Butlletí 309 - “Amb la implantació del SDDR agafem el timó d’un nou model de gestió de residus al País Valencià”

26-07-2016 al 05-09-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 309 - “Amb la implantació del SDDR agafem el timó d’un nou model de gestió de residus al País Valencià”

 
  26-07-2016 al 05-09-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

“Amb la implantació del SDDR agafem el timó d’un nou model de gestió de residus al País Valencià”

05/09/2016

 
 

La Generalitat Valenciana ha anunciat que posarà en marxa el Sistema de Retorn d'Envasos. El projecte està sent comunicat als diferents agents i estarà enllestit al 2018.

En aquest vídeo, parlem amb Julià Álvaro, Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, sobre el sentit i objectius del SDDR. Aquesta entrevista és una primera part d’una llarga conversa per analitzar les polítiques ambientals que s’estan implementant al País Valencià, un any després del canvi polític.

 
 

 

 
 

Opinions

   
 

Zone rouge

28/08/2016
Albert Punsola

El títol d’aquest article pot portar a més d’un equívoc. No fa referència a un districte on es pot trobar sexe de pagament, ni al bàndol republicà durant la guerra civil espanyola segons la denominació pròpia dels franquistes, traduïda al francès.

Invasions que ens canvien

16/08/2016
Joana Diaz

No ens referim a invasions humanes, ni als preuats turistes visitants a les nostres costes i ciutats sobretot durant els mesos d’estiu que, sí, canvien i molt el paisatge.

 
NOTÍCIES
 

L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia

25/08/2016
El jurat el premia en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient

 

 
 

El doctor Josep Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

 

 
 

Dues mil persones completen la primera planta solar col·lectiva amb dos milions d’euros d’inversió

05/09/2016

Després d’un any del naixement de la Generació kWh, l’opció que ofereix la cooperativa Som Energia perquè la ciutadania pugui passar a l’acció i generar de forma col·lectiva els seus propis kWh d’energia verda, ja és una realitat i ha assolit completament el primer dels seus tres grans projectes, la construcció d’una planta solar de 2 milions d’euros a Alcolea del Río (Sevilla).

La Diputació de Tarragona convoca el Premi "Iniciativa Medi Ambient" per a projectes innovadors i capdavanters

02/09/2016

Per dotzè any consecutiu, el Servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria municipal i Territori de la Diputació de Tarragona ha convocat el Premi Iniciativa Medi Ambient, amb l’objectiu reconèixer els ens locals que realitzen projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible en els àmbits dels residus, el medi natural, l'urbanisme, el paisatge, l'energia o l'aigua.

 
 

La primera Superilla experimental de la trama Cerdà ja és una realitat

02/09/2016

Una vegada s’hagin aplicat els canvis sobre la mobilitat, s’iniciarà el nou projecte per recuperar i activar l’espai públic alliberat per a usos i activitats ciutadanes. Fins el dia 22  més de 200 estudiants d’arquitectura faran propostes d’usos sobre l’espai públic que quedarà alliberat al trànsit.

Reduir el 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle, objectiu de la Diputació de Girona per al 2030

02/09/2016

La Diputació de Girona i el CILMA promouran que els municipis gironins s’adaptin al canvi climàtic per mitjà del nou Pacte d’Alcaldes pel clima i l’energia de la Unió Europea.

 
 

Es presenta el primer congrés de pobresa energètica

30/08/2016
Es celebrarà els propers 3 i 4 de novembre a Sabadell

 

 
 

Sabadell acollirà els propers 3 i 4 de novembre el I Congrés Català de Pobresa Energètica, impulsat pels Ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell, la Diputació de Barcelona, la Taula del Tercer Sector Social i Ecoserveis. L’objectiu és generar un espai de debat i reflexió sobre la lluita contra la vulnerabilitat energètica, i treballar en xarxa en la recerca de solucions concretes.

 

 
 

Descoberta una nova espècie d’invertebrat marí al mar de Weddell, a l’Antàrtida

01/08/2016

Les fredes aigües del mar de Weddell, a l’oceà Antàrtic, són l’escenari de la descoberta d’una nova espècie d’invertebrat marí, el nudibranqui Doto carinova. La troballa es descriu en un article científic publicat a la revista PLOS ONE que signen els experts Conxita Àvila, Juan Moles, Manuel Ballesteros i Álvaro Pujals, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona.

2.000 llars en situació de pobresa estalviaran energia amb el suport de la Diputació de Barcelona

01/08/2016

La Diputació de Barcelona ha engegat un programa d'intervenció a habitatges en situació de pobresa energètica, que parteix d'auditories encaminades a obtenir un estalvi en aquestes llars. Al llarg del 2016 i 2017 s'intervindrà en 2.000 habitatges de 200 municipis per aconseguir un estalvi valorat en 600.000 euros, amb una reducció d'emissions de CO2 de 315 tones anuals; un estalvi energètic equivalent al consum anual de gairebé 100 llars.

 
 

Ciutats més verdes, però només per rics

28/07/2016
 

 

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per Isabelle Anguelovski i finançat per la Unió Europea analitzarà el procés de "gentrificació verda" pel qual la construcció de parcs i zones verdes a les ciutats tendeix a atreure a les classes socials més altes i exclou els col·lectius més vulnerables.

Vilanova i la Geltrú farà una nova regulació dels sorolls i actes al carrer arran de la sentència del TSJC

27/07/2016

L'Ajuntament revisarà a fons tota l’ordenança de sorolls i vibracions, alhora que estudiarà l’aprovació d’una ordenança municipal que reguli les activitats culturals i festives al carrer. Són dues mesures que l’executiu ha pres després de la sentència del TSJC que va anul·lar la llicència al Nowa Reggae perquè uns veïns van denunciar patir problemes de descans per culpa del festival.

 
 

La Diputació impulsa les Vies Blaves, un projecte pioner al sud d'Europa que farà transitables les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener

26/07/2016

 
 

El projecte de les Vies Blaves neix com un instrument prioritari per a la dinamització turística de les comarques de Barcelona. Al llarg dels rius es faran actuacions per a millorar el recorregut, recuperar camins històrics i fer accessibles a la ciutadania espais naturals fins ara desconeguts o descuidats.

 
 

Més notícies

 

 
 

Canvi climàtic i energia

   
 

Cambrils, Lluçà i Sarral, nous municipis amb Pla d'acció per l'energia sostenible

Sant Cugat afavorirà l'estalvi energètic a pisos de Volpelleres

 
 

Mobilitat i qualitat de l'aire

   
 

Manresa rep la caravana del "80edays", la volta al món de vehicles elèctrics

Barcelona renovarà la senyalització dels carrils bici per evitar accidents

Els conductors de cotxes pesen 4kg més de mitjana que els ciclistes

 
 

Horts urbans i territori

   
 

Èxit del tast de tomàquets als horts urbans socials de Tàrrega

Es presenta una petició al Parlament Europeu per demanar una governança justa i sostenible de la terra agrícola

El fenòmen del “Clean Up” s’estén arreu del territori

Montmeló disposarà d'un nou espai destinat a horts urbans

Creix l'oferta de turisme sostenible vinculat a l'ós bru al Parc Natural de l'Alt Pirineu

 
 

Aigua

   
 

El Consell Editorial de l'Aigua de Terrassa manté la seva línia de treball

S’implanta un sistema de lectura intel·ligent dels comptadors d’aigua a Torrelles

L’AMB aprova rebaixar la tarifa de l’aigua un 2,39%

 
 

Residus i consum responsable

   
 

Foment de la recollida selectiva de la matèria orgànica a Palautordera

El Vendrell estudia un porta a porta de recollida de residus comercials

El programa de reutilització social a les deixalleries aprofita 7.500 quilos d’objectes en 5 mesos

Arenys de Mar aprova una ordenança per regular la recollida selectiva

47 tones de residus recollits al medi natural durant Let's clean up 2016

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

"La terra que ens alimenta"

Documental sobre la dificultat de l'accés a la terra a Europa

 

 
 

Aquest road movie, dirigit per Júlio Molina, segueix a Gavin Bridger un jove agricultor anglès que treballa en una explotació agrària sostinguda per la comunitat just després de saber que ha d’abandonar les terres que té arrendades.

Gavin s’embarca en un viatge a través d’Europa per conèixer a agricultors i organitzacions que intentant trobar solucions al problema de l’accés a la terra.

 
 

Fitxes de bones pràctiques per a la gestió forestal postincendi

En el marc del projecte Anifog, de la Universitat de Girona, s’han publicat recentment unes fitxes de bones pràctiques per a la gestió forestal postincendi.
En aquestes fitxes es recullen les recomanacions per a mitigar o evitar els impactes negatius de les podes de recuperació als boscos mediterranis. Són una guia pràctica tant per als gestors com per als treballadors forestals que vulguin conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics dels boscos.
 
