Mercabarna lluita contra el malbaratament d’aliments

29/12/2016 - 13:17

Mercabarna. Font: Ajuntament de Barcelona

El mercat majorista ha fet un pas més en la política contra la pèrdua d’aliments amb l’elaboració d’un pla estratègic d’aprofitament alimentari. Per elaborar aquest pla s’ha encarregat un estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que xifra en un 0,5% els aliments que són descartats, i l’objectiu és reduir encara més aquest percentatge.

Cada any es comercialitzen a Mercabarna 2 milions de tones d’aliments. D’aquests productes es malbaraten 9 milions de quilos (el 0,5%), un percentatge molt inferior al d’altres mercats majoristes, però que en xifres absolutes obliga a desenvolupar accions contundents per evitar la pèrdua d’aquests aliments.

Per aquesta raó, s’ha elaborat el Pla estratègic d’aprofitament alimentari, el primer pas del qual és el Manifest per a la reducció del malbaratament d’aliments que han signat el mercat i les associacions empresarials que hi treballen. Així, es comprometen a treballar de manera conjunta per assolir l’objectiu de reduir el malbaratament d’aliments.

Mercabarna vol enfortir el seu compromís amb un ús més eficient dels recursos alimentaris i aconseguir que la cadena de proveïment d’aliments sigui més sostenible i responsable. Ho fem des de la responsabilitat que implica ser un actor clau en el subministrament alimentari de Barcelona”, ha explicat la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats, Carmen Andrés.

Accions concretes

El pla que s’ha posat en marxa prioritza, entre altres mesures, perfeccionar el procés de gestió de residus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, millorar-ne l’aïllament tècnic i construir un centre d’aprofitament d’aliments que substituirà el punt verd actual.

També inclou altres accions més de l’àmbit de la comunicació, com campanyes de sensibilització entre els empresaris, els treballadors i, fins i tot, entre els 12.000 infants que cada any acudeixen a Mercabarna en el marc de les campanyes de promoció d’hàbits saludables.

A més, des del 2002 Mercabarana col·labora amb el Banc dels Aliments, i aquest 2016 es preveu que les donacions alimentàries a aquesta entitat superin l’1,2 milions de quilos.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Article

El malbaratament és un problema global, atès que més de 1.300 milions de tones d’aliments es perden globalment des del camp fins als nostres plats.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Butlletí