Sistema per a reduir fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers, i cítrics

DOSA3D ha estat implementat pel GRAP-UdL i Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya

Font: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

04/04/2018 - 09:41
Reduir l'ús de fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D), és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

DOSA3D s'ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla estatal R+D i és el resultat de l'ampliació del sistema DOSAFRUT (només per a fruiters) als cultius esmentats i que actualment suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya, de 4,5 milions d’hectàrees a l’Estat espanyol, i de 9,5 milions a la Unió Europea (UE).

Les proves realitzades en l'etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es pot aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden el 40%, sense comprometre l'eficàcia dels tractaments. Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris suposen una factura anual d’uns 50 milions d'euros.

El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l'eficiència de l'equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l'aplicació, tot tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar, i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com a sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.
 
DOSA3D es pot emprar amb tot tipus de polvoritzador hidràulic amb assistència d'aire, operant en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics en formació continua (mur, espatllera) o en plantacions d’arbres aïllats. Això sí, és imprescindible que l'equip d'aplicació de productes fitosanitaris estigui en perfecte estat funcional i degudament calibrat. En aquest sentit, cal assenyalar els bons resultats del programa d'inspeccions obligatòries del Departament d'Agricultura que, des de finals de 2016, afecta tots els equips censats.

Així, l'investigador del GRAP-UdL i enginyer del Servei de Sanitat Vegetal, Santiago Planas, explica que DOSA3D contribueix a donar compliment a la Directiva europea d’ús sostenible dels productes fitosanitaris que obliga a implantar programes de gestió integrada de les plagues per a reduir el seu consum i, conseqüentment, els riscos per al medi ambient i per a les persones.

El sistema es troba a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès en el web www.dosa3d.cat, en l'aplicació ‘android’ a ‘Google play’, i aviat a ‘iOS’. A més, enguany s’intensificarà els treballs de validació i difusió mitjançant les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de Catalunya i el Servei de Sanitat Vegetal del DARP.

 
 
Categories: 

Relacionats

Article

La prevenció de residus i el foment del reciclatge són els principals objectius del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Així ho recull el Pla de Gestió Integral de Residus del Vallès Occidental (PGIRM) en els seus eixos d’actuació. Per això, el Consorci realitza diferents projectes de sensibilització a la comarca. El nou concurs contra el malbaratament alimentari per a centres educatius és una d'aquestes accions, la qual posa especialment l'atenció en els infants com a públic objectiu i les escoles com a mitjà de comunicació per a transmetre el missatge sensibilitzador.

Article

La plataforma educativa Foodwaste Effect proposa un joc familiar, en modalitat en línia o offline, per ajudar a familiaritzar amb els processos als quals estan sotmesos els aliments, des de les granges als supermercats, i a conèixer diverses tradicions culinàries, els efectes negatius del malbaratament, o la pobresa alimentària al món. El joc ajuda a trobar solucions imaginatives per millorar els hàbits de consum i reutilitzar els aliments.

Butlletí