L'agost més càlid en 136 anys

14/11/2016 - 11:27

L'agost de l'any 2016 ha estat el mes d'agost més càlid en 136 anys, d'acord amb una anàlisi mensual de la temperatura global realitzat per científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS).

Malgrat el cicle estacional de temperatura normalment arriba al seu màxim al juliol, l'agost d'enguany juntament amb el mes de juliol van ser els més càlids mai registrats. La temperatura a l'agost de l'any 2016 va ser de 0,16 graus centígrads més calenta que el record d'agost més calorós anterior (2014). També va ser de 0,98 graus centígrads més calent que la temperatura mitjana d'agost en el període 1951-1980.

Gràfic de la NASA Earth Observatory per Joshua Stevens, basat en dades de l'Institut Goddard per a Estudis Espacials.

El registre d'agost més càlid ve precedit d'una ratxa d'11 mesos consecutius (que daten a octubre de 2015) que han establert nous registres mensuals de temperatura. L'anàlisi realitzada per l'equip de GISS s'acobla a partir de dades disponibles públiques del voltant de 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, instruments i enviaments basats en boies de mesurament de temperatura superficial del mar, i les estacions d'investigació antàrtica. El registre modern de la temperatura global comença al voltant de 1880 perquè les observacions anteriors no cobreixen prou bé tot el planeta.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

El Pla Clima és un programa transversal per lluitar contra el canvi climàtic des d’ara fins al 2030 per reduir en un 45% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a la ciutat de Barcelona. Sostenible ha volgut parlar amb Irma Ventayol, coordinadora del Pla del Clima per entendre la seva magnitud. Ventayol és biòloga de formació, amb més de 20 anys d’experiència en el camp del medi ambient i la sostenibilitat, especialment en la gestió i planificació estratègica. Des del 2009 treballa a l’Ajuntament de Barcelona participant en varis projectes de construcció de la visió de futur de la ciutat. És especialista en adaptació al canvi climàtic.

 

Notícia

Segons demostra un estudi publicat a Nature Communications amb la participació del CREAF, el període de creixement de les plantes durant l’any s’ha allargat i això les exposa més a les gelades en aquesta etapa sensible per a elles. Això pot perjudicar la seva activitat i provocar pèrdues importants en conreus.

Butlletí