Catalunya

Acte


La Setmana de la Natura serà un moment de l'any on prendà protagonisme l'acció de les entitats ambientals i de la ciutadania en la conservació, protecció i restauració de la natura. T'hi apuntes? Si ets una entitat ambiental, un ajuntament, una associació de veïns, etc. i vols organitzar una activitat entorn la conservació de la natura, suma't a la campanya! Qualsevol activitat serà benvinguda! 

Com pots afegir la teva activitat? És molt fàcil! Entra a la web www.setmananatura.cat, aneu a "Organitza una activitat" i omple el formulari. Si necessites ajudasobre quina activitat organitzar...visita el nostre banc d'idees i inspira't!

27/05/2016 - 00:00
Notícia

El Govern ha aprovat el Projecte de llei del canvi climàtic de Catalunya, que ja va deixar enllestit l'anterior Govern i que ha redactat el Departament de Territori i Sostenibilitat. El document adopta les bases derivades de la legislació comunitària i configura els elements essencials per a la regulació d'aquest instrument a Catalunya.

Notícia

La UAB ocupa la 20a posició mundial entre les 407 universitats que analitza el rànquing de la Universitat d'Indonèsia amb criteris ambientals.

Entrevista

Oriol Rosselló porta més de 20 anys utilitzant les tècniques tradicionals de construcció, tant en rehabilitació com en obra nova. Junt amb la seva dona, Monica Alcindor, també arquitecta, van fundar l'estudi Bangolo a Banyoles. En aquesta entrevista defensa la vigència de l'arquitectura tradicional en relació a la sostenibilitat i explica els reptes d'una de les seves últimes realitzacions: una instal·lació a mig camí entre hivernacle i umbracle a Mas Marroch, l'espai de banquets del Celler de Can Roca. 

Notícia

La inclusió de l'adaptació al canvi climàtic i el nou objectiu d'un 40% de reducció de les emissions per al 2030 respecte l'any base (2005) són les novetats del 'Nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, una oportunitat per a l'eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic' dels municipis.

Notícia
L’ICTA-UAB inaugura aquesta setmana la segona edició del projecte de la Fundació Catalunya- La Pedrera.

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) organitza per segon any consecutiu el programa Bojos per la Natura amb la voluntat de promoure el talent científic entre els joves potenciant el coneixement del medi natural i posant-los en contacte amb els principals investigadors en la matèria.

Notícia

La Diputació de Barcelona incrementarà durant aquest mandat el conjunt d'actuacions per fer front a la pobresa energètica, una de les problemàtiques socials que més ha crescut a la demarcació de Barcelona i al conjunt de Catalunya, on s'estima que un 10,9% de llars no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada (una xifra que s'ha duplicat respecte l'inici de la crisi el 2008).

Notícia

El ple ordinari del mes de desembre ha donat compte del dictamen de presidència pel qual la Diputació de Barcelona s'adhereix al text aprovat a la Cimera dels governs locals contra el canvi climàtic, celebrada el passat 4 de desembre a París.

Notícia

S'investiguen les solucions d'enginyeria més eficients per combatre l'impacte costaner de l'escalfament global al conjunt del planeta. En els propers quatre anys, en el Canal d'Investigació i Experimentació Marítima del LIM s'assajaran les possibles solucions per combatre l'escalfament global, amb fons de la Unió Europea.

Notícia

Durant tot l'any 2015, tant el Parc Natural del Montseny com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac han estat treballant conjuntament amb els actors locals (ajuntaments, consells comarcals, empresaris turístics, associacions, etc.) en la renovació de l'estratègia i el Pla d'acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per al període 2016-2020.

Notícia
Investigadors de CREAL i ISGlobal col·laboren en una revisió sobre estudis de salut en les zones urbanes

Diversos estudis han associat entorns naturals a l'aire lliure amb la reducció de la mortalitat. Una revisió publicada a la revista Environment International, realitzada en col·laboració entre investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), destaca que a les zones amb una major quantitat d'espais verds hi ha un risc menor de mortalitat, principalment per malalties cardiovasculars.

Reportatge

Si al 2012 es va constatar la cruesa de la pobresa energètica, conseqüència de la bombolla creditícia i d'endeutament de les famílies, al 2013 el Síndic de Greuges ja alertava d'aquest fet i proposava una sèrie de mesures als diferents agents implicats. Al 2014, l'actualització de dades arran de l'Informe sobre Pobreza Energética, publicat per l'equip de l'Asociación de Ciencias Ambientales ens demostrava que el problema no havia fet més que empitjorar i que cada cop són més les famílies amb dificultats econòmiques per fer front a les factures d'electricitat, gas i aigua.