L'agost més càlid en 136 anys

14/11/2016 - 11:27

L'agost de l'any 2016 ha estat el mes d'agost més càlid en 136 anys, d'acord amb una anàlisi mensual de la temperatura global realitzat per científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS).

 

Malgrat el cicle estacional de temperatura normalment arriba al seu màxim al juliol, l'agost d'enguany juntament amb el mes de juliol van ser els més càlids mai registrats. La temperatura a l'agost de l'any 2016 va ser de 0,16 graus centígrads més calenta que el record d'agost més calorós anterior (2014). També va ser de 0,98 graus centígrads més calent que la temperatura mitjana d'agost en el període 1951-1980.

Gràfic de la NASA Earth Observatory per Joshua Stevens, basat en dades de l'Institut Goddard per a Estudis Espacials.

El registre d'agost més càlid ve precedit d'una ratxa d'11 mesos consecutius (que daten a octubre de 2015) que han establert nous registres mensuals de temperatura. L'anàlisi realitzada per l'equip de GISS s'acobla a partir de dades disponibles públiques del voltant de 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, instruments i enviaments basats en boies de mesurament de temperatura superficial del mar, i les estacions d'investigació antàrtica. El registre modern de la temperatura global comença al voltant de 1880 perquè les observacions anteriors no cobreixen prou bé tot el planeta.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Segons demostra un estudi publicat a Nature Communications amb la participació del CREAF, el període de creixement de les plantes durant l’any s’ha allargat i això les exposa més a les gelades en aquesta etapa sensible per a elles. Això pot perjudicar la seva activitat i provocar pèrdues importants en conreus.

Entrevista

Maria del Carmen Llasat és professora titular del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB), on dirigeix el Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA). Doctorada en Ciències Físiques, la seva investigació es va centrar inicialment en la millora del coneixement i prevenció de les inundacions en un marc de col·laboració interdisciplinària, i es va ampliar a altres riscos naturals, el seu impacte social i la sensibilització de la societat envers aquests riscos. Maria del Carmen Llasat ha participat en una vuitantena de projectes de recerca i és autora, junt amb altres experts, del capítol sobre riscos d’origen climàtic del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya.

Butlletí