Acció teatral i comunicativa a l’espai públic contra els sorolls molestos a L'Hospitalet

16/08/2017 - 10:16

L’acció s’emmarca dins de la campanya de civisme “Som una gran ciutat i la volem en condicions”, posada en marxa el passat mes de juny amb la participació de la Federació d’Associacions de Veïns de L’Hospitalet.

Amb una acció teatral i comunicativa a la plaça Espanyola, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha incidit en la necessitat de respectar el descans del veïnat i no fer sorolls innecessaris, ni a les llars ni a l’espai públic.

En l’acció teatral, un grup de cinc actors ha representat al mig de la plaça Espanyola situacions habituals que ocasionen molèsties per sorolls a l’espai públic, en una performance interactiva i en clau d’humor que ha estat enregistrada per la seva difusió a través de les xarxes socials.

L’acció s’ha acompanyat de l’edició d’un fullet informatiu, que es distribuirà entre la ciutadania, amb consells per respectar el descans del veïnat, com ara vigilar de no fer sorolls molestos especialment en horari nocturn, no cridar ni fer enrenou innecessari a casa o al carrer, parlar amb un to de veu que no pertorbi la tranquil•litat del veïnat, moderar el volum del televisor, la ràdio i l’equip de música, ser respectuós amb els veïns si s’organitzen a la llar trobades o festes privades, controlar que els animals domèstics no molestin amb plors i lladrucs, ajustar el so de la música al cotxe o no apujar el to quan se surt de nit.

Al fullet també es recorda que, per als que infringeixen les normes bàsiques de convivència i bon ús de l’espai públic provocant sorolls innecessaris i molestos, l’Ordenança municipal del civisme i la convivència estableix sancions que poden arribar fins a 750 euros.

A L’Hospitalet hem declarat la guerra a les accions incíviques que encara provoquen algunes persones. Una d’aquestes accions a què volem posar fre és el soroll, una de les grans preocupacions de la ciutadania en l’àmbit del civisme i de la convivència, sobretot durant els mesos d’estiu, que és l’època en què es registra un augment de l’activitat a la via pública i en què les finestres de les llars són obertes”, ha explicat l’alcaldessa, Núria Marín, que ha presenciat la representació.

El soroll és una de les grans preocupacions de la ciutadania en l’àmbit del civisme i la convivència, sobretot en l’etapa estival. De fet, de les 53.027 actuacions per demanda de serveis que va fer la Guàrdia Urbana de maig de 2016 a abril de 2017, el 17,5 %, 9.289 actuacions, van estar relacionades amb molèsties per sorolls, un 5,2 % més que en el període anterior, amb un descens dels sorolls procedents d’establiments i habitatges i un increment per part de persones i a la via pública.

Pel que fa a les infraccions de l’Ordenança del civisme i la convivència, la Guàrdia Urbana va interposar l’any passat 390 denúncies relacionades amb el soroll, la majoria, 272,  per alteracions de la tranquil•litat veïnal a l’interior dels habitatges entre les 9 de la nit i les 7 del matí; 68 van ser per sorolls a la via pública en aquesta franja horària; 23 per animals domèstics que pertorbaven la tranquil•litat a la nit; 15 per molèsties veïnals diürnes, i 12 per sorolls d’equips musicals en vehicles.

Guia de sorolls

El passat mes d’abril, l’Ajuntament va presentar la guia de sorolls La ciutat de L’Hospitalet: un univers de sons, que recull un seguit de recomanacions per reduir la contaminació acústica a la ciutat i explica les conseqüències negatives que té l’exposició al soroll en la nostra salut física i psicològica (alteracions digestives i circulatòries, mal de cap, insomni, ansietat, estrès...) i, especialment, en grups vulnerables com gent gran, infants i persones malaltes.

Segons el Mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Baix Llobregat I, en la qual està inclòs L’Hospitalet, el valor mitjà de soroll ambiental a la ciutat se situa entre 60 i 65 decibels, lleugerament per sobre dels 55 decibels, que és el valor recomanat per l’Organització Mundial de la Salut. A L’Hospitalet, el trànsit és la principal font de contaminació acústica, especialment a les grans artèries de circulació.

A hores d’ara, és en procés d’aprovació una nova Ordenança de sorolls i vibracions que té com a objectiu adaptar la regulació municipal existent en aquest àmbit al nou marc normatiu europeu, estatal i autonòmic, així com a les noves necessitats per solucionar a la ciutat conflictes de contaminació acústica.

Dins de la campanya de civisme “Som una gran ciutat i la volem en condicions”, aquests dies es fa també incidència en el mal ús de les papereres, amb la col•locació, on s’han detectat abocaments de bosses d’escombraries i altres objectes, d’una senyalització especial al terra en forma de diana i la inscripció “No soc un contenidor”. A més, un vinil al lateral adverteix que “Aquesta paperera no és un contenidor! Prohibit llençar bosses d’escombraries o cartrons a la paperera. Disposes d’un contenidor a menys de 100 metres.”

També es recorda que aquests objectes no es poden deixar al terra i que la sanció és de 100 a 300 euros. En cas de reincidència, la infracció pot arribar fins als 750 euros de multa, segons recull l’Ordenança del civisme i la convivència.

A banda dels sorolls i les papereres, la campanya de civisme també fa incidència en aspectes com l’ús dels contenidors, els excrements dels gossos i els grafits, amb accions i material específic al llarg de la campanya, que durarà fins al mes d’octubre.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Notícia

Com a mesura prèvia per recollir dades actualitzades, s’instal·laran 8 nous sonòmetres que se sumen als 30 actius i es convocarà la Taula de Soroll del districte

Notícia

El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la ciutadania, just per darrere de la contaminació de l’aire.

Butlletí