Butlletí 337 - Pere Sala: “És el moment d’aprovar una Estratègia Nacional de Paisatge"

31-10-2017 al 13-11-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 337 - Pere Sala: “És el moment d’aprovar una Estratègia Nacional de Paisatge"

 
  31-10-2017 al 13-11-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“És el moment d’aprovar una Estratègia Nacional de Paisatge que marqui el full de ruta des de l’escala nacional fins a la local”

12/11/2017

 
 

Pere Sala és director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.  Aprofitant el seu pas pel cicle El(s) valor(s) del paisatge hem volgut parlar amb ell sobre paisatge. El resultat és una anàlisi amb profunditat que marca l’estratègia a seguir perquè Catalunya, amb una varietat de paisatges extraordinària, sigui un referent global i on els seus ciutadans coliderin la protecció del paisatge com a patrimoni.
 

 
 

Reportatges

 
 

El canvi climàtic redueix la producció de vi en un 30% al Penedès

 
 

L’Alt Penedès és una de les comarques més afectades pel canvi climàtic. La temperatura augmenta per sobre de la mitjana de Catalunya. I és un dels àmbits territorials on la disminució de les precipitacions és més evident. Un augment de la temperatura i una disminució de les precipitacions que són irregulars. Aquest còctel s’ha convertit en un fet molt perillós per al sector agrari (un 15% del PIB de la comarca), basat, quasi com un monocultiu, en la vinya: vi i cava.

 
 

Opinions

 
 

Les tovalloletes humides embruten més que netegen

12/11/2017
Joana Querol Periago

A diferència del paper higiènic, que es desfà, les tovalloletes es desfilen i es barregen amb altres residus fins a provocar grans embussos a les canonades de casa, al clavegueram i a les depuradores. La gestió inadequada de residus de tovalloletes humides comporta un sobrecost de 500 a 1.000 milions d’euros a tot Europa per any que paguem entre tots al rebut de l’aigua.

Premiem bons dissenys

 

02/11/2017
Ana Villagordo

Entenc que s’ha de cercar un espai perquè aquells que volen ‘fer millor les coses’ o ‘menys malament’ a nivell ambiental siguin reconeguts i serveixin d’exemple a la resta. Però d’aquesta manera el que s’està aconseguint és que aquestes iniciatives siguin això, iniciatives puntuals, anecdòtiques, una opció més, una opició més verda. Però així també deixen de ser considerades com l’única manera de fer les coses, la millor per a tothom.

 
Notícies
 

Les ADF Lluçanès i Sant Salvador de Guardiola guanyen els Premis Prevenció Incendis Forestals 2017

12/11/2017

L’ADF Lluçanès amb el projecte 360 º i l’ADF Sant Salvador de Guardiola amb un projecte de formació adreçat a la població local, han estat les ADF guanyadores dels Premis de Prevenció d’Incendis 2017 que convoca la Diputació de Barcelona des de fa 21 anys. El Premi Honorífic ha estat per Anita Figuera Bacardit, de Biosca de Castelltallat.

Novetats en la fiscalitat dels residus metropolitans

 

12/11/2017

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona actualitza les ordenances fiscals per al 2018 i es destaquen canvis a la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, amb la intenció de millorar els nivells de recollida selectiva.

 
 

La Diputació de Barcelona dona suport a Expoelectric, el certamen que promociona els vehicles zero emissions

10/11/2017

La Diputació de Barcelona col·labora un any més a Expoelèctric, el certamen més important del sud d’Europa sobre el vehicle elèctric que se celebra a l’Arc de Triomf de Barcelona els dies 11 i 12 de novembre.

Les escoles de Mollet amb l'alimentació ecològica

 

09/11/2017

L'Ajuntament de Mollet del Vallès, a través dels centres educatius de la ciutat, s'ha adherit a la primera Setmana Bio a l'escola amb un seguit d'activitats.

 
 

Santa Eulàlia de Ronçana obrirà un procés participatiu per decidir el model de recollida d’escombraries

09/11/2017

Els ciutadans i ciutadanes de Santa Eulàlia de Ronçana podran decidir quin  és el millor model de  recollida d’escombraries pel seu municipi. Ho faran a través d’un procés participatiu que l’Ajuntament durà a terme a finals de novembre.

Divuit cavalls faran el camí de transhumància del Pirineu al Parc del Garraf per passar-hi l'hivern

08/11/2017

Divuit cavalls de la Fundació Miranda, dedicada a recuperar animals en situació de maltractaments i d'abandonament, faran l’antic camí ramader de Marina que comunica el Pirineu amb el mar, per anar a passar els mesos d’hivern a unes pastures del Parc del Garraf.

 
 

Bonn acull la Cimera pel clima (COP23)

07/11/2017
Ha de servir per avançar en els objectius i en les pautes d'implementació de l'Acord de París

Aquest 6 de novembre ha començat una nova edició de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP23. La cimera es farà a Bonn, Alemanya, fins al 17 de novembre. L'objectiu és impulsar les nacions cap al nivell d'ambició necessari per afrontar l'escalfament global i fer camí cap a un desenvolupament més sostenible i pròsper.

El Pallars Sobirà dobla el seu reciclatge en dos anys i es converteix en la comarca que recicla millor a Lleida

07/11/2017

Les Garrigues és la comarca que menys residus domèstics genera en l'àmbit de Ponent i l'Alt Pirineu, i Fondarella i la Guingueta d'Àneu són els municipis que millor fan la recollida selectiva.

 
 

El Berguedà inicia la recollida de la matèria orgànica als grans productors

06/11/2017


Dijous 2 de novembre es va iniciar, a Berga, la recollida de la matèria orgànica als grans productors com botigues, supermercats, restaurants o hotels, un pas més cap al nou model de recollida de residus al Berguedà. 

La Diputació de Barcelona dóna suport al FICMA

 

03/11/2017

La Diputació de Barcelona dóna suport un any més al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, FICMA, que aquest 2017 arriba a la seva 24ena edició. El suport s’inscriu plenament en les polítiques de la Corporació que volen connectar la ciutadania amb sostenibilitat i l’educació ambiental, recollides en el Pla d’actuació de mandat 2016-2019.

 
 

Empreses del Polígon del Pla, de Sant Feliu de Llobregat, se sumen al projecte Biciempresa de l’AMB

02/11/2017

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’Associació d’Empresaris dels Polígons d’Activitat econòmica de Sant Feliu (AEPLA) i 12 empreses del polígon del Pla han ratificat aquest 2 de novembre, un conveni de col·laboració per impulsar el projecte Biciempresa, a través del qual l’ens metropolità vol promoure l’ús de la bicicleta en els desplaçaments diaris per arribar a la feina.

L'Aplec d'Agricultura Urbana vol consolidar els horts a la ciutat

 

02/11/2017

S'ha fet a Barcelona la quarta edició de l'Aplec d'Agricultura Urbana, organitzat per la cooperativa Tarpuna. Una trobada anual per a la divulgació del coneixement i els beneficis dels horts a la ciutat. A Barcelona n'hi ha 54, alguns sorgits després del 15M. Ara el repte és la consolidació. L'aplec vol connectar en xarxa persones i col·lectius, també a escala europea.

