Prova pilot a la Dessaladora de Blanes del projecte ‘Life-Dreamer’ per fer-la ecològicament més sostenible

Font: Ajuntament Impulsa

07/11/2018 - 15:40

Ja hi ha els primers resultats obtinguts a través de la prova pilot que s’està implementant a la Planta Dessaladora de la Tordera, emplaçada al municipi blanenc. L’objectiu de la prova pilot és demostrar la viabilitat del projecte ‘Life Dreamer’, que es va posar en marxa l’1 de setembre de 2017 i ara comença a obtenir els primers fruits en forma de conclusions.


Presentació Projecte 'Life - Dreamer'
El projecte europeu s’ha marcat com a fita desenvolupar i demostrar un concepte de dessalinització d’alta eficiència en l’ús de recursos, on l’aigua del mar es converteix en aigua apta per als seus diferents usos a productes vàlids que poden ser utilitzats internament o valoritzats en altres indústries. Justament per aquest motiu, els impulsors del programa van pensar que el millor indret on posar-lo a prova a Catalunya era a la primera planta dessalinitzadora que es va posar en marxa arreu del país, la del riu Tordera ubicada a Blanes.

‘Life-Dreamer’, un projecte CE perquè la Dessaladora sigui més sostenible
La solució que s’ha proposat permetrà aprofitar fins el 90% de l’aigua de mar tractada, combinant pretractaments innovadors, la reutilització de corrents residuals mitjançant la gestió d’efluents i la generació de productes d’alt valor afegit. El projecte ‘Life-Dreamer’ compta amb un pressupost d’1.626.410 €, està finançat per la Comissió Europea a través del Programa Life 2016, amb finalitats mediambientals.

Actualment, s’han posat en marxa les diferents unitats que configuren la planta pilot, i s’estan optimitzant per aconseguir els objectius fixats. El disseny i la implementació d’aquesta prova s’han creat per reduir els costos i l’impacte ambiental de la dessalinització, disminuir el consum d’energia per unitat d’aigua i augmentar la seva conversió a través del tractament de residus i corrents de salmorra concentrada.

Es tracta, doncs, d’augmentar la sostenibilitat del procés de dessalinització per osmosis inversa, maximitzant la conversió d’aquest tipus de plantes fins a un 90% mitjançant el desenvolupament i integració de tecnologies que afavoreixen la recuperació d’aigua i la reutilització de recursos. Per això, la solució proposada consisteix en implementar un pretractament d’eliminació de nutrients per evitar que s’embrutin les membranes d’osmosis inversa.

Prova pilot Planta Dessaladora de Blanes
Seguint els paràmetres que guia el Programa LIFE europeu, es tracta que la Planta Dessalinitzadora sigui més sostenible mediambientalment. Precisament aquest és un dels aspectes que des de la posada en marxa de la planta de Blanes han vigilat de molt a prop els científics del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, representat entre d’altres per l’investigador Rafel Sardà. També va participar en la presentació el cap d’Enginyeria de l’Ajuntament de Blanes, Artur Fenollosa, així com l’enginyera química i directora de la planta, Carme Llansana, entre d’altres.

Un projecte que finalitzarà el desembre de 2020
Iniciat l’1 de setembre de 2017, el projecte ‘Life-Dreamer’ està previst que finalitzi el 31 de desembre del 2019. Durant aquest temps, s’aniran recollint els resultats de la prova pilot de la Planta Dessalinitzadora de Blanes. Es tracta de dades molt valuoses, ja que s’estan obtenint en condicions reals, i per això aportaran informació fonamental per a l’extrapolació de la tecnologia a qualsevol planta de tractament d’aigua marina.

D’aquesta manera, s’afavorirà la transferència de resultats i que el projecte pugui ser reproduït en d’altres equipaments. El projecte ‘Life-Dreamer’ està coordinat per ACCIONA Aigua, i compta amb la participació d’altres dues entitats d’àmbit internacional: AQUASTILL –líder en la destil·lació per membranes- i WE&B, empresa de consultoria centrada en els aspectes econòmics i socials dels sectors de l’aigua i el medi ambient.

La presentació del projecte a Blanes es va completar amb una taula rodona on es va reflexionar sobre les expectatives de la regió, la dessalinització i l’economia circular. Finalment, l’acte es va tancar fent una visita sobre el terreny, a la Planta Pilot del Projecte Life Dreamer a la dessaladora.

Una infraestructura pionera a Catalunya amb 16 anys d’història
La Planta Dessaladora de la Tordera es va inaugurar l’any 2002, i està ubicada al terme municipal de Blanes, al costat del riu i a tocar de la Carretera d’Accés a la Costa Brava (GI-682). Va ser pionera arreu de Catalunya, ja que fins al moment no se n’havia posat cap altre en funcionament, i va ser promoguda en resposta a la greu sequera que es venia patint al territori des de la dècada dels anys 90. 

La seva construcció va estar menada per poder complir dos objectius. D’una banda, per guarir i tenir cura del bon estat de l’aqüífer de la Tordera, evitar la sobre-explotació que venia acusant des d’anys enrere, i així garantir la qualitat de la seva aigua. D’altra banda, amb la seva posada en marxa també es volia garantir el subministrament d’aigua a diversos municipis tant de l’àrea territorial del sud de la comarca de la Selva com a diversos municipis del Maresme nord.

Investigadors del CEAB
Inicialment, la Planta Dessaladora de la Tordera es va concebre per produir fins a 10 hm3 d'aigua. Ara bé, la nova sequera dels anys 2007 i 2008 va accelerar la decisió d'ampliar-la per duplicar-ne la capacitat fins a 20 hm3. L’objectiu era poder aportar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona a través de la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu i reduir així les extraccions del riu Ter.




 

Categories: 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí