Neix el primer atles dels ocells de Barcelona

L’Atles dels ocells descobreix les 80 espècies que nien a la ciutat

Font: Ajuntament de Barcelona i betevé

24/10/2017 - 08:24

 

Els ocells enriqueixen l’ecosistema, generen benestar a molts ciutadans i ajuden a controlar les plagues d’insectes. Ara, per primer cop, un atles recull informació detallada de les 83 espècies d’aus que crien a Barcelona i d’on es poden contemplar els exemplars. Una obra que ajudarà a promoure la conservació d’aquests ocells, treball fonamental per garantir una ciutat saludable i habitable.

Els ocells són un valor afegit de la ciutat, contribueixen al control de les plagues d’insectes, que són part fonamental de la seva alimentació. Aquest fet suposa un estalvi en contaminants i pressupost en campanyes de fumigació. A més, tenen un paper en el lleure, l’educació i el benestar dels veïns i de les veïnes, que gaudeixen amb el cant i l’observació de les aus. 

Promoure la conservació dels ocells esdevé un treball imprescindible per garantir que la ciutat sigui un espai saludable i habitable. Amb aquest objectiu, s’ha creat el primer atles d’ocells de Barcelona, una eina útil per controlar l’evolució dels ocells i que aporta informació que cal tenir en consideració a l’hora de planificar la naturalització de l’espai públic. A més, permet als ciutadans conèixer millor el patrimoni natural i la biodiversitat urbana, i serveix com a material educatiu per a les escoles.

Segons el cens actual, a Barcelona hi ha 140.000 exemplars de 83 espècies nidificants, és a dir, que fan niu a la ciutat, 10 d’exòtiques i 73 d’autòctones. 

L’atles inclou informació detallada de cada espècie, així com il·lustracions dels ocells i dels seus hàbitats, i plànols per saber on localitzar-los.

Algunes espècies, com la merla, habita a tots els parc i jardins, i altres, com el picot verd i el picot garser gros, són més escasses i només es troben a Collserola i a les zones altes de la ciutat. A més,  entre les conclusions destaca també la detecció d’una colònia de gavina corsa, fa pocs anys en perill d’extinció, la localització de sis espècies diferents de cotorres o la nidificació en testos i jardineres d’una parella de cuereta blanca.

Un exemple de ciència ciutadana

Impulsat i coordinat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), la Universitat de Barcelona (UB) i el Zoo, el llibre s’ha elaborat a partir de diverses metodologies cientificotècniques basades en l’observació dels nius i el comportament de les aus. Durant tres anys, entitats, institucions, experts i ciutadans han col·laborat per censar els ocells en un treball transversal de ciència ciutadana.

L’estudi, fet per 300 observadors d’aus, situa en un mapa la quantitat d’espècies que hi ha a cada zona. Durant tres anys, 300 observadors especialistes en ocells han elaborat un atles en què es detallen les diferents espècies que viuen a la ciutat i en quines zones fan els nius. Han censat 83 espècies, 10 de les quals són exòtiques. La majoria dels ocells fan els nius als grans parcs de la ciutat, tot i que també s'han trobat espècies en espais com l'escullera del port, el passeig de Sant Joan o la Sagrada Família.

L'Ajuntament explica que el catàleg ha de servir per determinar quins són els espais on s'ha de fomentar més la biodiversitat i seguir ampliant les zones verdes. De fet, a l'Eixample i als interiors d'illa és on s'han detectat els resultats menys fructífers. Segons l'editor de l'atles, Marc Anton, calen més trames verdes i arbres més grans perquè s'hi acabin instal·lant.

Els observadors han estudiat 500 espais de 500 metres quadrats que han visitat en diverses ocasions. La sorpresa ha estat trobar aus que fins fa poc estaven en perill d'extinció, com la gavina corsa. En el llibre, que ja s'ha posat a la venda, hi apareixen il·lustracions de cada espècie, situades en els indrets de la ciutat on es poden trobar.

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona és una publicació multilingüe en català, castellà i anglès. El podreu trobar a les llibreries i, com tots els llibres editats o coeditats per l’Ajuntament de Barcelona, també a la Sala Ciutat, la llibreria municipal especialitzada en la ciutat de Barcelona.

Foto: Antonio de la Cruz


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Butlletí