitzant per un itinerari que recorre el passeig fluvial i connecta el riu amb l’entorn urbà, pel que pot completar la seva visita coneixent els elements arquitectònic i emblemàtics del poble de Santa Maria i els Monjos.  Aquest itinerari disposa de panells interpretatius sobre la  fauna i flora que es pot observar vora el Foix.

Aquesta proximitat al riu, permet que des del Molí del Foix, dins del programa d’activitats per centres educatiu, i per a públic general, es realitzin activitats de descoberta i coneixement del riu, visites a l’estació depuradora d’aigües residuals de Vilafranca, entre d’altres de temàtiques. Es poden consultar les activitats adreçades a centres educatius i les activitats adreçades a públic general.

A més de realitzar activitats d’educació ambiental, des del Molí del Foix es participa en projectes de recuperació de basses per fomentar la presència d’amfibis i cocons al Parc del Foix. També participa en projectes municipals de recuperació d’entorns fluvials de fonts i de la llera del riu Foix, per exemple, del tram proper al castell de Penyafort, on també s’ha traçat un itinerari de descoberta.

El Molí del Foix també actua com centre dinamització del Projecte Rius per les escoles de Santa Margarida i els Monjos, pel que forma part de la xarxa del Projecte Rius que vetllen per apropar els espais fluvials a la ciutadania i fomentar la participació activa per conservar la qualitat dels nostres rius.

Fonts consultades:

Blog del Molí del Foix

Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

FotografiesMolí del Foix


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Alt PenedèsSanta Margarida i els Monjos

Relacionats

Notícia

El Molí del Foix, el centre d'interpretació històrica i natural de Santa Margarida i els Monjos, ha realitzat una sèrie d'activitats durant el mes d'octubre per parlar sobre l'aigua.

Notícia

També treballaran la conscienciació sobre la sequera al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març.

Acte
22/09/2023 - 00:00
Sant Pere de Riudebitlles

Butlletí