El Premi Medi Ambient de la Generalitat reconeix la tasca de quatre grups de recerca, dues associacions i el consultor ambiental Francesc Giró

07/06/2017 - 11:42

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha lliurat aquest 6 de juny el Premi Medi Ambient 2017, dins l’acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. Els guardons s’han lliurat per a tres modalitats: actuacions de recerca, innovació i desenvolupament; iniciatives de protecció i millora del medi ambient; i trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient.

Premi a la Recerca, Desenvolupament i Innovació
Ha estat compartit per dues candidatures:

·        “SAVEnergy: foment de l’estalvi d’energia de les llars dels joves de secundària”, de Dolors Grau Vilalta, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya. El jurat ha valorat la seva proposta d’atansar la ciència ciutadana a joves de secundària als instituts i fomentar la participació de les famílies a les seves llars.

·        “Plant*tes. Ajuda’ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgies” del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA-UAB) i el Centre de Visió per Computador (CVC). S’ha tingut en compte el rigor científic del desenvolupament del projecte i de l’aplicació que posen a disposició dels ciutadans.

Millor iniciativa
Aquest premi també ha estat per a dos candidats:

·        “Ornitho.cat”, de l’Institut Català d’Ornitologia; per tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana focalitzat a treure el màxim profit de les observacions faunístiques que fan milers de voluntaris i afeccionats a Catalunya. Actualment compta amb més de 4.000 participants i ja ha recollit més de 4 milions d’observacions.

·        “RiuNet”, del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona; per apropar els ciutadans als rius i implicar-los en l’avaluació del seu estat ecològic, fent-ho aplicant rigor científic amb la tutorització d’experts, però d’una manera senzilla i amena, amb una APP per a mòbils que guia al participant en l’aplicació d’un protocol de diagnòstic ambiental per determinar l’estat de salut d’un riu.

El jurat ha fet una menció honorífica al “Programa de seguiment de les Papallones Diürnes de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)”, del Museu de Ciències Naturals de Granollers; pels més de 24 anys de desenvolupament del projecte, amb més de 150 estacions d’observació entre tot el territori català, l’andorrà i el de les Illes Balears. Disposen de més de 300 voluntaris que han destinat més de 40.000 hores més de 50.000 quilòmetres comptat papallones. Aquesta col·laboració ha aconseguit identificar més de 5,2 milions d’individus de 186 espècies diferents.

Trajectòria
El premi l’ha rebut l’Associació Naturalistes de Girona. Se l’ha premiat pels seus 37 anys de trajectòria cívica, comptant únicament amb el treball i l’esforç dels seus voluntaris. També s’ha reconegut el seu altruisme i la significació com a entitat referent, especialment a les comarques gironines.

Finalment, en aquesta mateixa modalitat, ha rebut una menció d’honor el director de l’entitat de custòdia AccióNatura, el biòleg i consultor ambiental Francesc Giró, pels seus 40 anys de treball impulsant i desenvolupant iniciatives i projectes de caràcter ambiental, especialment els dedicats a la conservació de la natura, amb implicació personal, més enllà de la professional.

Reptes de futur
El conseller Rull s’ha referit a l’Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, en procés d’elaboració, i a que “ens trobem  en un moment idoni per reflexionar i crear les estructures necessàries per a Catalunya i concretar el full de ruta que ens marqui els objectius que cal fixar i les accions més estratègiques que cal abordar durant els propers anys”.

El titular de Territori també ha fet referència a la decisió de Trump de desvincular-se dels acords de París: “Si ell diu make America great again, nosaltres respondrem make our planet great again. Cap aquí és on va el futur”.


Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Acte
23/03/2024 - 20:30

Butlletí