En marxa el procés per assolir el Pacte local sobre el canvi climàtic a l'Hospitalet de Llobregat

04/07/2017 - 09:11

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha iniciat un procés participatiu obert a la ciutadania, les entitats socials i les organitzacions polítiques amb la intenció d’assolir l’any 2018 el Pacte local sobre el canvi climàtic (PLCC). L’objectiu és definir una nova agenda mediambiental local en línia amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

El tret de sortida s’ha fet  amb la presentació del projecte i la creació de les taules de treball, en un acte realitzat a l’Harmonia dins del Mes de la Natura i el Medi Ambient de L’Hospitalet, que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Núria Marín; del tinent d’alcaldia d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, José Castro, i el regidor adjunt de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rafael Jiménez, i de membres del Consistori, les organitzacions polítiques i les entitats ciutadanes.

El Pacte local sobre el canvi climàtic té com a objectiu implicar l’Administració i la ciutadania per afrontar des de L’Hospitalet els nous reptes mediambientals del planeta i posar al dia l’Agenda 21 local, el document que naixia l’any 1998 amb la participació de més de 80 entitats, que ha definit des d’aleshores el full de ruta del desenvolupament sostenible de la ciutat a través de cinc línies estratègiques i 169 actuacions.

El PLCC es marca com a objectiu, amb l’horitzó de l’any 2030, prendre les mesures necessàries per reduir un 40 per cent les emissions de CO2 a L’Hospitalet, al voltant de 700.000 tones l’any. El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de L’Hospitalet de 2009 situava les emissions a la ciutat al voltant de 1,7 milions de tones de CO2 l’any, de les quals 612.000 tones, el 36 per cent, eren a causa del transport.

La nova proposta d’eixos estratègics contra el canvi climàtic passa ara per incidir en la qualitat de l’aire, el consum responsable d’aigua i energia, la millora de l’entorn urbà i la biodiversitat, l’economia circular i el comerç, i l’educació i conscienciació ambiental.

Per a l’elaboració del PLCC, serviran de base l’avaluació de l’Agenda 21 local, el Pla de mobilitat urbana sostenible, el Pla d’acció d’energia sostenible, el Pla d’actuació municipal, el Pla municipal de qualitat de l’aire, el procés participatiu L’H on, els Objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU i el nou Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic.

En línia amb els objectius fixats a l’Agenda 21, els darrers anys les actuacions municipals han prioritzat la transversalitat ambiental dels òrgans municipals i la sostenibilitat en la gestió interna (compra verda, auditories energètiques, consums eficients), el medi urbà de qualitat i sostenible (gestió de residus, control ambiental d’obres, pla d’arbrat, reg amb aigua freàtica, millora energètica d’edificis), la mobilitat i la connectivitat entre barris (pla de mobilitat, camins escolars segurs, transport públic, bicicleta), la gestió dels recursos (reciclatge, enllumenat públic, ordenança solar), el control ambiental de la ciutat (qualitat de l’aire) i el foment de la participació ciutadana vers la sostenibilitat (setmanes de la mobilitat i de l’energia, mes del medi ambient, padrins del riu).


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Són dades de l’estudi "La calor en un futur: índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC)”, elaborat per l’Institut Metròpoli i finançat per l’AMB.

Notícia

Dotze parcs i equipaments de L’Hospitalet formen part aquest estiu de la xarxa metropolitana de refugis climàtics.

Notícia

74 espais habilitats per refugiar-se de la calor a diversos municipis metropolitans.

Butlletí