Alliberament de 300 exemplars de tortugues mediterrànies al Parc del Garraf

Font: Diputació de Barcelona

13/11/2017 - 09:21

El Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha rebut l’alliberament de 304 exemplars de tortugua terrestre mediterrània (testudo hermanni ssp. hermanni), una espècie considerada molt vulnerable i protegida per la legislació. L’actuació forma part del programa de conservació de la tortuga mediterrània coordinat pel CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) iniciat l’any 1992.

El Parc del Garraf és un dels escenaris triats per dur a terme aquest programa, ja que presenta unes condicions de medi propícies per a l’estabilització de la població i perquè havia estat fins a principis del segle passat, un hàbitat habitual d’aquesta espècie salvatge i que va acabant per desaparèixer pels canvis soferts en el territori.

Els exemplars alliberats procedeixen del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), son de defirents edats, majoritàriament d'entre quatre i trenta anys. Tots ells tenen marques per fer-ne el seguiment.

Des de l’inici d’aquesta campanya de reintroducció de la tortuga terrestre mediterrània, el Parc del Garraf ha acollit més de 5.000 exemplars, alguns dels quals ja s’han reproduït en el mateix Parc., cosa que fa que la seva presència sigui ja notable en alguns indrets de l’espai natural. Aquest fet fa que s’alerti a tots els visitants del Parc que puguin trobar algun exemplar, no el toquin i el deixin en el seu hàbitat perquè es tracta d’un animal salvatge i autòcton d’aquest espai.

 

El cicle de vida de la tortuga mediterrània és semblant a la dels humans, ja que poden viure fins als cent anys, i es reprodueixen per ous que enterren al terra. El perill principal de les tortugues, que s’alimenten de vegetals així com de restes d’altres animals morts, són els seus depredadors naturals com les guineus, les fagines o també les rates, fauna habitual del Parc del Garraf.

El seguiment que es fa del programa de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc del Garraf demostra un elevat grau de supervivència respecte del total d’individus alliberats, proper al 75%. Aquestes dades permeten pensar en un bon desenvolupament del projecte ja que a més, la reproducció natural d’exemplars introduïts està contribuint també a la seva expansió.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí