Un miler d’accions de la Setmana Europea de la Prevenció!

Del 17 al 25 de novembre celebrem la 10a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb més d’un miler d’accions de la mà de 250 entitats per tot Catalunya!

Font: Agència de Residus de Catalunya

12/11/2018 - 13:56

La Setmana és un moment òptim per reflexionar sobre els nostres hàbits de consum i producció de cara a reduir la generació de residus i, entre d’altres beneficis, prendre consciència del paper primordial que juga en el canvi climàtic. La propera edició es celebrarà a Catalunya del 17 al 25 de novembre de 2018, i s'han organitzat més de 1.000 activitats diferents.

Arreu d'Europa aquesta setmana hi haurà accions per donar a conèixer les estratègies de reducció de residus que fan les escoles, empreses, administracions, associacions, universitats en el seu dia a dia. Accions per sensibilitzar que cal reparar abans de canviar un producte, evitar adquirir productes d’un sol ús, dissenyar pensant en criteris ambientals, donar o regalar enlloc de llançar, evitar malbaratar aliments... A l’agenda hi ha tallers de reparació, sessions de cuina d’aprofitament, mercats de segona mà o d’intercanvi, comerços que promouen productes amb ecoetiquetes, concursos d’idees online fins a un milers d’opcions! 

Com cada edició, el primer dia es dedica a una temàtica, enguany es centra en la prevenció de residus perillosos, i tenim un lema comú a Europa: “time to detox!” 

Els residus perillosos es defineixen com un tipus de residus que tenen alguna propietat perillosa, ja sigui explosiva, inflamable o tòxica. Es poden trobar en molts productes, en grans o petites quantitats, com ara productes de neteja, piles, pintures, pesticides, bombetes fluorescents compactes, bombetes i residus elèctrics i electrònics.

setmana_2018_b

Els residus perillosos plantegen més risc per al medi ambient i la salut de les persones que altres tipus de residus. És fonamental prevenir-los i reduir la quantitat de productes perillosos que es llencen. A la Unió Europa una persona genera 200kg de residus perillosos a l’any, i la quantitat assoleix els 100 milions de tones cada any! 

Reduir la perillositat dels residus és una mesura en la prevenció de residus, esglaó prioritari de la jerarquia de gestió de residus d’acord amb la Directiva Europea de Residus i el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya. (Precat20).

Reduir o restringir l’ús de substàncies perilloses és també un requisit previ per a l’establiment d’una economia circular, ja que afavoreix la recirculació de materials, simplifica el procés per establir una simbiosi industrial en un territori i permet reduir els costos de la recollida selectiva i del procés de reciclatge dels residus.

Podeu consultar totes les activitats organitzades aquí


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dissabte 18 de novembre, Barcelona va viure una nova jornada de neteja col·laborativa de la mà de la Fundació Kilian Jornet i en el marc del Pla Endreça

Notícia

La proposta ha inclòs activitats com La Gran Acció, La Trocalleria es mou als barris i diferents Ecotallers en clau de RE

Butlletí