Butlletí 319 - Els efectes del canvi climàtic a Catalunya exigeixen una política de país urgent

24-01-2017 al 06-02-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 319 - Els efectes del canvi climàtic a Catalunya exigeixen una política de país urgent

 
  24-01-2017 al 06-02-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

"La nostra ciència és exportable i els altres la valoren”

03/02/2017
Jaume Miranda, exdirector general de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 
 

L’enginyer industrial i cartògraf, Jaume Miranda, ha deixat la direcció general de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i Geològic de Catalunya, un càrrec que ha exercit ininterrompudament des de 1982. Hem volgut parlar amb ell com a reconeixement de la seva tasca i per entendre una manera de fer, la de l'ICGC, que ha situat la cartografia catalana com a referència a nivell internacional. En aquesta conversa, subratlla la importància que tenen els mapes per a la societat i la seva capacitat d’actuació.

 
 

Opinions

 
 

La politització del cotxe

06/02/2017
Joana Diaz

Hem convertit el cotxe en subjecte polític. No només s’utilitza per influir en les polítiques públiques, sinó que anem camí d’atorgar-li drets cívics per als quals moltes persones encara lluiten.

Catalunya i la indústria

06/02/2017
Ramon Folch

L’economia catalana, bé que encara plenament industrial, sembla decantar-se cada vegada més pels serveis i pel turisme. Canviar no és dolent, si es fa en la bona direcció. Aquest és el tema. Aquest país que sabé ser industrial, ¿sabrà esdevenir postindustrial?

 
Notícies
 

Catalunya s’abastirà 100% d'energies renovables el 2050

01/02/2017
El Govern aprova les bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica amb l'objectiu d'arribar al 100% d'energies renovables el 2050

 
 

El Consell Executiu ha aprovat les bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica. El Pacte marca una estratègia per assolir un gran acord institucional, polític i social en matèria de política energètica. Tres tres pilars bàsics: Convertir l’accés a l’energia en un dret fonamental i situar el ciutadà al centre del model energètic, de garantir el subministrament i d’esdevenir una eina en la lluita contra el canvi climàtic.

 
 

Els efectes del canvi climàtic a Catalunya exigeixen una política de país urgent

01/02/2017
El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya dibuixa un territori vulnerable i la necessària transició cap a un model econòmic baix en carboni

 
 

Augment de les temperatures extremes, onades de calor que podrien causar la mortalitat de 2.500 persones cada estiu al 2050, increment de la durada de les sequeres, augment d’episodis d’inundacions o incendis forestals, alteracions dels ecosistemes terrestres i marins, greus problemes de maduració dels productes agrícoles, etc... El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) dibuixa un panorama conegut però impactant. El coordinador de l’informe Javier Martín Vide, ha reclamat en to crític: “l’informe no acabi al calaix de l’oblit com l’anterior”, referint-se al publicat el 2010.

 
 

Un turisme sostenible, responsable i amb lideratge públic a Barcelona

 

06/02/2017

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat —després d’un llarg debat amb experts, entitats i agents del sector turístic— el Pla estratègic de turisme 2020, un full de ruta de les polítiques a dur a terme en matèria de turisme per als propers quatre anys.

L'Associació de Micropobles dóna suport a la creació d’un cànon sobre la concentració eòlica a Catalunya

06/02/2017

La iniciativa promoguda per l'Associació de Municipis eòlics vol establir una normativa que compensi les externalitats dels impactes que suporten els municipis afectats per la concentració de parcs eòlics, per finançar mesures de desenvolupament rural, socials i de reactivació econòmica.

 
 

Entren en servei els primers autobusos articulats 100% elèctrics a Barcelona

04/02/2017

L'entrada en servei comercial dels dos autobusos 100% elèctrics d'alta capacitat ha estat molt ben acollida pels passatgers de la línia H16 (Pg. Zona Franca - Fòrum). A bord s'hi han trobat informadors que distribuïen un fullet amb un resum dels avantatges ambientals d'aquests autobusos d'última generació, que no emeten gasos ni contaminants de cap tipus.

S'aprova el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica

03/02/2017

El Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat el Programa metropolità contra la contaminació atmosfèrica, un paquet de mesures transversals destinat a rebaixar notablement el nivell de contaminació atmosfèrica. Amb un pressupost de 46 milions d'euros fins el 2019, el programa aplicarà 33 mesures específiques en els àmbits de la mobilitat  i el medi ambient.

 
 

Es presenta el Dia Mundial de l'Aigua 2017

 

03/02/2017

Diverses administracions catalanes s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país amb una oferta de recursos de suport als ens locals.

Comença la 2a Marató de l'estalvi energètic contra la pobresa energètica

02/02/2017

La Marató de l'Estalgia 2017 preveu una participació de 12 municipis: Badalona, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Granollers, Malgrat de Mar, Manresa, Mataró, Pineda de Mar, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i La Geltrú; amb un total de 62 equipaments participants, la implicació de més de 2.000 treballadors, 10.000 alumnes i 100.000 usuaris.

 
 

Empreses de Viladecans i Gavà opten per l'economia circular per millorar la seva competitivitat

02/02/2017

Primera trobada a Viladecans de la trentena d'empreses que participen al projecte 'Ecoindústria. Simbiosi a la indústria local'. Una iniciativa dels ajuntaments de Viladecans i Gavà per ajudar al teixit empresarial a millorar la competitivitat i potenciar el seu creixement de manera sostenible.

La recollida selectiva porta a porta segueix sent un repte

 

02/02/2017

Fa 17 anys l'Ajuntament de Tiana va implantar per primer cop a Catalunya un servei de recollida selectiva porta a porta i s'ha fet balanç de la feina feta i els reptes de futur d'aquest sistema de recollida a l'Assemblea anual de l’Associació de Municipis Catalans per la Recollida Porta a Porta.

 
 

Declarats els primers Espais amb un Cel Nocturn de Qualitat al municipi de Saldes

30/01/2017

La figura s’atorga a aquelles zones on hi ha unes condicions prou bones per poder gaudir del medi natural nocturn i que es considera convenient protegir. Saldes està desplegant un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica per mantenir i millorar les seves condicions, que suposarà una reducció del 78% de la seva despesa energètica en enllumenat exterior municipal.

Presenten 33 accions per adaptar la conca de la Tordera al canvi climàtic

 

26/01/2017

El projecte europeu BeWater ha creat un procés participatiu innovador, basat en el diàleg i la col·laboració, implementat en quatre conques de rius mediterranis. S'han presentat a Sant Celoni les 33 accions corresponents a la conca de la Tordera i s'han valorat les opcions que hi ha d’aplicar-les.

 
 

Mataró Bus renovarà al 2017 dos autobusos de la flota amb nous vehicles híbrids

25/01/2017

La utilització d’aquest tipus de vehicles, que poden funcionar amb motor dièsel o en mode elèctric, permet una reducció del consum de combustible fins a un 39% en comparació amb un autobús convencional, una reducció d’emissions contaminants en torn al 50% i una reducció del soroll en parades gràcies al seu motor elèctric.

Fira de Barcelona acollirà el maig el primer saló sobre el finançament de la lluita contra el canvi climàtic

25/01/2017

La capital catalana acollirà el mes de maig un nou saló especialitzat en el finançament de les inversions per lluitar contra el canvi climàtic. El certamen s’anomenarà Innovate for Climate i serà un punt de trobada internacional d’inversors privats i agents públics, per tal que les administracions puguin trobar el finançament per complir amb els Acords de París sobre el canvi climàtic.

 
 

Més Notícies

 
 

Economia

 
 

La Diputació de Tarragona lluita contra la brossa marina al litoral

 
 

Biodiversitat

 
 

Bellaterra instal·la dues passeres de corda per evitar l'atropellament d'esquirols

 
 

Educació ambiental

 
 

La Diputació de València impulsa el concurs del Calendari Ambiental

 
 

Energia

 
 

Sant Miquel de Balenyà disposa d'una planta d’estella de biomassa forestal

 
 

Mobilitat

 
 

L'AMB i Nissan fan balanç del seu acord per a impulsar la mobilitat sostenible

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La plaça d’Espanya de Sabadell es configurarà com un petit jardí dins la ciutat

Barcelona ja és una ciutat lliure de glifosat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El Gironès promou les bosses compostables en lloc del plàstic

Parets inicia una campanya contra l’incivisme

 
 

Caldes de Montbui millora i amplia la recollida porta a porta

Roda de Ter impulsa una campanya per reactivar el reciclatge de deixalles i reduir el rebuig

 
 

Begur demana als seus veïns quin model de neteja volen

La recollida porta a porta a Arenys de Munt arriba a les urbanitzacions

 
Recursos
 

Ambient, territori i paisatge: un llibre per passar de la percepció a l’acció

Quina influència té la nostra mirada en la percepció de l’entorn? Li hem atorgat sempre els mateixos valors al paisatge al llarg de la història? Hi ha alguna relació entre la insostenibilitat ambiental i la insostenibilitat social, econòmica i política que sembla caracteritzar aquesta època i amenaça la futura? Són algunes de les preguntes que intenta respondre el llibre Ambient, territori i paisatge. Valors i valoracions, escrit pel doctor en Biologia i socioecòleg Ramon Folch i la doctora en Geografia Josepa Bru.

Nova web de Conservació de la Biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha presentat la nova pàgina web Conservació de la Biodiversitat, un projecte que recull un gran volum d’informació sobre la biodiversitat de cadascun dels dotze parcs que formen la Xarxa de Parcs Naturals (XPN), tot destacant les espècies més emblemàtiques i sensibles de flora i fauna, així com dels seus hàbitats i de la seva geologia.
 

 
 

Més Recursos

 
 

Al Bages diuen "Fins ara" als residus

Com circular per les ciutats amb bicicleta de forma cívica i segura

 
Bones Pràctiques
 

Els programes d'educació ambiental al Prat fan 30 anys

Ara fa 30 anys que es van iniciar els programes d'educació ambiental al Prat, amb l'objectiu de donar a conèixer els valors del nostre territori i promoure comportaments de protecció i respecte cap a l'entorn natural i el medi ambient urbà.

Es lliuren els premis #elmenjarnoesllença

S'han lliurat els Premis #ElMenjarNoEsLlença, premi organitzat per l'entitat Espigoladors, un concurs d'idees per a joves d'entre 11 a 17 anys sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

 
 

“Remenja’mmm”, contra el malbaratament alimentari

El sector de la restauració de Catalunya malbarata més de 262.471 quilos de menjar a l'any. Per abordar aquest excedent alimentari, s’ha llançat la campanya “Remenja’mmm”, que ofereix solucions pràctiques i de sensibilització per als comensals.

Les caixes niu del parc de Catalunya de Sabadell estan plenes en un 80%

Permeten que hi nidifiquin ocells que són depredadors naturals de les erugues i de les crisàlides de la processionària del pi.

 
 

La Gia estalvia energia a Girona

 
 

Girona inicia una campanya educativa d'estalvi energètic a les escoles públiques de la ciutat. Sota el lema "La Gia estalvia... i tu, què fas amb l'energia?", uns 500 alumnes de cicle mitjà de primària participaran en aquesta iniciativa.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Repartiment d'aliments amb bicicleta a Barcelona

Nova temporada de la Jugatecambiental

 
 

La Dada

 
 

Cada any, més de 400.000 persones a la UE moren prematurament a causa de la contaminació de l'aire

 
 

Cada any, més de 400.000 persones a la UE moren prematurament a causa de la contaminació de l'aire: això és més de 10 vegades el nombre de víctimes d'accidents de trànsit. La contaminació també fa emmalaltir altres 6,5 milions de persones d’asma, bronquitis o accidents cerebrovasculars. La vegetació i la fauna també es veuen afectats, gairebé dos terços dels ecosistemes europeus estan amenaçats pels efectes de la contaminació de l'aire.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Amb aquest especial, Sostenible.cat ha volgut donar visibilitat a les accions del món local que es van celebrar durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus que es va celebrar del 19 al 27 de novembre de 2016.

Adaptació al Canvi Climàtic

 

Sostenible.cat vol ajudar a abordar el repte de l'adaptació al canvi climàtic, amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

07/01/2017

Cicle "Sostenibilitat amb bon viure" : Projecte agro-ecològic de 'L'hort urbà'

01/02/2017

Exposició "Actuem amb energia" a l'Institut Rambla Prim de Barcelona

 
 

06/02/2017

Wasteinprogress: Fòrum internacional de gestió de residus municipals

08/02/2017

Jornada “El Programa Voluntari de Compensació d’Emissions de Gasos amb Efecte Hivernacle (GEH)”

 
 

08/02/2017

Ruta: LES CORTS: L'art de visitar un jardí: els Jardins del Palau de Pedralbes

08/02/2017

Conferència: La pobresa energética: conclusions i resultats

 
 

09/02/2017

Presentació del Programa Global de Seguiment de la Biodiversitat SISEBIO

10/02/2017

Som hackaton sobre mobilitat sostenible a Mataró

 
 

10/02/2017

Ruta: HORTA-GUINARDÓ: L'art de visitar un jardí: el Parc del Guinardó

11/02/2017

Taller familiar: Crea la teva disfressa per Carnestoltes

 
 

13/02/2017

Cicle de debats de transició energètica. La transició energètica en el context d'Espanya

14/02/2017

4rt Congrés d'Energia de Catalunya

 
 

15/02/2017

Ruta: GRÀCIA: L'art de visitar un jardí: la Creueta del Coll

15/02/2017

Taller participatiu: Bones pràctiques de les entitats ambientals en el marc del pacte local per a la recollida selectiva i reciclatge

 
 

18/02/2017

Ruta: Les sensacions del pas de l'any: SARRIÀ-SANT GERVASI: el Turó Park

22/02/2017

Ruta: EIXAMPLE: L'art de visitar un jardí: l'Esquerra de l'Eixample

 
 

23/02/2017

5a Fira de Biomassa de Catalunya

24/02/2017

Ruta: SANTS-MONTJUÏC: L'art de visitar un jardí: Laribal, Grec, Umbracle i Aclimatació

 
 

25/02/2017

Taller: SEMBRA NATURA: Fes un jardí a casa

28/02/2017

Ruta: LA CIUTAT CUIDADORA: Com és una ciutat que ens cuida?

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube