Butlletí 316 - Agricultura catalana: El repte d’adaptar-se al canvi climàtic

29-11-2016 al 12-12-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 316 - Agricultura catalana: El repte d’adaptar-se al canvi climàtic

 
  29-11-2016 al 12-12-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

Gabriel Borràs Calvo: “Si a Catalunya volem lluitar contra el canvi climàtic cal fer gestió forestal i això suposa, entre d'altres, tallar arbres”

12/12/2016

 
 

Gabriel Borràs Calvo és responsable de l’àrea d’adaptació de L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. L’OCCC és l’organisme de la Generalitat que proposa el desenvolupament i fa el seguiment de les polítiques de canvi climàtic a Catalunya per mitigar-ne els efectes i buscar les fórmules d’adaptació més adequades. Disposar de bons estudis en l’àmbit local és clau per encertar les mesures d’adaptació més eficaces, i això és el que està fent l’OCCC. Publiquem aquesta entrevista dins del marc de l’especial Adaptació al Canvi Climàtic.

 
 

Reportatges

   
 

Agricultura catalana: "El repte d’adaptar-se al canvi climàtic"

 
 

Maduracions de la fruita abans que canviï el color de la pell, desacoblament entre la floració i la presència de determinades espècies pol·linitzadores, pèrdua de productivitat, noves plagues... L’agricultura catalana s’enfronta a un repte cabdal: Adaptar-se al canvi global derivat de l’escalfament del planeta. Hem volgut per això, dins el nostre especial 'Adaptació al Canvi Climàtic' oferir una anàlisi complerta de la situació i les accions que cal prendre per augmentar la resiliència de l'agricultura a Catalunya.

 
 

Opinions

   
 

Consum, bigdata i sostenibilitat: la llibertat sobrevalorada

12/12/2016
Joana Diaz

Si mai va ser el motor que movia el progrés i els drets, avui la llibertat està sobrevalorada. I tot apunta que cada cop ho estarà més si no es produeix una revolució digital, a banda de les ja necessàries revolucions democràtica i sostenibilista, que modifiqui la direcció que està prenent el bigdata.

Natura: respecte i veneració

 

02/12/2016
Josep Gordi Serrat

Els meus ulls es van aturar en un que deia: “Doncs bé, la natura mateix, ha fet tots aquests passos que van del rèptil a Homer. Nosaltres, en canvi, amb tota la nostra intel·ligència aplicada i ara assistida per ordinador, no hem arribat encara a saber fabricar ni tal sols vida ...

 
NOTÍCIES
 

Es presenta Life Clinomics, que afronta l’adaptació al canvi climàtic des de l’activitat econòmica

29/11/2016

 
 

Life Clinomics, liderat per la Diputació de Barcelona, arrenca amb la voluntat de guanyar eficiència econòmica i mitigar els efectes del canvi climàtic.

El projecte ha de servir per impulsar els acords sobre el clima de la Conferència sobre el Canvi Climàtic de París a partir de la col·laboració a llarg termini entre empresaris, sindicats, pagesos i sector financer i de les assegurances, a més de les associacions i les administracions locals.

 
 

La pèrdua de carboni del sòl pot accelerar el canvi climàtic

 

07/12/2016

La prestigiosa revista Nature ha publicat un estudi, en el qual han participat els investigadors del CSIC al CREAF Marc Estiarte i Josep Peñuelas, que mostra la relació entre l’alliberament de carboni per part dels sòls terrestres i l’acceleració del canvi climàtic.

 

5 ciutats europees signen a Mollet un compromís per preservar el medi ambient

07/12/2016

Les 5 ciutats que foment part del projecte European Green Leaf Network han signat a Mollet del Vallès una Carta d'Intencions amb la que es comprometen a vetllar per la qualitat de vida dels seus ciutadans i preservar el medi ambient.

 
 

La lluita contra la pobresa energètica arribarà a tots els districtes de Barcelona

30/11/2016

La lluita contra la pobresa energètica arribarà a tots els districtes de Barcelona i l'AMB revisa el seu Programa Metropolità de mesures contra la pobresa energètica.

Units per adaptar l’Espai Català Transfronterer al canvi climàtic

 

30/11/2016

La Diputació de Girona, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i el CILMA han presentat avui a Perpinyà el projecte ECTAdapt, que té per objectiu l’adaptació al canvi climàtic i que està dotat amb un pressupost d’1.030.000 euros. 

 
 

En marxa el procés participatiu amb els ens locals per a l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de qualitat ambiental

30/11/2016

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat unes jornades informatives i participatives a diferents punts del territori per avançar en els objectius de l’avantprojecte de Llei de qualitat ambiental que prepara la Generalitat en substitució de la Llei de Prevenció i Control Ambiental de les Activitats.

Barcelona avança cap a la transició energètica

 

29/11/2016

L’objectiu d’aquesta trobada és accelerar la transició cap a la reducció d’emissions, cap a un sistema energètic més eficient, democràtic i just i cap a la generació de més oportunitats de desenvolupament econòmic i local.

 
 

Presentat el Pla supramunicipal d'acció per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Oriental

29/11/2016

12 municipis del Vallès Oriental disposen d'un Pla d'acció per a la millora de la qualitat de l'aire que inclou diverses mesures, la majoria destinades a reduir la intensitat del trànsit i les emissions dels vehicles.

Inaugurada la xarxa de calor amb biomassa a Sant Sadurní d’Anoia

 

29/11/2016

Sant Sadurní d’Anoia ha posat en servei una xarxa de calor amb estella forestal, que proveirà d’energia a la piscina, el pavelló i el CEIP Mossèn Cinto Verdaguer, i en un futur l’IES i l’escola bressol Fil·loxereta.

 
 

La sostenibilitat, l’autosuficiència energètica i l’aigua, temes guardonats als Premis Ciències Ambientals

29/11/2016

L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) van lliurar ahir, 23 de novembre, els cinquens Premis Ciències Ambientals.

Les institucions catalanes presents al congrès CONAMA 2016

 

29/11/2016

La Diputació de Barcelona compta amb un estand propi al Congreso nacional de Medio ambiente, que també dóna servei a l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 
 

Més notícies

 

 
 

Mobilitat i qualitat de l'aire

   
 

Sant Andreu de la Barca promou l'ús de la bicicleta com a transport alternatiu

Nous aparcaments per a bicicletes a tots els pàrquings de la xarxa municipal de Reus

 
 

Horts urbans i territori

   
 

Intervenció per recuperar la fauna del marge dret de la desembocadura del Besòs

S'inaugura l'exposició Metropolis verda

 
 

Aigua

   
 

Descoberta d’aigües termals a Santa Coloma de Gramenet

 

 
 

Residus i consum responsable

   
 

Terrassa prova la recollida de residus porta a porta

La gestió de residus, més enllà d’una sortida laboral

Olot inicia una campanya per reduir fins al 30% els residus impropis

Rubí treballa en un nou pla per fer 'un pas endavant' en la prevenció i gestió de residus

Sitges inverteix 90.000 euros en la renovació de contenidors

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

Nou portal web de meteorologia de muntanya


El Servei Meteorològic de Catalunya i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya creen un nou portal web de meteorologia de muntanya. MeteoMuntanya.cat ofereix informació meteorològica amb l’objectiu de ser referència en la seguretat dels qui practiquen activitats a l’aire lliure a qualsevol dels massissos del país.

Campanya People4Soil per conservar el sòl a Europa

S'ha posat en marxa una nova campanya que té per objectiu promoure un marc jurídic específic per conservar el sòl a Europa. La campanya People4Soil vol recollir més de 1 milió de firmes.

 
 

Bones Pràctiques

   
 

Caixes niu als parcs metropolitans


Actualment als parcs metropolitans hi ha ubicades prop de 200 caixes niu per a ocells i una trentena per a ratpenats; ajuden a mantenir la biodiversitat quan hi ha una manca important d'arbres vells o roques amb cavitats naturals.

Onze anys d’Agenda 21 Escolar a Lleida

El programa d’Agenda 21 Escolar té com a objectiu fer una Lleida més sostenible i compromesa amb el medi ambient. 71 centres educatius participen en l’edició d’enguany.

 
 

El mercat d’intercanvi entre escoles de Vic fomenta la reutilització de materials

L’activitat va guanyar el 1r premi europeu de Prevenció de Residus en la categoria de centres educatius el 2013

Transparència aplicada a la gestió energètica a Mollet del Vallès


En el marc de la política de transparència, l'Ajuntament de Mollet del Vallès ha inclòs un apartat sobre la gestió energètica al portal de transparència municipal.

 
 

Un panell electrònic analitza els nivells de contaminació i soroll ambiental a diversos centres educatius

 
 

La informació que mostra el panell permet fer el seguiment dels nivells de diòxid de carboni, partícules en suspensió i soroll existents en el carrer, on s'han instal·lat diferents sensors. Al web www.liquens.cat es pot accedir a la mateixa informació que mostra el panell. 

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
Amb aquest especial, Sostenible.cat ha dona cobertura a la Setmana que s'ha celebrat del del 19 al 27 de novembre.

Adaptació al Canvi Climàtic


El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic.  Així ho demostren els plans d’adaptació que ja s’estan posant en marxa a grans ciutats d’arreu del món com Copenhagen, Londres o París.

Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

Jornada IRBio: La Biodiversitat enfront el Canvi Global

13/12/2016

Jornada tècnica sobre biogàs

13/12/2016

 
 

Debat: Com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari?

14/12/2016

Jornada "Observació de la Terra i aplicacions en l'àmbit de la salut"

15/12/2016

 
 

Presentació projecte SHERPA

15/12/2016

Tria el teu consum responsable

15/12/2016

 
 

Visita "Les entranyes de la ciutat: les clavegueres"

17/12/2016

Taller de macrofotografia de mosquits i ciència ciutadana

28/12/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube