Butlletí 347 - “No ens resignàvem a que es perdés tanta aigua, mentre arriba la calenta. I ho hem solucionat”

10-04-2018 al 23-04-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 347 - “No ens resignàvem a que es perdés tanta aigua, mentre arriba la calenta. I ho hem solucionat”

 
  10-04-2018 al 23-04-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“No ens resignàvem a que es perdés tanta aigua, mentre arriba la calenta. I ho hem solucionat”

23/04/2018
Rafael Rodrigo i Francisco Pelegero són lampistes i els inventors d’SmartWater, un dispositiu que permet estalviar l’aigua que es malbarata mentre s’escalfa

 
 

Aquests dos lampistes valencians, d’Anna i Xàtiva, van crear un primer prototip en un petit taller i de manera molt artesanal perquè no es resignaven a que tots aquests metres cúbics es perdessin sense més. Amb el temps han millorat l’equip i fa només unes setmanes que ja es pot trobar al mercat. Segons els seus càlculs, cinquanta habitatges unipersonals amb SmartWater instal·lat poden arribar a estalviar l’equivalent a una piscina olímpica cada any.

 
 

Opinions

 
 

Què està passant amb els senglars?

 

20/04/2018
Jaume Badia

Com a biòleg, sovint debato amb gent que defensa que gastar diners en gestionar i conservar la natura és “malgastar”. En casos com el del senglar, la resposta és fàcil: si no invertim i gestionem la natura correctament al seu moment, aquesta se’ns acabarà girant en contra, i ens suposarà una despesa encara més gran. 

Alternatives al film de plàstic per conservar aliments

20/04/2018
Ana Villagordo

En la cerca del residu zero a casa, eliminar l’ús del film de plàstic és un altre dels objectius a assolir. Però no resulta fàcil ja que es tracta d’un producte versàtil i adaptable. Us proposo saber més sobre què és i per a què serveix, així com cercar-ne alternatives. Jo proposo algunes però segur que no totes.

 
Notícies
 

La Generalitat tirarà endavant l'aplicació de la Llei catalana del canvi climàtic

16/04/2018
El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió de la Llei i manté suspès un únic article sobre la prohibició de concedir permisos d’exploració per fracking

 
 

El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió de la Llei catalana del canvi climàtic, aprovada el passat mes de juliol, i que havia impugnat el Govern central. La Generalitat preveu començar a recaptar "com més aviat millor" l'impost sobre el CO2 a determinats vehicles. Altres articles de la llei que es podran aplicar mentre el TC no emeti una sentència fan referència a l'objectiu d'un 50% d'energies renovables el 2030 i als pressupostos de carboni.

 
 

Barcelona estudiarà l’impacte sobre la salut de les superilles amb el suport de Michael Bloomberg

23/04/2018

La recerca es farà en el marc de l’Aliança de Ciutats Saludables de Bloomberg Philanthropies, una xarxa fundada per l’exalcalde de Nova York. La iniciativa consisteix a avaluar amb diferents metodologies quins efectes té la remodelació urbana integral que comporta implementar les superilles

L’Eco Fira de Calaf dedica la seva tercera edició a l’aigua i la sequera

 

22/04/2018

La Fira tindrà lloc el diumenge 13 de maig i comptarà amb una cinquantena d'expositors.  Entre les diverses activitats, destaquen la xerrada del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, la presentació del projecte  "Viure de l'aire del cel”, la primera eòlica de la ciutadania feta a Pujalt i la presentació del llibre “L'hort del segon origen” un manual d'horticultura a partir del film “Segon origen”.

 
 

Les escoles del Prat es passen a la tecnologia led per a la il·luminació

 

22/04/2018

Ja són 8 les escoles del Prat que disposen de tecnologia led per a la il·luminació de passadissos i lavabos i, en alguns casos, també per a les aules. S'aconsegueix reduir la despesa energètica entre un 40 i un 70 %. 14 centres educatius de la ciutat es reparteixen a parts iguals l’estalvi aconseguit en la facturació d’energia.

La presència de productes farmacèutics a la xarxa fluvial augmentarà fins al 65% el 2050

20/04/2018

Es presenta a Delft (Països Baixos) un nou model matemàtic global per a la presa de decisions desenvolupat per l'ICRA sobre el destí d'aquests productes en aigües dolces. La investigació aplicada al diclofenac mostra que, si no es prenen mesures per reduir la presència de productes farmacèutics en aigües dolces, l'amenaça ambiental augmentarà en un 65% el 2050.

 
 

Neix l’Observatori Ambiental de Catalunya

20/04/2018

El Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) ha posat en marxa un nou projecte per posar en valor el coneixement que es genera en el camp del medi ambient a Catalunya: l’Observatori Ambiental, amb la vocació d’esdevenir un referent en la recerca en medi ambient

Un mes de la recollida porta a porta a Sarrià: èxit amb polèmica

18/04/2018

La recollida selectiva s’ha multiplicat per tres a Sarrià. Després d'un mes de la implementació de la recollida selectiva de residus porta a porta,els reciclables (orgànica, paper, plàstic i vidre) s'han triplicat, del 19 al 58 %. Tot i això, molts veïns veuen problemes en el sistema

 
 

Denuncien a la fiscalia l’elevada contaminació a l’entorn del Fòrum

17/04/2018

La Coordinadora Veïnal AireNet reclama que es faci una auditoria a la planta de valorització energètica Tersa, per dictaminar si actua de forma irresponsable. Argumenten que disposen d'estudis de la Universitat Rovira i Virgili que demostren l'elevada contaminació que hi ha als voltants de la zona, així com documents que revelen possibles males pràctiques.

Girona incorpora la figura dels agents ambientals

17/04/2018

L’Ajuntament de Girona ha incorporat recentment un equip d’agents ambientals que té com a objectiu vetllar pel bon funcionament en matèria de cura del medi a la ciutat de Girona. Les tasques que porten a terme se centren sobretot en la informació i la sensibilització sobre la recollida de residus i la tinença responsable dels animals de companyia.

 
 

València habilitarà horts urbans en tots els parcs on hi haja espai

 

16/04/2018

L'Ajuntament de València habilitarà espai per a horts urbans en tots els parcs i jardins de la ciutat en els quals siga possible. Per a accedir als horts urbans haurà de justificar-se la viabilitat dels mateixos, incloure cultius ecològics i estar integrats al barri, establint també preferències per a col·lectius especials i per a famílies en risc d'exclusió.

Es troben més d’un centenar d’animals d’espècies invasores a la bassa de Ca n’Oms a Parets

15/04/2018

A mitjans de març, en el marc de les obres de rehabilitació de l'espai del Casal per a la Gent Gran de Ca n'Oms, els tècnics de l'Escola de la Natura de Parets, en col·laboració amb el Grup de Recerca GRENP i l'equip de manteniment, van buidar la bassa que hi ha a l'equipament per tal de capturar-ne les espècies exòtiques i gestionar-ne la destinació.

 
 

El manteniment de la jardineria a Lleida, més sostenible i eficient

 

13/04/2018

La fundació Ilersis, encarregada d’un dels sectors del manteniment de la jardineria a la ciutat, incorpora maquinària elèctrica en les seves actuacions, amb què s’aconsegueix una substancial reducció de la contaminació acústica i emissions de CO2.

L'Ajuntament de Figueres organitza les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic

13/04/2018

L'Ajuntament de Figueres organitzarà del 26 d'abril al 22 de maig les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània.
 

 
 

Plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús, prohibits a partir del 2020

11/04/2018
 


La Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat que es prohibeixin els plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús a partir de l'1 de gener del 2020. Les mesures, aprovades aquest dimarts, inclouen canvis en les lleis perquè es deixin de donar bosses de plàstic gratuïtes i perquè es redueixin les safates de poliestirè dels aliments envasats.

El Regne Unit anuncia la implantació d'un Sistema de Dipòsit per acabar amb la contaminació per plàstics

11/04/2018


Amb aquesta decisió, el govern de Theresa May s'uneix als governs de Malta i Escòcia, que també van anunciar recentment la seva implantació, i se suma a les múltiples crides internacionals -Comissió Europea, Parlament Europeu, Assemblea General de Medi Ambient de les Nacions Unides o G-20 entre d'altres- que consideren el Sistema de Dipòsit una solució eficaç per acabar amb els milions de llaunes i ampolles que contaminen el nostre entorn.

 
 

Neix el rec, el projecte pilot de la moneda ciutadana als barris del Besòs de Barcelona

11/04/2018

 
 

Al mes de maig es posarà en marxa, als deu barris de l’eix Besòs, el rec (recurs econòmic ciutadà), una moneda digital que té paritat amb l’euro, concebuda per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat del territori i promoure un consum ciutadà més conscient. Les 1.000 famílies beneficiàries de la renda municipal d’inclusió seran les primeres a poder utilitzar-la, ja que rebran una part de l’ajut en aquesta moneda.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Castelló presenta el primer projecte d’horts socials com un espai d’integració

Èxit dels horts socials a Rosselló amb totes les parcel·les en funcionament

 
 

Aigua

 
 

3.600 hectàrees de les Illes Balears es reguen amb aigües depurades

 
 

Bioconstrucció

 
 

L'Ajuntament de Girona treballa en el disseny d'unes noves parades de fires i mercats a la ciutat més sostenibles

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Diputació de València organitza les I Jornades Comarcals “Canvi climàtic i energia sostenible: mobilitat elèctrica, autoconsum, transició i pobresa energètica”

 
 

Compra verda/Consum

 
 

Santa Coloma de Gramenet aprova una Guia per estimular criteris ètics, socials i mediambientals als contractes de l’Ajuntament

Badalona es prepara per incorporar a la contractació pública local criteris socials i mediambientals

 
 

Energia

 
 

Les actuacions per reduir la despesa energètica dels edificis municipals de Súria van generar un estalvi superior als 4.000 euros durant l’any passat

Santa Perpètua de Mogoda bonificarà a les empreses que fomentin l'ús de les energies renovables i el vehicle elèctric

 
 

Mobilitat

 
 

Bicicletes al carrer, celebrem la nostra festa!

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca promou l'ús de la bicicleta entre els estudiants de secundària

 
 

Vilafranca es converteix en el 1r municipi de Catalunya amb cotxe elèctric compartit en ruta enoturística

Montcada i Reixac estrena la primera electrolinera per a vehicles elèctrics

 
 

Consens entre els municipis metropolitans per connectar el tramvia per la Diagonal

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Informadors ambientals assessoren la ciutadania a peu de carrer per augmentar el reciclatge de residus orgànics a Manresa

Llum verda a la restauració definitiva de l'abocador del Garraf

 
 

Recta final del concurs El contenidor d’Or, amb Vilafranca al capdavant

El 2020 es prohibiran les càpsules monodosi i altres plàstics al País Valencià

 
 

S'amplia i millora el servei gratuït de recollida de mobles vells a Santa Coloma de Gramenet

Granollers pregunta als ciutadans sobre reducció i reutilització de residus

 
Recursos
 

Biomarató. una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes.

La Biomarató és el City Nature Challenge local de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes. 80 ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la major quantitat d’observacions d’éssers vius de la seva naturalesa local i publicar-les a internet.

Guia sobre els beneficis dels espais naturals i la salut de les persones


La Comissió de Salut i Àrees Protegides de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa (Europarc) formada per organismes de diferents països entre els quals hi ha la Diputació de Barcelona, acaba de publicar una guia pràctica que porta per títol Beneficis dels parcs i les àrees protegides per a la salut i el benestar de les persones.
 

 
 

Guia per reconèixer les espècies de peixos protegides a les Illes Balears

Per la raresa o la singularitat d'alguns peixos o el ritme de disminució d'algunes de les poblacions, les administracions públiques han impulsat normatives per assegurar-ne la conservació i preservar-les de la desaparició.

Ells ho tenen clar "Recicla i Guanyaràs"

Video viral dins de la campanya "Recicla i Guanyaràs", del Consoci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM)

 
Bones Pràctiques
 

Responsabilitat Social Corporativa en l'Àmbit ambiental a la Diputació de Barcelona

 
 

Amb el compromís d’integrar la responsabilitat social en l’estratègia corporativa i com a administració referent en el progrés sostenible dels 311 municipis de la demarcació i en el benestar dels seus ciutadans, la Diputació de Barcelona treballa per poder acompanyar els governs locals en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l'Organització de les Nacions Unides.

 
 

El 6,7% del consum anual de l'estació depuradora de Llucmajor prové de la nova instal·lació fotovoltaica



Les instal·lacions de 301 plaques fotovoltaiques tenen una potència de 81,27 kw per autoconsum i que comporten un 6,7 % del consum anual d’energia de la planta.
Actualment la CAIB té unes 26 instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum en servei amb una potència de 1366 KWp, que comporten una producció energètica aproximada d’1,6 GWh i una reducció d’unes 1237 tones a l’any. Aquest estalvi de CO2 és el que s’obtindria, en 10 anys, d’un bosc de 98.000 arbres.

Senan rep el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona per un projecte d'impuls a les energies renovables i la mobilitat sostenible

Montblanc rep una menció honorífica per un projecte de recuperació del camí del riu Francolí en aquest terme municipal.
L'avantprojecte per la legalització de dues instal·lacions d'autoconsum i proposta de pèrgola fotovoltaica amb punt de recàrrega per vehicle a Senan ha guanyat el Premi Iniciativa Medi Ambient que la Diputació de Tarragona convoca amb caràcter anual, dotat amb 3.000 euros.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El Parc Agrari del Baix Llobregat, guardonat amb el Premi Barcelona Dieta Mediterrània

Un casal sostenible i participatiu per a Trinitat Nova

 
 

La Dada

 
 

6 milions d'euros per a restaurar riberes i millorar la connectivitat fluvial

 
 

L’ACA té previst destinar més de sis milions d’euros per a restaurar la vegetació de ribera i la morfologia de rius i rieres, així com millorar la connectivitat fluvial i la mobilitat dels peixos en els rius catalans. Els rius són estratègics per a la conservació de la connectivitat ecològica. Concentren una gran diversitat biològica, amb la presència d'hàbitats i espècies d'alt interès de conservació, i faciliten els moviments de moltes espècies, que hi troben refugi i aliment.

 
Especials
 

Adaptació al Canvi Climàtic

 
 

Catalunya ha estat un dels primers països en planificar i posar en marxa eines i estratègies per l’adaptació. Una prova és ’Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic 2013-2020 que es va aprovar al 2012 o els plans locals d’adaptació que ja existeixen al territori.
Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

01/04/2018

#30diesAMBbiciBCN

23/04/2018

Curs ONLINE Cooperació i Medi Ambient

 
 

23/04/2018

Setmana Sense Soroll a Catalunya

24/04/2018

Jornada internacional: Adaptant la Mediterrània al canvi climàtic: agricultura, aigua i boscos

 
 

25/04/2018

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

25/04/2018

acusti.cat, II Congrés d’Acústica de Catalunya

 
 

25/04/2018

Matinal sonora

25/04/2018

Claqueta i acció! Sonic Sea

 
 

25/04/2018

Shhhhhtmob!

26/04/2018

La música dels horts

 
 

27/04/2018

Biomarató 2018 - Ciutats amb vida

27/04/2018

Forum de l'Energia Sostenible: "La Ciutat Que Ens Mou: Ciutadania i administracions cap a la mobilitat sostenible"

 
 

27/04/2018

JORNADA Nous models de gestió de residus a les comarques de Lleida

27/04/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Solucions basades en la natura: actuacions en zones herbàcies

 
 

27/04/2018

Les grans fonts

28/04/2018

Els nous cants de les sirenes

 
 

03/05/2018

Cicle "Tecnologies per a un món sostenible" al Cosmocaixa

08/05/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Solucions basades en la natura: Solucions basades en la natura: la infrastructura blava fluvial i litoral

 
 

11/05/2018

Curs: Fiscalitat ambiental en l’àmbit local

12/05/2018

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

13/05/2018

EcoFira de Calaf

17/05/2018

DIA MUNDIAL DEL RECICLATGE

 
 

22/05/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Ambients aquàtics i basses naturalitzades

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube