Festival internacional del Cinema del Medi Ambient

Font: FICMA

02/11/2017 - 09:55

El 24º FICMA, amb el lema #EnLa SevaPell, s’inaugura el dia 2 de Novembre amb una espectacular pel·lícula de Jean Michel Cousteau en 3D “Les Meravelles del Mar” i atorgarà el Sol d'Or Especial a l’animalista Carol Buckley.

Entre les novetats d'aquesta edició, amb la finalitat de potenciar la indústria de documental ambiental, el FICMA obre l'1er. Mercat Mundial per aquests sdocumentals: FICMARKET, i a més, estrena una nova Secció Oficial de documental català en una nova sala: els Cinemes ZumZeig. I un any més continua atorgant la Beca FICMA-WWF per produir un curtmetratge. També destaca la presència de Tippi Degré (la nena de la selva) com a directora del Petit FICMA. Dues grans produccions, fora de certamen (Secció Premiere) obriran i tancaran aquesta 24 edició del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Barcelona (FICMA).

“Les Meravelles de Mar en 3D” (Wonders of the Sea 3D), de Jean-Michel Cousteau i Jean Jacques Mantello, que podrà veure's en l’ Institut Francès de Barcelona en 3D, és tracta d’un colpidor documental, filmat al llarg de tres anys en localitzacions espectaculars. Un viatge per descobrir l'oceà com mai abans s'ha vist i aprendre més sobre les amenaces que posen en risc als nostres mars. Produïda i narrada per Arnold Schwarzenegger (el mític actor i ExGovernador de Califòrnia), ens submergeix en un viatge apassionant sota l'aigua, buscant sensibilitzar i conscienciar sobre els tresors del mar i la necessitat de preservar-los. El fill de l'emblemàtic pioner Jacques Cousteau, manté viu el lema del seu pare: “Conèixer per protegir”, mostrant el meravellós dels nostres oceans i una infinitat de revelacions en missatges que conviden a veure el nostre medi ambient més enllà de circumstàncies dramàtiques.

“Desencadenats” (Unchained), pel·lícula dirigida per Alex Rivera, que es projectarà com a film de cloenda del Festival en el Cosmocaixa, segueix el treball de Carol Buckley i del seu equip per millorar el benestar dels elefants captius a Nepal, demostrant, amb la persuasió suau i amb l'exemple, que existeix una "millor manera" de tractar als elefants en captivitat. L'enfocament de Carol és gradual i pragmàtic: fomenta la cooperació en lloc de la confrontació entre els mahouts (els muntadors d'elefants nepalesos) i els seus elefants, per a ells essencials, sent la base de la seva subsistència en un hàbitat que no ofereix altres opcions. Carol Buclkey, present en la Clausura per rebre el Sol d'Or Especial del FICMA, promou la cooperació entre l'home i l'elefant: una “millor manera”, contraria a la dominació i a la crueltat.

També, en aquesta Secció podrem gaudir de nous i sorprenents capítols de la sèrie guanyadora del Sol d'Or 2015 “La Naturalesa ens Parla” (Nature Speaking) de Conservation International, amb la participació d'il·lustres artistes com Rubén Blades, Salma Hayek, Penélope Cruz i Carlos Vives, entre d’altres. “Aquestes pel·lícules resumeixen el que sostenim des de fa 24 anys des del FICMA, el cinema com a instrument d'educació, entreteniment i al seu torn de conscienciació i sensibilització, mostrant el bé que ens envolta i que hem de cuidar, abans que arribin a ser “males notícies” en els mitjans de comunicació. No tot està malament, però sinó canviem la nostra actitud, per descomptat que pot estar molt pitjor”, afirma Claudio Lauria, President i fundador del Festival.

El FICMA, el Festival més antic del món en el seu gènere, i pioner a Espanya i el món en audiovisual ambiental, “celebra que aquesta festa del cinema i del medi ambient, convidi a la reflexió i la conscienciació ambiental, transformant durant una setmana a la ciutat comtal en la Capital Verda d'Europa i permeti que milers de ciutadans i ciutadanes es posin #EnLaSevaPell, lema que aquest any defineix al Festival, perquè junts ens posem en les situacions que uns altres (persones i animals) viuen diàriament”, reflexiona Jaume Gil, Director del FICMA, agregant que “en aquesta 24 edició es projectaran 140 films amb el més actual i rellevant del cinema mundial ambiental i ecològic, de filmografies tan diverses en les seves diferents seccions i en més de 8 sales de Barcelona.”

La Secció Oficial, representada per 47 produccions en les seves diferents categories, podrà veure's als Cinemes Girona, Cinemes Zumzeig i a les Universitats com Pompeu Fabra, de Barcelona i Blanquerna i, durant els dies 3, 10, 17 i 24 de novembre, el FICMA també realitzarà projeccions en el Museu del Gas de Sabadell. Tippi Degré, “la nena de la selva” dirigeix el PetitFICMA: Cosmocaixa continua com cada any sent la Seu del Petit FICMA, amb projeccions per a nens i per a tota la família, tallers i pel·lícules conformen una programació coordinada i dirigida per la mítica “nena de la selva”.

Tippi Degré, que estarà present durant les activitats.

Un dels “plats forts” del Petit FICMA és “El Viatge de Unai”, un nen de 10 anys que viatja amb la seva família en un viatge extraordinari al voltant del món, que narra unes experiències que transmeten un amor incondicional per la naturalesa. Llops, elefants, pumes, pingüins i cocodrils són els protagonistes d'aquesta meravellosa pel·lícula, que comptarà amb la presència de l’Unai i la seva família. El FICMA manté viu l'espai d'educació ambiental online “CADA AULA UN CINEMA”, portant a tots els col·legis i instituts de Catalunya i Espanya (amb el suport de la Fundació Biodiversidad i WWF) , amb la fi que els docents disposin d'aquesta eina online, que els permeti “entretenir educant” durant tot el cicle escolar. FICMARKET, l'1er. mercat mundial d'audiovisual ambiental El FICMA és, a més de llançadora de nous valors i talents, un gran espai d'oferta per a les distribuïdores i televisions de tot el món; moltes d'elles es donaran cita per captar i adquirir el més actual i nou de l'audiovisual ambiental mundial que es dóna cita en el FICMA. El FICMARKET, dirigit per Carolina Gómez, és un pont entre els productors i autors amb la indústria audiovisual, finestra que s'obre al llarg del Festival però que a diferència d'altres mercats de cinema, es mantindrà viu els 365 dies de l'any. Plataformes com National Geographic, la televisió alemanya ZDF, distribuïdores especialitzades en cinema ambiental com Green Planet Films dels EUA, han confirmat, entre moltes altres nacionals i internacionals, la seva participació.

Beca WWF - FICMA

Per segon any consecutiu, la ong internacional WWF i el FICMA, sumen sinergies creant la Beca WWF - FICMA per incentivar la producció audiovisual ambiental, atorgant una beca de 2000€ al Projecte Guanyador, perquè realitzi un curtmetratge que destaqui valors de sensibilització i conscienciació ambiental. Durant la cerimònia de cloenda es projectarà el curtmetratge guanyador de l'edició anterior: “Macronesia” de la realitzadora canària Dácil Díaz. Amb el Patrocini d'Obra Social la Caixa i d’ Ecoembes, i la col·laboració especial d'entitats com Catalunya Films Festivals, El Periódico, la Fundació Franz Weber, Sercotel i Agbar, el Festival lliura els seus màxims guardons, els Sols d'Or, en una Cerimònia de Clausura, conduïda per la presentadora Cori Calero i l'actriu Mabel Martí, el 9 de novembre a les 20hs en Cosmocaixa, reunint per primera vegada a tres generacions de ambientalistas: Unai, Tippi Degreè i Carol Buckley.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

OnEarth és una aplicació de realitat mixta, desenvolupada per quatre estudiants de Batxillerat del Col·legi Padre Damián de Barcelona, que pretén desafiar els usuaris a prendre accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i protegir el medi ambient.

Article

La Conferència "Tinguem Cura del Planeta" celebra la seva 10a edició reivindicant el paper decisiu del jovent per transformar el món.

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Butlletí