Butlletí 330 - #40anysEA

04-07-2017 al 17-07-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 330 - #40anysEA

 
  04-07-2017 al 17-07-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

«El que volem és que sigui la pròpia xarxa la que triï en cada moment la font d'energia renovable més òptima»

17/07/2017

 
 

Entrevista a Manel Serrat, enginyer tècnic agrícola de SIGMA i responsable del projecte de la Xarxa Espavilada d'Olot, la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona partir d’un sistema híbrid d’energies renovables. La Xarxa Espavilada ha rebut el premi European Heat Pump Association, que per primera vegada ha recaigut en una ciutat dels països del sud d’Europa.

 

 
 

Opinions

 
 

#40anysEA

17/07/2017
Gonçal Luna i Tomàs

El passat mes de juny va córrer molt per twitter l’etiqueta #40anysEA. El contrast entre el coixinet del hagstag —amb aquell air de postmodernitat — i la promesa d’un viatge enrere en el temps de 40anys resultava singular ...

Viatjar per viatjar

11/07/2017
Ramon Folch

La meva àvia Esperança, als 84 anys, no es volia morir perquè «encara no ho havia vist tot», deia. No havia vist pràcticament res, de fet. Nascuda a Gràcia l’any 1885, havia arribat fins a Sangarrén, un poblet d’Osca d’on era la seva mare. I prou...

 

 

 
Notícies
 

El canvi climàtic impacta Barcelona

14/07/2017
Per mitigar els efectes i adaptar-se als canvis, s’està elaborant el Pla Clima

 
 

Nou Barris i algunes zones de les Corts, l’Eixample i Sants-Montjuïc són els més vulnerables a l’impacte del canvi climàtic. Per mitigar els efectes i adaptar-se als canvis, s’està elaborant el Pla Clima, un document que es farà amb les propostes de la ciutadania i entitats, i que establirà les línies estratègiques que cal seguir.

El canvi climàtic suposa grans reptes per a les ciutats. L’exposició a la calor té importants efectes sobre la salut, ja que agreuja malalties cròniques, especialment les cardiovasculars i respiratòries. Si a escala mundial continuen augmentant les emissions, a Barcelona podria pujar la temperatura entre 2 i 3 ºC (entre mitjans i finals de segle). 

 

 

 

 
 

Cinc municipis de l'àrea metropolitana prohibiran circular als no residents

13/07/2017

S'estreny la pressió als vehicles a motor a l'àrea de Barcelona. De moment, seran cinc municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona els que prohibiran la circulació pel centre de les poblacions a tots els cotxes no matriculats al municipi. Aquests 5 municipis són Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Castelldefels, Badalona i Sant Boi de Llobregat, però s'ampliarà a més poblacions.

 

L'AMB presenta diverses mesures de mobilitat per combatre la contaminació atmosfèrica

13/07/2017

Els últims avenços i mesures sobre la mobilitat que posa en marxa l'AMB per combatre la contaminació atmosfèrica han centrat el tercer Consell de Mobilitat, un òrgan metropolità que aglutina tots els agents socials de la metròpolis implicats en la mobilitat.

 

 
 

Vacarisses implantarà la recollida selectiva porta a porta

13/07/2017

A partir del mes de novembre vinent, Vacarisses tindrà un nou sistema de recollida de residus: el Porta a Porta. Es tracta d’un canvi notable, a causa de criteris ambientals, normatius i econòmics, amb l’objectiu d’assolir el màxim nivell de reciclatge.

Una conferència sobre canvi climàtic obre el Fòrum Ambiental de Vic

13/07/2017

El Fòrum Ambiental de Vic té l’objectiu de millorar i validar el Pla d’Acció Ambiental de Vic, que està en procés d’elaboració. El Fòrum Ambiental consisteix en una sèrie de set conferències i sessions temàtiques liderades per una persona experta sobre diferents aspectes que recull el Pla d’Acció Ambiental.

 

 
 

Navarcles se suma als municipis amb recollida selectiva de residus Porta a Porta

13/07/2017

Preveu reciclar més del doble amb el porta a porta que s'ha estrenat durat el mes de juny i serà el tercer municipi de la comarca del Bages a implantar el nou sistema, després de Santpedor i Artés.

S'inicia a la platja del Prat una prova pilot de recollida d’envasos

10/07/2017
 

Quan un consumidor adquireixi una beguda amb l'envàs corresponent, haurà de deixar un dipòsit de 0,10 € per envàs

 
 

L’Associació de Micropobles i Som Energia col·laboren per fer arribar energia verda a 135 municipis catalans

07/07/2017

La signatura del conveni de col·laboració entre l’Associació i Som Energia posa en comú valors d’ambdues entitats cap a un model energètic 100% renovable, gestionat de forma transparent i participativa.

L'Hospitalet realitza un procés de consulta ciutadana sobre el nou Pla de l’arbrat

 

06/07/2017

L’Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ha obert el procés de consulta ciutadana per a la redacció del nou Pla director de l’arbrat de L’Hospitalet. Com en altres processos d’aquestes característiques, es recolliran les aportacions de la ciutadania per estudiar la seva incorporació al projecte municipal.

 
 

Altafulla instal·la set biòtops més i ja en suma un total de 28 al seu litoral

06/07/2017

La idea, que ja fa cinc anys que s'està duent a terme a les platges de diversos municipis de la Costa Daurada, té l’objectiu de preservar aquelles espècies marines i vegetals que viuen a pocs metres de la sorra i recuperar així un ecosistema que s'ha anat perdent en les últimes dècades per l'excés de pesca i el tractament agressiu del fons marí.

En marxa el procés per assolir el Pacte local sobre el canvi climàtic a l'Hospitalet de Llobregat

04/07/2017

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha iniciat un procés participatiu obert a la ciutadania, les entitats socials i les organitzacions polítiques amb la intenció d’assolir l’any 2018 el Pacte local sobre el canvi climàtic (PLCC). L’objectiu és definir una nova agenda mediambiental local en línia amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

 
 

Més Notícies

 
 

Economia

 
 

Una jornada a Rubí confirma l'economia circular com una oportunitat de negoci

 
 

Aigua

 
 

Reinventar el model de gestió d'un litoral metropolità en perill

 
 

Energia

 
 

Molins de Rei informa i assessora sobre estalvi energètic

Un equipament de Cardedeu funcionarà amb una caldera de biomassa

 
 

Gavà celebra l'e-Fira per introduir la sostenibilitat a la Festa Major

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

El Consell Comarcal del Maresme replanteja el servei d'Agència de Boscos i només actuarà en aquells municipis que ho sol·licitin

L’AMB promou el debat sobre els riscos dels pesticides químics

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Terrassa inicia una campanya per sensibilitzar sobre els efectes dels orins dels gossos al carrer

Mataró es converteix en la capital iberoamericana de la gestió de residus urbans

 
 

Cardedeu clausura tots els contenidors soterrats

Riudellots de la Selva es prepara per la implantació del porta a porta

 
 

Es reparteixen 116 tones de compost a particulars a través de les deixalleries al Vallès Occidental

Una campanya aclareix dubtes sobre la recollida de trastos vells i demana la implicació dels veïns a Mataró

 
Recursos
 

Pobresa energètica a Catalunya: reptes i dilemes


​Es presenta el llibre "Pobresa energètica a Catalunya: reptes i dilemes", amb l'objectiu de donar forma a un retrat crític i pràctic de la pobresa energètica, una mirada global construïda des de perspectives tan múltiples com són les causes, i que posi de manifest el caràcter essencial i l'alta efectivitat d'iniciatives per combatre-la.

En servei un nou web per al seguiment de les accions del projecte #LifeTritóMontseny

Fins al desembre del 2020 es desenvolupa aquest projecte amb l'objectiu de millorar l'estat de conservació d’aquest amfibi (Calotriton arnoldi) endèmic del Montseny i el seu hàbitat de ribera.

 
 

El Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya

El Mapa recull per primera vegada els resultats de les diferents campanyes d'avaluació de la qualitat del cel nocturn realitzades els darrers anys en un format de fàcil accés per a la ciutadania. La contaminació lumínica es caracteritza per l’augment del fons de brillantor del cel nocturn a causa de la dispersió de la llum procedent de la il·luminació artificial.

L'ecocalculadora del Tram


El Tram de Barcelona ofereix una informació individualitzada perquè els usuaris prenguin consciència de la seva petjada ecològica. A través de l'Ecocalculadora els viatgers disposen de dades sobre de la seva contribució real a un desenvolupament sostenible i sobre els recursos de què disposa per millorar aquesta contribució.

