Educar per una transició energètica - Presentació de la Setmana de l'Energia 2018

dimarts, 20 març, 2018 - 10:00 a dimecres, 21 març, 2018 - 13:59
Sala d'Actes de l'Edifici del Vagó. Recinte de l'Escola Industrial.
Geolocation

La transició energètica cap a un model d’energia neta i de generació distribuïda té els ciutadans com a peça clau. Ja podem tenir un paper més actiu controlant, fent més eficient i posant horari al nostre consum d’energia.

INSCRIPCIONS OBERTES

Programa en elaboració

Però ara també podem avançar per a que la producció d’energia estigui al nostre abast, sobretot gràcies a l’abaratiment de les plaques solars fotovoltaiques i de les bateries d’emmagatzematge per als sistemes d’autoconsum domèstic, a la digitalització de l’energia, que facilita una gestió més acurada de la producció i la demanda i a la progressiva millora de la normativa.

Estem preparats per assumir aquest canvi? Els ciutadans no hem estat educats per a ser un agent actiu en el model energètic. Disposem de la capacitat per ser-ho, però cal facilitar la consolidació d’aquest nou rol, informant, formant, educant i ajudant a crear les eines i serveis necessaris per a què l’apoderament sigui real i la presa de decisions es pugui fer de manera adequada.

La Setmana de l’Energia ofereix el context ideal per a què hi posem atenció i comencem a fer-nos preguntes sobre el nostre paper en aquest nou model que ja s’està construint.

Aquesta jornada de presentació pretén oferir informació, continguts i eines per a què les administracions locals puguin apropar aquests conceptes a la ciutadania.

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. 

A Catalunya, la Setmana de l'Energia està organitzada per l'Institut Català d’Energia, Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Girona, Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida.

Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya. En aquesta web podreu trobar tota la informació i el calendari d'activitats. 

El missatge principal de la campanya aquest any és la Transició energètica de Catalunya, on es passarà de l’actual model de consum i producció energètica a un nou model que permeti l’apoderament del ciutadà:

  • Pot produir energia, a part de consumir-ne
  • Pot participar en les polítiques energètiques de Catalunya
  • Pot gestionar la seva pròpia demanda i consum energètics perquè ja té les eines per fer-ho.

Municipis: 
Categories: 
Educació ambiental
Energia

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Notícia

L’energia fotovoltaica en equipaments i espais públics de la metròpolis es multiplicarà per sis en els propers 18 mesos.

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Butlletí