Sabadell prioritza els vianants i el transport públic al Centre

29/06/2017 - 11:21

Sabadell iniciarà les obres del projecte de l’espai central durant l’últim trimestre de 2017, després d’un procés de reflexió i converses per definir un nou centre de la ciutat, que va començar al març de 2016. Les obres permetran ampliar de manera important l’àrea de vianants i comportaran un canvi de model en la mobilitat del centre.

L’Ajuntament de Sabadell destinarà 4,2 milions d’euros a transformar l’espai central, obra que començarà aquesta tardor i acabarà a finals del 2018

“El model de futur que proposem és el d’una zona pacificada que eixampla la zona de vianants i allibera de trànsit tot l’eix central, des de la Gran Via fins a la plaça de l’Alcalde Marcet, prioritzant l’accessibilitat al transport públic, la xarxa de vianants i de bicicletes”, ha explicat avui en roda de premsa el tinent d’alcalde d’Urbanisme i Sostenibilitat, Maties Serracant. “D’aquesta manera acostem el Centre a la resta de la ciutat perquè serà més agradable accedir-hi”, ha afegit.

Serracant ha destacat que “el centre de la ciutat ha de deixar de ser dur i atapeït, per guanyar espais oberts, noves zones verdes i un espai públic millor".

4,2 milions pel Centre entre 2017 i 2018

El Pla de millora de la mobilitat i de l’espai públic del centre per a 2017-2018 concreta les propostes i actuacions, a les quals l’Ajuntament destinarà 4,2 milions d’euros.

Per alliberar de trànsit l’eix central es preveu consolidar l’anella externa del Centre –formada per la Gran Via, el carrer de Vilarrúbias, la ronda de Zamenhof i la N150– amb la construcció de diverses rotondes. “Permetran un canvi de dalt a baix en l’accés i la circulació, amb carrers de diferents tipologies, uns per a vehicles públics i vianants, i a altres per a tot tipus de vehicles”, segons ha explicat Serracant.

Les obres inicials suposaran que un total de 22.000 metres quadrats es transformaran en prioritaris per a vianants, amb obres de reurbanització a 15 carrers o places entre la tardor d’aquest any i la del 2018. Abans d’acabar el 2017 es faran ja canvis de sentit de circulació d’algunes vies per iniciar el canvi de model de circulació.

Escenari 2025

El Pla inclou el conjunt de propostes de millora del Centre que s’han elaborat amb un calendari a mitjà termini (2017-2025), que amplia les àrees de vianants, transforma l'espai públic i prioritza l'accés del transport públic. “Tenim un centre amb pocs espais per a vianants, on el cotxe es mou per tota la xarxa lliurement i ara necessitem transformar aquesta situació. Cal declarar el Centre com a zona urbana d’atenció prioritària per contaminació atmosfèrica, facilitant el transport sostenible per sobre del cotxe privat”, ha explicat Serracant.

Exposició in situ

Les properes setmanes una instal·lació innovadora amb materials de construcció, ubicada al Passeig, permetrà conèixer les propostes del Govern municipal per millorar el Centre de la ciutat.

L’exposició presenta una visió històrica del procés de formació i creixement de la vila i del procés de transformació dels espais del centre històric, que van derivar en la creació de l’eix nord-sud que ha determinat el desenvolupament urbanístic recent. Aquesta informació estarà situada a la part exterior del recinte. A l’interior hi haurà el conjunt de propostes de millora del Centre que s’han elaborat. Es presenten els principals escenaris de futur a mitjà termini –a 8 anys vista–, de manera que ajudi a entendre la visió del procés de millora.

Es preveu que el Ple del juny aprovi el Pla de millora de la mobilitat i de l’espai públic del centre per a 2017-2018. D’aquesta proposta sorgeixen tres projectes: el senyalització del centre, el pacificació de l’àmbit del Centre-Creueta i senyalització dels aparcaments.

Les propostes de l’exposició estaran obertes al debat ciutadà, ja que hi haurà un espai a la mateixa exposició perquè la ciutadania deixi les seves aportacions per escrit. També es podrà fer de manera telemàtica.

Més espai d’ombra al Passeig

Mentre es fa el projecte de millora, l’Ajuntament està realitzant una actuació que facilitarà l’ús del Passeig per part de la ciutadania. S’instal·larà també una estructura provisional que generarà un ampli espai d’ombra paral·lel al carril de circulació de l’autobús on hi haurà espais de descans, amb bancs i jardineria. D’aquesta manera el Passeig serà un espai més agradable, resguardat del sol a les hores més caloroses del dia.

El projecte del Passeig s’explicarà a l’exposició i la ciutadania podrà conèixer els detalls de la proposta final.

Vies prioritàries per a vianants


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb els nous vehicles, un 61 per cent de la flota serà de baixes o zero emissions i serà més eficient econòmicament

Notícia

Els 9 municipis de l’Arc Metropolità han coordinat esforços per establir uns criteris comuns d’implantació que facilitin a la ciutadania l’ús de les ZBE i evitin que la seva entrada en funcionament esdevingui un nou element de desigualtat social

Article

L’Ajuntament de Sabadell instal·la semàfors de terra i balises lluminoses per reforçar la seguretat dels vianants.

Butlletí