novembre 2015

Notícia
L'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICM-CSIC) i la Confraria de pescadors de Palamós col·laboren en un estudi finançat per la Diputació de Girona per avaluar l'impacte de diferents models de portes d'arrossegament sobre el substrat sedimentari del fons marí de Palamós. 
Notícia
Segons un estudi co-liderat per personal del CREAF publicat aquesta setmana a la revista Nature, les sequeres provocades pel canvi climàtic podrien causar la mort dels arbres més alts dels boscos tropicals. Per primera vegada els científics han identificat que quan hi ha una manca d'aigua prolongada els arbres pateixen embòlies en el seu sistema circulatori i els arbres moren de set. 
Notícia
Investigadors de CREAL i ISGlobal col·laboren en una revisió sobre estudis de salut en les zones urbanes

Diversos estudis han associat entorns naturals a l'aire lliure amb la reducció de la mortalitat. Una revisió publicada a la revista Environment International, realitzada en col·laboració entre investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), destaca que a les zones amb una major quantitat d'espais verds hi ha un risc menor de mortalitat, principalment per malalties cardiovasculars.

Notícia

Des del 21 i fins el 29 Catalunya celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta iniciativa neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Notícia
Un total de 838 fotografies han participat a l'edició 2015 del Concurs de Fotografia Naturalista que organitza l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), el que significa un augment de la participació del 30% respecte l'any anterior. En aquesta edició s'ha mantingut el format Instagram, que es va adoptar l'any passat amb l'objectiu d'aprofitar els beneficis de les noves tecnologies i facilitar la participació de totes les persones interessades en la fotografia naturalista, expertes o amateurs.
Reportatge

Si al 2012 es va constatar la cruesa de la pobresa energètica, conseqüència de la bombolla creditícia i d'endeutament de les famílies, al 2013 el Síndic de Greuges ja alertava d'aquest fet i proposava una sèrie de mesures als diferents agents implicats. Al 2014, l'actualització de dades arran de l'Informe sobre Pobreza Energética, publicat per l'equip de l'Asociación de Ciencias Ambientales ens demostrava que el problema no havia fet més que empitjorar i que cada cop són més les famílies amb dificultats econòmiques per fer front a les factures d'electricitat, gas i aigua.

Notícia
El Parlament Europeu ha votat els nous límits màxims nacionals d'emissions dels principals contaminants atmosfèrics per a l'any 2030, amb una etapa intermèdia i obligatòria l'any 2025. D'aquesta manera, ha donat llum verda a la proposta de revisió de la Directiva 2003/35/EC, coneguda com "NECD", que fixa els sostres nacionals d'emissions. Els nous llindars són més estrictes que l'anterior Directiva del 2013, però menys ambiciosos del que voldria la Comissió del Medi Ambient al Parlament i no resolen el problema de salut pública que suposa la contaminació.
Notícia

Prop d'un centenar de tècnics municipals i empresaris del sector de la gestió de residus han participat aquest 19 de novembre en una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona a través de Medi Ambient i la Fundació Fòrum Ambiental sobre l'eficiència i el servei públic dels municipis en relació a la gestió dels residus. La inauguració de la jornada ha estat a càrrec del diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i del director de la Fundació Fòrum Ambiental, Leandro Barquín.

Notícia

El passat 15 de novembre es va iniciar aquesta campanya que té per objectiu aprofundir en alguns aspectes de la recollida selectiva. La campanya durarà un mes i es sortejaran 5 tablets entre tots els nens i nenes participants, una per escola.