 
 

Més Recursos

 
 

Com ens afecta el canvi climàtic?

Una eina dona informació sobre els edificis per facilitar la implantació de l'energia solar a Andorra

 
Bones Pràctiques
 

El Camí del Riu: la unió de l'aigua, la història i les persones

 
 

El Camí del Riu és un projecte impulsat conjuntament entre els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i Mediona que van signar un compromís per protegir, conservar i millorar els espais fluvials del seu territori. El projecte ha permès crear un itinerari per descobrir i aprendre a estimar l’aigua. Transitar  a peu, o en bicicleta vora  del Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó  i el seu entorn permet al visitant descobrir espais plens de natura, bellesa i història.

 
 

Els horts socials de Can Bages a Sabadell obtenen la primera collita


Les dues parcel·les de l’horta municipal de Can Bages destinades a entitats de caràcter social han començat a donar els seus primers fruits, des que a finals del passat octubre l’Ajuntament les cedís a Rebost Solidari i a l’Associació d’Aturats de Sabadell.

Albanyà, primer certificat internacional "cel fosc", un lloc ideal per veure les estrelles

El municipi d'Albanyà, a l'Alt Empordà, ha obtingut el primer reconeixement internacional de "cel fosc" de Catalunya i d'Espanya. És una certificació que mesura la contaminació lumínica i distingeix els millors llocs per a l'observació astronòmica.

 
 

El respecte ambiental, primer en la contractació pública

L'Ajuntament de Barcelona acaba de publicar i presentar la Guia de Contractació Pública Ambiental que presenta de forma sintètica els elements clau que cal considerar en el procés d'introducció de criteris ambientals en la redacció de plecs d'adquisició o d'aprovisionament de béns, serveis i obres de l'Ajuntament de Barcelona.

PARC DELS TALLS: els pèlags de Vilobí del Penedès

El turó de Vilobí destaca sobre la gran plana del Penedès.  En aquest turó es conserva unes pedreres d’on s’han extret guix durant molts anys.  Des que es va abandonar l’explotació de guix, l’Ajuntament de Vilobí del Penedès ha vetllat pel manteniment i l’adequació de la zona.  Avui, aquest indret s’ha transformat en un espai de gran valor ambiental on l’aigua és la seva protagonista. Rep el nom de Parc dels Talls.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El Projecte Alguer, la iniciativa de voluntariat submarí referent a Catalunya, fa 20 anys

La xarxa 'El Perfil de la ciutat' rep un nou reconeixement europeu amb l'URBACT Good Practice

 
 

Les plagues de parcs i jardins a Barcelona, sota control

Finalitzen els projectes participatius de l'entorn de parcs i platges metropolitanes

 
 

El CC Bellvitge-Gornal i la biblioteca Tecla Sala estalvien aigua i energia per mitigar la pobresa energètica

Sant Boi impulsa un hort comunitari per a la inclusió de col·lectius vulnerables

 
 

L'eficiència energètica de la Biblioteca Joan Miró

L’Hospitalet assaja l’e-can, un model innovador destinat a les miccions dels gossos

 
 

La Dada

 
 

1.241 endolls de vehicle elèctric a Catalunya

 
 


Aquesta infografia mostra les últimes dades de les estacions de recàrrega i del parc de vehicles eficients a Catalunya que recull cada trimestre l'Institut Català d’Energia.

 
 

Més La Dada

 
 

La revetlla de Sant Joan va deixar tones de residus a les platges

 
Especials
 

Adaptació al Canvi Climàtic


Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 19 al 25 de juny s'ha celebrat la Setmana de l’Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica.

 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. Segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

40 anys d’Educació Ambiental


Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

 
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
Amb aquest especial, Sostenible.cat ha donat cobertura a les accions del món local durant la setmana.

 
Agenda
 

02/06/2017

Exposició fotogràfica: Objectiu Natura a Badalona

05/07/2017

Exposició: La vida de l’aigua a Rubí

 
 

06/07/2017

Exposició: Actuem amb energia a Santa Maria d'Oló

26/07/2017

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 

16/09/2017

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

18/09/2017

Conferència Internacional: Objectius de Desenvolupament Sostenible: actors i implementació

 
 

20/09/2017

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube