Amb el porta a porta, a Porqueres ja reciclen el 85% de les deixalles

05/04/2018 - 08:50

Veïns de Porqueres i Camós recollint els cubells Foto: R.E.

Abans que, ara fa un mes, s’implantés el nou sistema de recollida de les escombraries domèstiques tan sols el 35% del total es podia aprofitar de nou

Amb poc més d’un mes d’experiència, a Porqueres ja poden certificar que la recollida selectiva de les escombraries porta a porta dona un rendiment molt positiu quant al reciclatge de les deixalles domèstiques. Si fins ara el material dipositat als contenidors de la selectiva suposava entre el 30% i el 40% del total recollit, en aquests moments les escombraries seleccionades pels mateixos veïns a casa seva representen aproximadament el 85%, segons l’Ajuntament. Consegüentment, el municipi haurà de pagar menys pel material que entra a l’abocador (el no reciclable), mentre que incrementarà els ingressos amb la venda de les deixalles seleccionades.

Confiàvem a arribar a aquesta proporció, però no pas tan aviat”, diu l’alcalde, Francesc Castañer, que atribueix la bona resposta de la gent al fet que durant els mesos previs a l’entrada en funcionament del porta a porta es van organitzar moltes sessions informatives i de sensibilització.

A millorar

L’espectacularitat de la xifra no implica que el nou sistema funcioni a la perfecció, admet Castañer. Entre els aspectes a millorar –assenyala– hi ha el nivell de col·laboració d’alguns veïns de blocs de pisos, que en algun cas és força inferior a la mitjana de Porqueres i, sobretot, a la implicació dels habitatges unifamiliars, que és el tipus d’edifici més abundant al municipi. D’altra banda, s’ha constatat que els recipients per posar-hi els envasos no tenen prou capacitat i per això es deixarà que els posin en bosses de plàstic. Pel que fa a la fracció verda –que té una incidència important perquè a Porqueres hi ha molts horts i jardins–, es mantenen els contenidors tradicionals.

Precisament en alguns d’aquests dipòsits s’hi han detectat de manera puntual bosses amb deixalles d’altres tipus, que s’atribueixen, en part, a indústries o tallers.

Els contenidors controlats estan pendents

En les zones d’habitatges més dispersos de Porqueres no es fa el porta a porta, sinó que s’hi mantenen els contenidors. Els veïns, però, ara tindran una clau de la zona de dipòsits per així poder controlar-ne el bon ús. Estava previst que això es posés en marxa al mateix temps que el porta a porta, però encara està pendent perquè s’està retardant el subministrament de les claus, han explicat des de l’Ajuntament.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Els nivells de reciclatge de Porqueres han crescut exponencialment després dels primers tres mesos de l’aplicació del model de recollida porta a porta.

Notícia

La recollida selectiva de residus porta a porta arriba a Porqueres i el ciutadà és una part molt activa del procés. La Generalitat impulsa aquest tipus de recollida i en molts municipis catalans ja està donant bons resultats. A Porqueres s’implantarà a partir d’aquest divendres 16 de febrer.

Notícia

Amb una setmana s’arriba al 75-80% de reciclatge als 9 municipis on s’ha inciat el nou model de recollida. En els millors dels casos, abans de l’aplicació del Porta a porta s’estava a uns índex de reciclcatge d’un 26%.

Butlletí