Rubí està treballant per disposar de transport públic gratuït i universal

14/03/2018 - 14:08

L’alcaldessa i la regidora de l’Àrea de Serveis Territorials (foto: Localpres)

La mesura es farà realitat un cop es tanqui el nou contracte amb l’operador que gestionarà el transport públic a la ciutat

L’Ajuntament de Rubí està treballant per tal que la ciutat disposi, a mitjans de 2019 o principis de 2020, d’un sistema de transport públic totalment gratuït i universal. Així ho han anunciat aquest dilluns l’alcaldessa, Ana María Martínez, i la regidora de l’àrea de Serveis Territorials, Maria Mas. Aquesta mesura, pionera a Catalunya, s’incorporarà al plec de clàusules del nou contracte del servei d’autobús urbà, que ara s’està redactant  ─el contracte vigent finalitza el 2019─.

Amb aquesta acció, que enllaça amb el projecte “Ciutat dels infants”, l’equip de govern vol aconseguir diversos beneficis per a la ciutadania: convertir Rubí en una ciutat més sostenible, millorar la mobilitat i l’aparcament i fomentar el comerç del municipi, entre d’altres. Tot plegat, sense perdre els estàndards de qualitat que té, a hores d’ara, el servei d’autobús urbà, que recentment ha estat valorat amb un notable alt mitjançant una enquesta de satisfacció entre els usuaris del servei.

Aquesta mesura suposarà “un canvi en la cultura de la mobilitat a la ciutat”, ha assegurat l’alcaldessa. Segons Ana María Martínez, “des de l’inici del mandat, l’Ajuntament treballa amb la sostenibilitat com a bandera, tot i que els resultats no sempre són immediats”.  Amb aquesta acció, “fomentem l’ús del transport públic sobre el cotxe privat”, amb la voluntat de fer un pas endavant cap a un model de ciutat sostenible, que tingui com a prioritat la vida urbana i el benestar col·lectiu. “Volem una ciutat verda, una ciutat neta i lliure de contaminació”. Aquesta mesura, segons l’alcaldessa, permetrà reduir progressivament tots aquells impactes que afecten la salut de la ciutadania de Rubí.

Deixar el cotxe a casa ha de passar per un canvi d’hàbits, però pensem que si aconseguim reduir el nombre de vehicles privats, guanyarem en mobilitat”. La intenció és reduir cues, incrementar la seguretat a nivell de mobilitat i millorar el trànsit intern, “qüestions que, a determinades hores, compliquen molt el dia a dia de qualsevol persona o família que visqui a la ciutat i que visqui la ciutat”.

Un altre dels beneficis de la gratuïtat del transport públic és que al reduir-se el nombre de vehicles que han de fer trajectes curts per la ciutat, també es reduirà la necessitat de trobar aparcament. “Creiem que una de les solucions a aquesta problemàtica passa per potenciar el transport públic”.

Un altre aspecte que ha mogut l’equip de govern a impulsar aquesta mesura és l’econòmic: persones amb recursos limitats veuran alleugerida la seva economia al no haver d’assumir aquesta despesa. “Treballem amb un valor que forma part del nostre ADN polític: la justícia social”. I és que l’aplicació d’aquests sistema no exclourà a ningú per qüestions econòmiques. Segons Martínez, hi ha dos col·lectius que es veuran clarament beneficiats amb aquesta mesura: els estudiants i la gent gran.

La gratuïtat de l’autobús també permetrà democratitzar la situació d’alguns barris i urbanitzacions que queden allunyades del centre urbà, ja que passaran a tenir una via directa amb la resta de barris de manera gratuïta.

El comerç també pot sortir beneficiat d’aquesta mesura, ja que permetrà a la ciutadania venir al centre o traslladar-se a d’altres barris de la ciutat de forma ràpida, sense haver de buscar aparcament, i de manera gratuïta.

L’alcaldessa ha reiterat la seva convicció que cal construir la ciutat amb la mirada dels infants “i totes les passes que estem fent van en aquesta direcció”.

La gratuïtat del transport públic, que ara per ara només s’aplica a Guadalajara, se sufragarà amb l’increment d’ingressos previst pel fet d’haver superat la xifra dels 75.000 habitants, que es farà efectiu l’any 2020. 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S’ha recuperat, a més, el pou situat al carrer Mallorca amb també un dipòsit  per carregar els vehicles de càrrega més ràpida i estudiant altres pous de captació d’aigua per també utilitzar-los.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Butlletí