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

 
 

Nou fullet de l'itinerari 'Camins de Verdaguer' a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

 
 

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha editat un fullet explicatiu de l'itinerari 'Camins de Verdaguer' que recorre diferents espais dels primers anys de vida del poeta Jacint Verdaguer. El fullet, que es pot descarregar en PDF, conté tota la informació necessària per gaudir d'aquesta proposta que combina a la perfecció el patrimoni natural i el literari.

 
 

Bones Pràctiques

   
 

Els horts urbans de Pardinyes, a ple rendiment amb prop de 150 usuaris

 

Els horts urbans de Pardinyes a Lleida compten ja amb uns 150 usuaris i una gran acceptació. L’espai està format actualment per una seixantena d’horts en funcionament, 45 horts de 50m2 i 15 de 25 m2, unes instal·lacions municipals gestionades per l’empresa Punt Eco. 

Palma compta amb 56 punts per a la recollida selectiva de bombetes i fluorescents

S'han instal·lat a poliesportius, mercats, casals de barri i oficines municipals gràcies a la col·laboració entre EMAYA i AMBILAMP

 
 

Els horts socials de Can Morral, a Abrera

 

 

Els Horts Socials de Can Morral d'Abrera, ubicats a la zona del mateix nom, han esdevingut un referent comarcal. En total són 69 parcel·les de titularitat municipal que s'atorguen a jubilats i prejubilats per a la seva explotació com a conreu hortícola per a consum familiar. Actualment hi han encara 8 places per adjudicar.

La neteja de pintades a Barcelona serà més sostenible ambiental i socialment

 

L’Ajuntament de Barcelona ha tret a concurs el servei de neteja de pintades, d’eliminació de cartells i de retirada d’altres elements de la via pública. El plec premia les empreses que facin servir vehicles que no contaminin i les que contractin persones en situació de vulnerabilitat.

 
 

Els nous contenidors del Brossart ja són als carrers de Vilassar de Mar

 
 

La segona edició del Brossart va reunir per la Festa Major dels Sants Genís de Vilassar de Mar diversos artistes que van transformar els contenidors de brossa en peces d'art. Des d'aquesta setmana ja són al carrer.

 
 

Articles Tècnics

   
 

Compostos Orgànics Volàtils, el llenguatge de les plantes

 
 

No només els humans tenim la capacitat de comunicar-nos. L’abella reina emet feromones per controlar les seves obreres i les femelles de ratolí poden patir un avortament només olorant els compostos produïts per un mascle que no l’ha fecundat. També les plantes es comuniquen mitjançant senyals químics que es difonen al seu entorn i les ajuden a interactuar entre elles i amb els éssers vius que les envolten, incloent-hi els microorganismes.

 
Agenda
 

Simposi de sòl no urbanitzable

05/09/2016

Presentació oberta: Estudi i inventari de la demanda potencial de biomassa a la província de Barcelona en centres o administracions públiques

15/09/2016

 
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

16/09/2016

Escola de setembre Som Energia

16/09/2016

 
 

Curs de Gestió de la Bicicleta cap a ciutats sostenibles

16/09/2016

3a trobada de Propietaris de Custòdia del Territori "Compromesos amb la natura!"

17/09/2016

 
 

 

 

Curs ONLINE Ambientalització d’esdeveniments

19/09/2016

 
 

Seminari de preparació de la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus

21/09/2016

Conferència: Jeremy Rifkin 'Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible'

21/09/2016

 
 

Del Pacte a l’Acció. Un nou pacte dels municipis contra el canvi climàtic. Jornada I: Municipis i adaptació

22/09/2016

Sessió informativa sobre finançament europeu

22/09/2016

 
 

Fira ECO SANT CUGAT 2016

25/09/2016

Expoelèctric 2016: El punt de trobada del vehicle elèctric a Catalunya

29/09/2016

 
 

ACTUALITZACIÓ en normativa ambiental territorial

19/10/2016

Ecofòrum'16: Jornada sobre la contaminació, la qualitat de l'aire i la salut

20/10/2016

 
 

Conferència: Polítiques resilients per a la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

20/10/2016

Congrés RECUWATT, Recycling, energy and life

27/10/2016

 
 

1r Congrés Català de Pobresa Energètica

03/11/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube