Més de 1000 organitzacions s'han sumat al Compromís de Barcelona pel clima

14/10/2017 - 10:28

L’Ajuntament de Barcelona vol donar una resposta més potent i estructurada als compromisos pel lcima i per això es proposa aglutinar les accions que du a terme al voltant del repte del canvi climàtic en un únic pla que integra totes les línies de treball: el Pla Clima.

El canvi climàtic és una realitat i està ocasionat per l’ésser humà.  Ja tenim evidències dels seus impactes i cal actuar per a fer-hi front.  Les ciutats són especialment vulnerables, ja que concentren la majoria de la població mundial i és on l’energia es consumeix de manera més intensiva, generant el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Barcelona és una ciutat mediterrània, que consumeix poca energia i genera poques emissions per càpita en relació a altres ciutats similars, però encara té molt camí per recórrer, ja que té una elevada dependència de recursos fòssils i nuclears. Els efectes del canvi climàtic podrien presentar riscos en termes de salut i benestar de les persones (onades de calor), de seguretat (garantia de subministrament d’aigua i d’energia, vulnerabilitat de les infraestructures, risc d’incendis..) i en l’entorn natural que cal preveure i prevenir a nivell global.

Amb motiu de la celebració a París de la COP21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, i en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, Barcelona va concretar un Compromís de Barcelona pel Clima, en què es comprometia a reduir les emissions de gasos em efecte hivernacle un 40% al 2030 en relació al 2005 i augmentar 1,6km2 de verd urbà com a mesura d’adaptació.

Ajuntament i ciutadania van establir un Full de Ruta 2015-2017 amb projectes municipals i ciutadans per aconseguir aquests objectius. A partir de l’experiència d’aquests dos anys l’Ajuntament vol donar una resposta més potent i estructurada a aquest compromís i per això es proposa aglutinar les accions que du a terme al voltant del repte del canvi climàtic en un únic pla que integri totes les línies de treball: el Pla Clima

És un pla que alhora concreta els compromisos internacionals signats per l’Ajuntament, com és el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia Sostenible.

El Pla Clima treballa 4 grans aspectes:

  1. Mitigació: què farem per reduir les emissions?
  2. Adaptació i resiliència: com ens preparem per ser menys vulnerables al canvi climàtic?
  3. Justícia Climàtica: què fem per garantir els drets dels més vulnerables?
  4. Impuls a l’acció ciutadana: com donem suport als projectes de les organitzacions i la ciutadania?

L’Ajuntament vol elaborar aquest pla a partir d’un procés de coproducció amb la ciutadania. S’obriran espais de treball amb la xarxa de signants de la Xarxa Barcelona + Sostenible i un espai a la plataforma oberta Decidim Barcelona per recollir propostes de tota la ciutadania.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí