Sabadell avança en l'eficiència energètica i aposta per l'autoconsum als edificis municipals

02/11/2017 - 10:42

L’Ajuntament de Sabadell continua avançant en l’eficiència energètica. Les mesures d’estalvi energètic que ha implantat han permès consolidar la rebaixa en el consum d’aigua, llum i gas, una tendència que es va iniciar el 2016 i que continua el 2017.

L’Ajuntament de Sabadell continua avançant en l’eficiència energètica. Les mesures d’estalvi energètic que ha implantat han permès consolidar la rebaixa en el consum d’aigua, llum i gas, una tendència que es va iniciar el 2016 i que continua el 2017. Només en els primers sis mesos d’aquest any l’estalvi és de 109 mil euros en la factura elèctrica, amb la reducció del consum del 5,72%. També s’ha rebaixat en un 12,73% el consum total de gas, cosa que equival a 62.750 euros d’estalvi.

Aquesta disminució s’ha aconseguit gràcies al conjunt d’actuacions d’eficiència energètica que s’han portat a terme des del segon semestre de 2015. “El canvi climàtic és un problema global, un repte ambiental no prou visualitzat per la majoria de nosaltres, que cal que combatem cadascú des del nostre àmbit d’actuació. Per al Govern és una prioritat donar una resposta des de Sabadell, avançant cap a l’eficiència energètica, cosa que redueix les emissions i a la vegada permet estalvis econòmics”, afirma el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga. I afegeix que “estem en el bon camí, el de fer inversions que permetin augmentar l’eficiència energètica, i un exemple és el foment de les energies renovables”.

Inversions

Les inversions que s’han fet fins ara s’han concentrat en quatre fronts: optimització de l’enllumenat interior d’edificis públics, foment de l’energia fotovoltaica per autoconsum, reducció de potencies contractades i projectes de sensibilització a famílies i treballadors.

Entre les mesures que s’han portat a terme hi ha l’augment de punts de llum LED i la instal·lació d’elements reguladors de l’enllumenat, com ara detectors de presència. La inversió en aquest cas ha passat dels 39.800 euros del 2016 als 110.700 del 2017.

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha explicat que “hem fet una aposta clara per l’augment de la inversió en aquet àmbit, que pràcticament s’ha triplicat en un any, perquè la nostra prioritat és millorar la gestió energètica”.

Aposta per la fotovoltaica

Pel que fa al foment de l’autoconsum, s’han instal·lat 36 plaques fotovoltaiques el 2016 i 345 el 2017 a 11 edificis municipals. Un dels projectes més innovadors és la instal·lació de plaques per a autoconsum a la coberta lleugera de l’edifici de Cal Marcet, prevista per al 2018.

Aquesta línia de treball tindrà continuïtat, en el marc del programa EDUSI, amb finançament FEDER de la Unió Europea. L’objectiu és instal·lar un total de 705 plaques més, amb un pressupost de 380 mil €.

D’altra banda, s’aposta per la monitorització d’aquestes instal·lacions i l’augment del control, amb una inversió de 11.700 euros.

També s’ha avançat en la reducció de potència contractada, que representa una millora econòmica. S’han fet actuacions a 5 edificis, amb una reducció de potència per als diferents trams de 535 kW, un 46%. L’estalvi econòmic anual estimat és de 18.400 euros.

Projectes de sensibilització

Com a complement a les actuacions tècniques, l’Ajuntament aposta per la sensibilització i conscienciació d’usuaris dels equipaments, treballadors i famílies de la ciutat.

D’altra banda, #Estalviarpercompartir és el lema del projecte d’estalvi a equipaments i famílies, directament vinculat al Banc d’Energia de Sabadell, iniciativa pionera a Catalunya d’estalvi energètic solidari que lluita contra la pobresa energètica a escala local. La iniciativa, la lideren l’Associació Banc d’Energia i l’Ajuntament.

També destaquen les campanyes de formació que s’han fet a 10 centres cívics de la ciutat i a 9 equipaments culturals; la instal·lació de cartells i elements de comunicació; recorreguts energètics d’identificació de millores i actuacions d’eficiència.

A més, Sabadell compta amb una campanya d’estalvi d’electricitat a les famílies. En aquest cas, l’Ajuntament cedeix un equip de telemesura instantània durant 6 mesos i organitza sessions formatives. Un total de 170 famílies han participat en les 8 campanyes anteriors, amb un estalvi mitjà del 12% d’energia. 

A l’entorn escolar, i dins del programa Agenda 21 Escolar Plus, s’han efectuat recorreguts energètics i actuacions d’estalvi i eficiència –sectoritzacions, substitució de tubs fluorescents per LED, polsadors als lavabos i regletes multiendoll– a un total de 6 escoles de primària el curs passat i s’estan fent actuacions a 8 escoles més aquest curs. Els estalvis aconseguits han estat de l’1,4% en gas i d’un 1,6% en electricitat del global del curs escolar.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell

Relacionats

Article

Els treballs inclouen la renovació de lluminàries tant d’espais interiors com exteriors de l’equipament.

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.

Butlletí