 
 

El Congrés Rubí Brilla abordarà els reptes de la mobilitat urbana

02/11/2017

 
 

La 4a edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de Model Energètic tindrà lloc els dies 24 i 25 de novembre i es dedicarà a la mobilitat sostenible. A més del debat i l’exposició de casos d’èxit i exemples pràctics, per primer cop, el Congrés incorpora un vessant lúdic: una fira del vehicle elèctric que s’instal·larà al pàrquing de l’edifici Rubí Forma, divendres 24 de novembre.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Nou hort urbà per a joves amb autisme a Barcelona

Castelló impulsa la segona fase del programa sobre horticultura ecològica en horts urbans

 
 

Economia

 
 

El Simpòsium d’Economia Circular reivindica la necessitat de fer més pedagogia d’aquest sistema industrial

 
 

Aigua

 
 

Sant Andreu de la Barca consciencia a la població perquè estalviï aigua

 
 

Energia

 
 

Mataró inverteix en el canvi de lluminàries més eficients

La gestió energètica centra la segona sessió del Fòrum Ambiental de Vic

 
 

Reus informa la ciutadania de com estalviar en la factura d'electricitat, aigua i gas amb tallers i assessorament individual

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Vicenç de Castellet rep l'Estudi de mobilitat urbana

Calella bonificarà els vehicles ecològics i la incorporació de sistemes d’aprofitament tèrmic

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Arriba el nou sistema de recollida de deixalles porta a porta a Sant Julià de Vilatorta

Campanya per fomentar el reciclatge de vidre als establiments d’hostaleria a L'Hospitalet de Llobregat

 
 

Terrassa reforça la recollida d'envasos amb el desplegament de nous contenidors a cinc barris

Els veïns de Mieres participen en una prova pilot amb compostadors per reaprofitar els residus orgànics

 
 

Terra

 
 

Cardona acull dissabte la Festa dels Premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2017

Debat sobre la planificació i gestió forestal després d’un incendi amb les associacions de propietaris de boscos

 
Recursos
 

Expoelèctric

 

Expoelectric és una iniciativa que busca acostar i familiaritzar el ciutadà amb la mobilitat de zero emissions i els vehicles elèctrics. S'ha celebrat l'11 i 12 de novembre a l'Arc del Triomf de Barcelona.

L'orgànica al marró a Santa Maria de Palautordera (II)


Vídeo de sensibilització ambiental de promoció del reciclatge de la matèria orgànica a Santa Maria de Palautordera.

 
 

Foment del consum conscient i responsable amb ‘Renova la teva roba’

Aquesta iniciativa fomenta el consum conscient i responsable i la prevenció de residus donant una segona segona vida a la roba. La iniciativa està promoguda per entitats, associacions i equipaments de Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, i dins la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus.

Festival internacional del Cinema del Medi Ambient



El 24º FICMA, amb el lema #EnLa SevaPell, s’inaugura el dia 2 de Novembre amb una espectacular pel·lícula de Jean Michel Cousteau en 3D “Les Meravelles del Mar” i atorgarà el Sol d'Or Especial a l’animalista Carol Buckley.

 
Bones Pràctiques
 

Alliberament de 300 exemplars de tortugues mediterrànies al Parc del Garraf

El Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha rebut l’alliberament de 304 exemplars de tortugua terrestre mediterrània (testudo hermanni ssp. hermanni), una espècie considerada molt vulnerable i protegida per la legislació. L’actuació forma part del programa de conservació de la tortuga mediterrània coordinat pel CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) iniciat l’any 1992.

EL MUSEU DE GAVÀ: patrimoni natural i cultural


El Museu de Gavà és un equipament municipal que té com a objectius principals conservar i donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi. Les activitats d’educació ambiental en ecosistemes aquàtics que es realitzen des del Museu estan coordinades pel Servei de Medi ambient de l’Ajuntament de Gavà i es desenvolupen a l’espai Natural del Remolar les Filipines i també a la llacuna de la Murtra.

 
 

Bisafe, una innovadora solució anti-robatori de bicicletes, guanyadora del ‘smartCAT Challenge’ de mobilitat

Busup, una plataforma de transport col·lectiu sota demanda, i Shotl que facilita el transport a barris sencers de manera flexible i eficient, van ser les dues aplicacions que van obtenir el segon i tercer premi, respectivament.

Ecoviure més que consolidada com a un referent entre les fires de sostenibilitat i ecologia



Amb la presència d’un centenar d’expositors, dissabte va obrir les portes la fira Ecoviure, al Palau Firal de Manresa, que un any més ha aconseguit tornar a demostrar la seva capacitat d’atraure un públic molt fidel interessat a conèixer les darreres tendències en sostenibilitat.

 
 

Sabadell avança en l'eficiència energètica i aposta per l'autoconsum als edificis municipals


L’Ajuntament de Sabadell continua avançant en l’eficiència energètica. Les mesures d’estalvi energètic que ha implantat han permès consolidar la rebaixa en el consum d’aigua, llum i gas, una tendència que es va iniciar el 2016 i que continua el 2017.

EL PARC FLUVIAL DEL RIPOLL: descobreix el riu


Després d’un procés de degradació del riu Ripoll a causa del creixement industrial i demogràfic, l’Ajuntament de Sabadell, engega a la dècada dels 90 un pla integral de recuperació del riu. Afortunadament la situació ha revertit i aquest espai fluvial torna a estar ple de vida. Passejant pel Parc Fluvial del riu el Ripoll, podem veure gran varietat de flora i fauna i rememorar el nostre passat amb restes de molins, pous de glaç, forns de calç, etc.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Ampolles i bosses per una ciutat més neta

Bocairent impulsa un projecte de biomassa i neteja de boscos per a prevenir incendis

 
 

La Dada

 
 

El got retornable a les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè estalvia 210 kg de residus d’envasos no generats

 
 

L’ús del got retornable a les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè ha permès estalviar més de 210.000 gots d’usar i llençar que equivalen aproximadament a 210 kg de residus d’envasos no generats. L’experiència s’emmarca en l’Estratègia Residu Zero municipal que promou la reducció de la generació de residus entre la ciutadania.

 
Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys. Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

Adaptació al Canvi Climàtic

Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

05/09/2017

Exposició: Camins de Natura, Itineraris Vitals

25/10/2017

Exposició: Després de la fi del món

 
 

13/11/2017

Exposició “Reduïm Residus” a Lliçà de Vall

13/11/2017

Jornada: Los municipios y la gestión de los residuos

 
 

14/11/2017

Jornada tècnica - L'espai blau dels nostres municipis

16/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

 
 

17/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Un material, dos destins

17/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

 
 

18/11/2017

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

18/11/2017

Ruta: REDESCOBRINT BARCELONA: Uns veïns ben vius a la Barceloneta

 
 

20/11/2017

Exposició “Reduïm Residus” a Navàs

21/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Factor tecnològic, factor humà

 
 

22/11/2017

Curs "Com comunicar el patrimoni a infants i adolescents? La Interpretació del Patrimoni com a eina eficaç"

22/11/2017

Taller: MENYS ÉS MÉS: La vida secreta dels meus texans

 
 

23/11/2017

3a jornada: Energia solar aplicada a la industria

23/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Recollida entre bastidors

 
 

24/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Residus amb valor afegit

24/11/2017

Com es transforma el paisatge?

 
 

25/11/2017

Taller familiar: MENYS ÉS MES: Tubular Drums

27/11/2017

Congrés: CONAMA LOCAL VALÈNCIA 2017

 
 

29/11/2017

RENOVA LA TEVA ROBA JOVE: Recollida de roba per a l'intercanvi

30/11/2017

Jornada: DAFO de la Gestió Energètica Eficient

 
 

01/12/2017

RENOVA LA TEVA ROBA JOVE: Intercanvi de roba

12/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Aliments per a una ciutat

 
 

13/12/2017

Taller familiar: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: La Vida dels Jocs i les Joguines

13/12/2017

Taller: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Vint, dinou, divuit... "el peix és meu!"

 
 

14/12/2017

Cinefòrum: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Claqueta i acció!

15/12/2017

15è Fòrum d’Educació Ambiental.cat

 
 

15/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Objectes amb vida extra

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube